Boek en website over geschiedenis VARA in de maak

‘Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs’. Onder die naam begon op 1 november 1925 de publieke omroep die we tegenwoordig beter kennen als de ‘VARA’. Van oorsprong dus een echte radio-omroep, want in de jaren twintig van de vorige eeuw waren er nog geen televisies. De ruim tachtigjarige geschiedenis van de VARA wordt beschreven in boek dat later dit jaar uitgegeven zal worden. Het boek wordt geschreven door mediahistoricus Huub Wijfjes, die verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen (masteropleiding Journalistiek).


Op de website van Uitgeverij Boom staat te lezen dat in september 2009 een boek verschijnt over de geschiedenis van de VARA. Volgens de uitgever gaat het rijk geïllustreerde over “een kleurrijke omroep met een rood verleden in een zwart-witte tijd”.

Multimediaal project

Huub Wijfjes is al op 1 januari 2006 begonnen aan het onafhankelijk historisch-wetenschappelijk en multimediaal project over de geschiedenis van de VARA. “Het project breekt met de traditie dat historisch onderzoek altijd in een boek, artikel of rapport moet uitmonden. Gezien het karakter van het onderwerp ligt een multimediale benadering zeer voor de hand“, aldus Wijfjes op zijn persoonlijke website.

Het project zal dan ook uitmonden in de publicatie van een boek en een website waarin veel historisch beeld en geluid is verwerkt. De website over de VARA wordt niet zomaar een illustratie bij het boek, maar een volwaardige poging tot multimediale geschiedschrijving.

Het boek staat op de planning voor september van dit jaar. Ben erg benieuwd naar de wetenschappelijke en onafhankelijke publicatie van Dr. Huub Wijfjes!

Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte getest in Grote Geschiedenis Quiz
Lees ook:Argos en de Wereldomroep winnen Tegels
Lees ook:Fight © Cancer krijgt support van radiostation Caz!
Lees ook:Luistertijd radio blijft stijgen
Lees ook:Film over het leven van Rob Stenders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>