Verschil tussen radio en televisie

Radio-dj's op televisie is geen nieuw verschijnsel meer. Bekendste voorbeeld van een oud-dj die het lang vol heeft gehouden op tv is Robert Jensen. 3FM-jock Giel Beelen maakt al twee seizoenen televisie en recent werd bekend dat Paul Rabbering ook gaat presenteren met beeld er bij. Als programma-maker bij de lokale omroep OOG heb ik ook de overstap naar televisie gemaakt. Naast radio nu dus ook tv, maar wat is het verschil?

"Jorn, we hebben mensen nodig bij de televisie. Lijkt jou het wat om te presenteren op tv?", vroeg de adjuntdirecteur van OOG Radio/TV aan mij. "Wauw! Dat lijkt mij heel gaaf!", antwoordde ik. Een week later mocht ik een screentest doen en na positieve reacties van de tv-afdeling was ik een paar dagen daarna ook echt op tv te zien. Sinds begin juli kondig ik de programma aan die de betreffende avond te zien zijn.

Belangrijkste verschillen

Televisie is heel anders dan radio en het belangrijkste is dat er beeld bij is (joh, je meent het!). Dat maakt het dat alles wat je aan mimiek met je gezicht doet zichtbaar is. Wanneer je jezelf terugkijkt valt ook direct op wat je trekjes zijn en het is best gek om daar mee geconfronteerd te worden.

De aankondigingen worden buiten opgenomen en als presentator sta je ergens in een mooi Gronings park en houd je zelf de microfoon vast. In mijn enthousiasme van het presenteren sta ik af en toe een beetje te hoppen, om de woorden kracht bij te zetten ga ik soms op mijn tenen staan. Na de eerste oefenpresentatie heb ik mijzelf dat direct afgeleerd

Ander verschil tussen radio en televisie is de intonatie. In het begin had ik de neiging om naar een jingle toe te werken of te praten. Neem bijvoorbeeld de aankondiging voor het nieuws: "Maar eerst het belangrijkste nieuws van vandaag!". Op de radio gooi je er een jingle in, maar op televisie heb je dat niet. Daar moet je in de intonatie rekening mee houden. Verder had ik ook de neiging om wat snel te praten, maar op tv is dat helemaal niet nodig en gezien het kijkers-profiel van lokale/regionale tv-zenders (gemiddeld wat ouder) is het ook niet gewenst om heel snel te spreken.

Voor radio voice-track ik wel eens iets of spreek ik een commercial in. Dan ben ik gewend om bij een verspreking de betreffende zin gewoon opnieuw te doen, maar bij een televisie-opname kun je niet zomaar knippen in de presentaties. In het geval van een foutje, hoe klein dan ook, moet de hele presentatie over. Dus voor die 15 seconden dat ik in beeld ben, zijn doorgaans twee of drie opnames nodig.

Daarnaast hebben we bij OOG TV geen autocue waarvan ik de teksten kan oplezen. Alle presentaties, waarvan ik de teksten overigens zelf mag schrijven, moet ik dus uit mijn hoofd leren. Door de concentratie op die teksten wil ik nog wel eens heel erg serieus in de camera kijken, terwijl een beetje vriendelijk ogende presentator wel zo leuk is voor de kijkers.

Kortom, er is veel om rekening mee te houden bij televisie!

Screenshot van mijn eerste presentatie op OOG TV:

Zijn er volgens jullie nog meer belangrijke verschillen tussen radio en televisie?

Lees ook:3FM en Radio 6 Soul & Jazz live vanaf Eurosonic/Noorderslag
Lees ook:Wassen beeld Edwin Evers onthuld
Lees ook:Klachten over commercial Ruud de Wild zwaar overdreven
Lees ook:Archieven Wereldomroep zoeken nieuw onderkomen
Lees ook:Maartje van Weegen vindt eindbestemming in radio

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verschil tussen radio en televisie

  1. MBC

    Hey Jorn, dat wist ik niet! Jammer dat de nationale zenders niet meer met omroepers werken! ;)

      /   Reply  / 
  2. Jorn

    Omroeper, dat is het juiste woord ja! Beetje achterhaald op de nationale tv hè. Moet zeggen dat ik de voice-overs van tegenwoordig ook niet erg vind, vooral Arjen Grolleman op RTL 5! Die aankondigingen, echt geweldig!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>