Genootschap: Radiotune heeft beste tijd gehad

GPD, Ton Kastermans)De tijd van herkenningsmelodieën is een beetje voorbij, stellen Benno Roozen en Jelle Boonstra van het Genootschap Radiojingles en -tunes in de Stentor naar aanleiding van Het Tunes Boek, dat deze week verschijnt. Programmamakers zouden niet meer op zoek gaan naar aparte, onbekende muziekjes. "Nu is de tune een afgevlakt onderdeel van een gelikte huisstijl. Zo'n strak format is dodelijk", vindt mede-auteur Benno Roozen.

Hij doelt op het feit dat tunes vaak deel uitmaken van het jinglepakket dat een radiostation gebruikt. Daar heeft Roozen op zich wel een punt, denk ik. Voor je items onbekende instrumentaaltjes gebruiken die opvallen doordat ze hoorbaar níet uit een jingleset komen, heeft juist zijn charme, denk ik. Al is het bij servicerubrieken als nieuws, weer en verkeer wel strak om een tune of filler te gebruiken die in lijn is met je algemene vormgeving. Hoewel de verkeersfill van Radio 10 Gold (The Beatles, Drive my car) juist weer perfect bij het station past.

Vuilnis

Benno Roozen en Jelle Boonstra zullen hun collectie van maar liefst 1800 uur aan tunes beschikbaar stellen aan het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Als ze er daar maar zorgvuldig mee omgaan, want in bovengenoemd verhaal las ik dat programmabanden van De Avondspits (waar overigens altijd hele mooie tunes in te horen waren) bijna bij het vuilnis werden gezet. Echt onvoorstelbaar! Ik heb al heel wat radiomakers horen klagen over het feit dat omroepen zo onzorgvuldig met hun erfgoed omgaan.

Het Tunes Boek
Jelle Boonstra en Benno Roozen
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038803449

Zie ook:
Het Tunes Boek (De Wereld Draait Door)
De geschiedenis van de radiotunes (De Stentor)

Lees ook:Jinglekenners komen met nieuw boek over radiotunes
Lees ook:Alle jinglepakketten Radio Veronica op cd
Lees ook:Herkomst radio-jingles onthuld in serie podcasts
Lees ook:Een uur jingles en tunes op Radio 5
Lees ook:Jinglepakketten Veronica en 10 Gold op cd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>