“Het zijn pipo’s geworden, met maar één doel”

Na zeventien jaar Radio 10 Gold gaat hij een nieuwe uitdaging aan bij 100%NL, aanleiding voor onderstaand gesprek met dj (ADH)Dave Donkervoort, die praat over zijn radiodroom, tophypotheken en electro-jazz. En over zijn radiovriend Herbert Visser, die met succes ten strijde trok en kavel A9 veroverde. “Met zulke mensen ga je graag de oorlog in”, zegt de dj. “Het getuigt van een wonderschone onberispelijkheid.”

Door Thomas Giger

Dave Donkervoort (David Rouw) werd op 17 februari 1962 geboren in het Gelderse Wijchen. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Verder houdt hij van autorijden, filosoferen (zal straks een interessante combi opleveren met Patricia van Liemt) en gaat hij graag stappen.

De goedlachse dj was in 1983 één van de oprichters van de Nijmeegse piraat Keizerstad. Midden jaren tachtig draaide hij bij Delta 90 (negen- nul) en leerde daar Herbert Visser kennen. Hij zat ook nog bij een Belgisch station, voordat hij in ’89 landelijk doorbrak bij Radio 10.

Daar maakte hij alle veranderingen van naam, format, frequenties en eigenaren mee. Intussen hield hij contact met oud-collega’s, zoals Herbert Visser, die nieuws ging lezen. Hij was het ook die Dave in 2002 benaderde voor 100% NL.

Zijn overstap is volgens veel radiomensen een verrassende move. Radio 10 Gold vindt het jammer dat Dave het station verlaat, maar feliciteert hem. Wie zijn programma tussen 16.00 en 19.00 uur overneemt, is nog niet bekend.

Wanneer wist je, dat je later op de radio wilde?

“Dat moet zo rond m’n negende jaar zijn geweest. Ik hoorde Leo van der Goot en Peter Holland op Radio Noordzee Internationaal heel spannende dingen doen. Het prikkelde me. Bovendien waren alle jongens in de straat altijd maar aan het voetballen, dat interesseerde me echt geen reet.

Mijn vader, Henk Rouw, repareerde en onderhield rond 1972 jukeboxen en flipperkasten bij onder meer Jan Luisman in Nijmegen. De oude platen uit die kasten gingen vaak mee naar huis, waardoor bij ons zoiets ontstond als een muziekdepot. Heel cool als jongetjes op school opschepten over van alles en nog wat, terwijl bij ons thuis standaard de hele Top 40 in huis was.

Heel mooi ook als ik er nu op terugkijk, want op de één of andere manier heeft mijn vader er toen al echt in geloofd. Hij bouwde een soort van meubel met daarin draaitafels en ik fantaseerde daar met oude jukeboxonderdelen een zender bij.”

Wat vind je zo mooi aan radio?

“Probeer eens eten te koken of te stofzuigen en tegelijk tv te kijken. Er zijn mensen die het doen en ik vind het verschrikkelijk. Gelukkig heeft televisie z’n langste tijd gehad. Het wordt gebruikt voor zeer uiteenlopende doeleinden, terwijl radio nog altijd wordt beluisterd en gemaakt op dezelfde manier als tachtig jaar geleden.

Er is werkelijk niets veranderd aan de intenties van radio maken en luisteren en dat zal nog heel lang zo blijven. Van radio word je ook niet zo snel een zombie, je hebt je ogen vrij. En radio is pas echt leuk als je het in je eentje beluistert.

Jammer alleen dat het medium wordt misbruikt door debielen die zonodig bij de televisie willen werken en het zien als een opstapje naar hun droom. Radio is altijd al een droom voor mij geweest en als dat door anderen als opstapje wordt gebruikt dan trappen ze eigenlijk op mijn droom.

Dat is misbruik en ik heb me zeer onlangs voorgenomen dat nooit meer over mijn kant te laten gaan. Er zitten al genoeg idioten in deze business die zonodig beroemd willen zijn, er alles aan doen om er in te geraken en de radio alleen maar schade toebrengen.”  >>>

“De tophypotheken zijn de oorzaak van de beroerde radio in dit land”
(Foto: Radio 10 Gold)

Hoe ontstond het idee voor Keizerstad?

“Op vrijdagochtend zond de EO uit (op Hilversum 3, TG). Nou, dan heb je al snel een idee. Je kon 25 jaar geleden op vrijdagochtend geen radio luisteren, althans geen popmuziek, dus wemelde het van de piratenstations. Elk hoog punt in de omgeving van Nijmegen was een doelwit voor zendapparatuur.

Er stond bij mij in de buurt een hele hoge boom. Ik dacht: daar kan wel een steunzender in met een joekel van een antenne. Ik klim naar boven, zit er een zender in van een ander! Er was geen schoorsteen meer vrij. Ik ben zelfs een keer van zo’n 30 meter uit een boom gevallen.

Ik wilde even een FM-antenne in een hoge populier hangen, helemaal bovenin. Had met grote vijfduimers een soort trap gemaakt en kon zo helemaal naar boven klimmen. Vanuit Nijmegen kon ik de hoge flats van Wageningen zien. En toen ik het laatste stukje nam, brak er een tak…”

Ha ha ha. Die piratentijd in Gelderland lijkt mij – als iemand die het helaas niet heeft meegemaakt – een spannende tijd.

“Eigenlijk was er niks aan. Wat denk je… radio maken met elk moment kans dat er een eind aan komt, dat twintig politieagenten de hele studio in vijf minuten afbreken, terwijl je net een lekker programmaatje aan het draaien was? Zodra de overheid weg was, werd begonnen met het herinrichten van de studio. Dat ging soms zo snel dat sommigen niet eens wisten dat we waren gepakt.”

Stel je voor: je bent beeldhouwer en elke keer dat die klomp steen op een mens begint te lijken, komt er een onkundige mafkees met een moker en die ramt het kapot. Ik werd er vreselijk agressief van en heb regelmatig een emmertje afbijtmiddel over zo’n politieauto gekieperd.

Ik heb er drie keer voor in de gevangenis gezeten tussen de verkrachters en bankrovers. Het heeft me geen goed gedaan, maar ik ging er wel mee door tot het gewoon niet meer ging. Het liep helemaal fout met me. Ik ging me verzetten tegen dat overheidsgeweld van kwaad tot erger. Ze wilden m’n droom afpakken.

Mooi hè, dat ik datzelfde trekje terugvind bij Herbert Visser. Daarom heeft ‘ie de strijd om kavel A9 ook gewonnen en moet ‘ie ook worden gekroond tot mediaman van 2006. Met zulke mensen ga je graag de oorlog in, het getuigt van een wonderschone onberispelijkheid. Je vindt ze nergens meer in de hele media, het zijn pipo’s geworden allemaal, met maar één doel… de hypotheekaflossing.”

Sommige piraten waren heel populair. Hoe was dat bij Keizerstad en Delta?

“Van Delta 90 en Keizerstad heeft Hilversum echt last gehad. Er werd in de wijde omgeving alleen maar naar de piratenstations geluisterd en nauwelijks naar de Hilversumse omroepen. In 1986 was Delta 90 echt erg groot, tot bijna in Rotterdam te ontvangen.”

Waarom waren luisteraars vaak zo betrokken bij die stations?

“Ik denk omdat het van dichtbij kwam. Ik weet het echt niet.”

Veel zenders hebben talenten voortgebracht. Wie vond jij destijds goed?

“Frank van Roosendaal was in mijn ogen een goeie. Was een echt een maatje van me. Die had ‘het’ wat een dj nodig heeft. De klootzak is een kledingzaak begonnen in Arnhem, dat kan ik nog steeds niet verkroppen. We hebben samen nog eens, ver voordat Stenders Shock Radio ging maken, héle erge dingen gedaan met Heart FM. Ik heb de zender nog steeds thuisliggen. Misschien…”

Denk je dat een station waar dj’s weer hun eigen platenkoffer meenemen – in plaats van de playlist afdraaien – nog zou kunnen scoren?

“Hangt ervan af wat je bedoeld met scoren. Voetballers willen graag scoren, hoerenlopers en junks ook. Als je bedoelt met scoren: de grote massa aan je binden, dan zeg ik nee. Niet zo snel althans, maar ik heb wel een soort van compromisidee. Dat hele gedoe met playlisten, muzieksamenstellers en computers gaat vanzelf een keer fout.

Net zoals er slechte dj’s zijn, heb je ook slechte muzieksamenstellers. Luister naar een willekeurig station, een uurtje op maandagmiddag en vrijdagmiddag. Het verschil zal nauwelijks te horen zijn, terwijl er juist een wéreld van verschil zou moeten zitten tussen deze dagen.

De tophypotheken zijn de schuld van de beroerde radio in dit land. Veel music directors zouden beter bij een opticien in dienst kunnen treden, want velen hebben al zo’n jakkie-bril.”

Hoe ben je destijds bij Radio 10 terechtgekomen?

“Gewoon gesolliciteerd.”

Je zat ineens tussen mensen als Jeroen Soer, Ferry Maat en Adam Curry (al kwam die geloof ik van band). Hoe was dat?

“Eng. Heel erg eng.”

Bestond bij Radio 10 ook die pioniersgeest die je bij piraten had meegemaakt? Want Radio 10 was eigenlijk ook een halve piraat, via die U-bocht door Milaan.

“Een beetje wel, ja. Maar ja dan ga je ineens werken met mensen die allemaal een tophypotheek hebben…”

Je hebt het toch zeventien jaar volgehouden. Waarom ben je de zender zo lang trouw gebleven?

“Omdat ik er in heb geloofd en dat doe ik nog steeds, maar ja. Je komt er op een bepaald moment achter dat je één van de weinigen bent met een normale hypotheek. Mijn god, het is erg, hè. Maar na zo’n zeventien jaar mag zo’n overstap wel eens. Het voelt als bevrijdend, maar ook als rijden in een vreemde stad zonder navigatie.”

Ben je in de afgelopen jaren ook benaderd door andere stations dan 100%NL?

“Ja.”

Je gaat nu dus de ochtend doen bij dit nieuwe station, samen met Patricia van Liemt. Kennen jullie elkaar al, zodat je weet dat het klikt op de radio?

“Patricia is helemaal goed. We tonen erg veel overeenkomsten. Ik las dat ze vaak ongevraagd de meest genante details over zichzelf over de tafel kan laten rollen. (Foto: Wild FM)

Dat is de reden waarom ik niet meer gewenst ben op de meeste verjaardagen van bepaalde personen.Ik kan er niks aan doen, maar ik heb niets te verbergen en gebruik alles wat ik meemaak om m’n verhaal rond te krijgen. Vaak ten koste van het beeld dat mensen van me hebben. En van mezelf.”

Op je 44-ste kies je ineens voor een jong, snel & wild-format met moderne urban, pop en rock. Ben je aan een tweede jeugd begonnen?

Ik heb altijd al veel naar R&B, hiphop, house en dance geluisterd. Ik produceer m’n eigen housemuziek, funk en electro-jazz.”

Dat zouden luisteraars misschien niet snel van je verwachten. Is die muzikale voorkeur óók een reden voor je overstap?

“Waar het mij vooral om gaat, is dat muzikanten in Nederland een boterham kunnen verdienen. Daarom hoop ik dat toekomstige dj’s, producers, zangers en rappers zodoende weer gestimuleerd worden. Ik ga genieten van wat er de laatste jaren in Nederland allemaal voor moois wordt gemaakt. En iets minder voor de hand liggend hitwerk draaien.”

Wat wil je ‘s ochtends inhoudelijk gaan doen, naast muziek draaien van Nederlandse artiesten?

“Je kunt niet meteen van alles gaan doen. We stoppen een zaadje in de grond en gaan met veel liefde en geduld dit plantje tot bloei laten komen.”

In welk opzicht gaat de show anders klinken dan die van andere zenders?

“We hoeven alleen maar anders te klinken dan één ander station en we klinken meteen anders dan alle anderen. Komt door die tophypotheken.”

Ga je bij 100% NL nog andere dingen doen naast presenteren?

“Ik hoop de kennis die ik heb opgedaan te kunnen delen met relaxte jonge mensen en er samen een mooi team aan over te houden.”

100% NL heeft de eerste slag gewonnen, maar misschien nog niet de oorlog. Fons van Westerloo geeft de strijd niet op. Is je overstap geen risico?

“100%NL voerde geen oorlog tegen RTL, maar tegen de Staat. Bovendien weet Fons van Westerloo zelf ook dat de beslissingen over doorgaan met procederen in Luxemburg worden genomen. Daar zal men inzien dat er geen redden aan is.”

(c) Thomas Giger – gedeeltelijke overname alleen met bronvermelding en link

Lees ook:

[Interview] Patricia van Liemt
Dave Donkervoort naar 100%NL
“Ochtend dj’s zijn gelijkwaardig”
________________________________________________________________

Lees ook:Q-music met vallen en opstaan op weg naar 2 of 3
Lees ook:Merlijn Kreulen wint Kicken’s Muziek Marathon
Lees ook:10 Tips van Giel Beelen voor de opgesloten dj’s
Lees ook:Verschil tussen radio en televisie
Lees ook:Timo Kamst blikt met Radioactive terug op 2007

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on ““Het zijn pipo’s geworden, met maar één doel”

 1. Erwin

  Leuk interview. Grappig al die verhalen uit de oude doos over Keizerstad en Delta. Good old times :-) .

    /   Reply  / 
 2. p;p

  he wanneer gaan jullie online

  en gaat er nog een stream komen voordat jullie uitgerechterd zijn , want rtl zal niet zo gauw opgeven ben ik bang.

    /   Reply  / 
 3. Thomas Giger

  @ p;p, deze weblog is niet verbonden met 100%NL, maar je zou het misschien kunnen denken gezien de aandacht die we eraan besteden :-) .

  Ik heb er contact over met Herbert Visser. Op dit moment zendt 100%NL alleen nog uit via de satelliet. Website en stream zullen er waarschijnlijk zo snel mogelijk komen.

  Blijf de radiosites en ook dit log in de gaten houden, dan hoor je binnenkort vast meer.

  @Erwin, dank je wel! Leuk om te horen. Vind ik inderdaad ook mooi, die verhalen van vroegah.

    /   Reply  / 
 4. Hans

  Leuk artikel!

  1) 100 % NL is op satelliet voor niemand te ontvangen, is toch alleen aanlevering?
  2) Zat 100 % NL niet ook heel beperkt in een paar straten in Amsterdam via DAB tot 1 juli aankomende?
  3) Trouwens mbt RTL en Luxemburg…beslissingen worden toch tegenwoordig mbt RTL vooral in Duitsland (Keulen en Gütersloh) genomen!? Het bedrijf is van Bertelsmann en wordt toch vooral geleid door Duitsers (en niet Luxemburgers..)

    /   Reply  / 
 5. Marcel

  Het interview is 100%

    /   Reply  / 
 6. Thomas Giger

  @Hans, dank je! In antwoord op je vragen:

  1) Volgens Herbert Visser zijn de programma’s wel op de satelliet te ontvangen, maar moet je daarvoor speciale toegang hebben. Dus helaas moeten we nog even geduld hebben tot 8 juli :-) , als het CBB er tenminste geen stokje voor steekt…

  2) Geen idee, zal dat eens nagaan.

  3) Denk dat je gelijk hebt, maar Dave zal het spreekwoordelijk bedoeld hebben, neem ik aan. Ben benieuwd hoe ze daar tegen de zaak aankijken en of ze nog veel waarde hechten aan dat ‘kleine’ RTL FM.

    /   Reply  / 
 7. Marcel Pols

  Ik vind het heel erg jammer dat Dve weg is bij radio 10 Gold.Ik genoot altijd van de verborgen telefoon. Vooral de manier waarop hij mensen in het ootje nam geweldig.Sinds jij weg ben is in mijn ogen radio 10 Gold niet meer hetzelfde.
  Dave bedankt voor de fijne jaren, en veel succes in je nieuwe baan.

    /   Reply  / 
 8. Marcel Pols

  Ik vind het heel erg jammer dat Dve weg is bij radio 10 Gold.Ik genoot altijd van de verborgen telefoon. Vooral de manier waarop hij mensen in het ootje nam geweldig.Sinds jij weg ben is in mijn ogen radio 10 Gold niet meer hetzelfde.
  Dave bedankt voor de fijne jaren, en veel succes in je nieuwe baan.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>