Test met elektronische kijk- en luistermeting

Arbitron)Stichting KijkOnderzoek en het Radio Advies Bureau testen vanaf april de Eurisko Media Monitor. Die meet kijken en luisteren via een apparaat dat mensen steeds bij zich dragen. Het doel is onderzoeken of ze dat ook doen en of de meetapparaten dagelijkse gegevens kunnen leveren. Interessant, want bij een succesvolle test kunnen ze een alternatief worden voor de bekende meetkastjes voor kijkcijfers en dagboeken voor radiocijfers.

De dagboeken, waarbij proefpersonen achteraf invullen in welk tijdvak en hoe lang ze naar welke radiozenders hebben geluisterd, zijn al jaren onderwerp van discussie vanwege mogelijke onnauwkeurigheid, maar ook omdat de huidige meetmethode de grote radiozenders zou bevoordelen. In de VS is Arbitron na een succesvolle test al bezig met uitrollen van de Portable People Meter.

Toekomst

George Bohlander, directeur van het Nederlandse Radio Advies Bureau (RAB), ziet toekomst voor dit soort technieken. "Radio wordt op steeds meer multimediaplatformen beluisterd, waardoor automatische meting met een portable meter steeds belangrijker wordt om het volledige luistergedrag in kaart te blijven brengen." Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. De vraag is alleen of de grote commerciële radiostations hier snel in meegaan – want die zijn mede opdrachtgever van het CLO.

Lees ook:Lift-off in Houston voor elektronische luistermeting
Lees ook:Arbitron start elektronische luistercijfermeting
Lees ook:Aanzienlijke stijging non-spot bestedingen radio
Lees ook:BelgiĆ« experimenteert met ‘fingerprint’-luistermeting
Lees ook:DR Belux test digitale radiostandaarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>