Jinglepakketten Veronica en 10 Gold op cd

Alle belangrijke jinglepakketten die het legendarische jinglebedrijf PAMS in Dallas heeft gemaakt voor Nederlandse radiostations staan vanaf nu op cd. Het ‘Genootschap radiojingles en -tunes’ heeft de cd ‘PAMS in Holland’ uitgebracht met daarop de complete jinglepakketten voor NCRV, TROS, Radio 10 Gold en Veronica. Het is voor het eerst dat de jingles op een schijfje verschijnen en te koop zijn. De makers hebben daarvoor de beschikking gekregen over de originele mastertapes.

“PAMS in Holland is een cd die we al jaren wilden maken”, zeggen de twee oprichters van het Genootschap radiojingles en -tunes, Jelle Boonstra en Benno Roozen. “Er bestaat een gouden glans rond de naam PAMS. Elk station in de VS dat jingles kocht bij PAMS werd bijna automatisch nummer één in z’n radiomarkt. Daardoor werd ook de radiomarkt in Europa wakker. Luisteraars waren dol op die liedjes, die speciaal voor de radio waren geschreven.”

PAMS

Jinglebedrijf (1951-1977) was een begrip bij radiomakers in de hele wereld. Het was een ware jinglefabriek, waar in twee studio’s tegelijk jingles werden zongen voor duizenden stations over de hele wereld. In de jaren ’60 en ’70 waren de PAMS-jingles in Nederland illegaal te horen op Radio Veronica, Radio Noordzee, andere zeezenders en op Hilversum 3. Nederlandse radiomakers knipten de naam van het oorspronkelijke station er uit en vervingen die door een andere gezongen tekst. Zonder het te weten kent heel Nederland daardoor de beroemde jingles van PAMS.

Jaren werk

Op de cd ‘PAMS in Holland’ staan jingles van de NCRV en de TROS. Verder staan op het schijfje jingles die gemaakt zijn voor het Radio Veronica uit 1994 en Cable One, en alle jingles die het Nederlandse bedrijf Top Format in Haarlem in 1995 en 1996 geheel in PAMS-stijl produceerde voor Radio 10 Gold.

Het cd-tekstboekje is in het Engels en bevat unieke foto’s van de mastertapes, zangsessies en het befaamde PAMS-studiogebouw aan 4141 Office Parkway in Dallas. Het kostte het Genootschap jaren om alle materiaal bij elkaar te krijgen en de rechten te krijgen.

De cd ‘PAMS in Holland’ ligt niet in de winkel, maar is uitsluitend te koop via Jingleweb.nl, de website het Genootschap radiojingles en -tunes.

Lees ook:Alle jinglepakketten Radio Veronica op cd
Lees ook:Jingles van Radio 1, 3, 4 en RTL FM op cd
Lees ook:Genootschap op bezoek in Dallas
Lees ook:Een uur jingles en tunes op Radio 5
Lees ook:Herkomst radio-jingles onthuld in serie podcasts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>