3FM: ‘optimale’ sound dankzij nieuwe Orban 8500?

NPO)De diverse radiofora staan er weer vol van: 3FM heeft nieuwe soundprocessing. Coen Swijnenberg schrijft op zijn weblog dat het om de Orban Optimod 8500 (foto) gaat, die de oude 8200 vervangt. 3FM zou er liefst 4 dB harder door gaan – dan ben ik benieuwd of Radio Veronica nog altijd de hardste is op de FM-band. Leuke uitdaging voor Rob Korver om daar weer bovenuit te komen :-) . Het óude Veronica had de mooiste sound.

Daarbij denk ik terug aan begin jaren negentig, toen Veronica op Radio 3 uitzond vanuit de eigen studio aan het Lapersveld. Jeroen van Inkel was als hoofd vormgeving nauw betrokken bij het (geweldige) geluid. Het geheim? Een Audio Prizm van Gentner, als ik het goed heb. Plus een Big Bottom en een ander apparaat. Dat alles zat in een kastje waar alleen de Inkelbaas de sleutel van had.

Optimod

Een mooiere sound heb ik in de jaren daarna eigenlijk niet meer gehoord, alle Optimods en Omnia's ten spijt. Wat misschien de jongere processingfreaks niet weten, is wie de Optimod eind jaren tachtig naar Nederland haalde. Maar het laat zich raden. Dat was inderdaad Van Inkel zelf, die het bij bezoeken aan Amerika opviel dat al die stations zo luid klonken, vergeleken met Hilversum 3.

)

Wat vind jij van het nieuwe 3FM-geluid?

Lees ook:Q-music op zoek naar nieuw radiogeluid
Lees ook:Nee hè, niet weer!
Lees ook:Jeroen van Inkel wil alternatief voor ochtendshows
Lees ook:Bart van Leeuwen: “Ik ben niet zo’n muziekliefhebber”
Lees ook:Rinkeldekinkel terug in de ochtend van Veronica.

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “3FM: ‘optimale’ sound dankzij nieuwe Orban 8500?

  1. Erwin

    Het klinkt anders, zeker niet slecht maar wel cleaner. Zal nog wel getweaked worden denk ik. Misschien ook wel goed om een keer over te stappen voor 3 FM. Caz, 538 en Radio 2 gingen ze al voor.
    Veronica klinkt lang niet meer zo luid als in de begin tijd op 103 maar met een 8200 weten ze toch een behoorlijke sound neer te zetten.

      /   Reply  / 
  2. N.

    Ik heb me laten vertellen dat van Inkel ook aan de wieg stond van Warsanis, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

      /   Reply  / 
  3. stokkemasker

    3FM heeft een aardig geluid nu, maar minder warm dan voorheen. Persoonlijk vond ik de oude opstelling (geloof Avalon in combi met Orban 8200) een mooiere sound produceren, al blijft het smaakafhankelijk.

      /   Reply  / 
  4. Eymert

    Ik vond de oude sound fan 3FM ook ‘warmer’.

    Ik vond het juist zo storend dat dezelfde nummers op andere stations zoals 538 of Slam zo ontzettend compressed en ‘hard’ klonken.

    Nou maar eens zien of het ook nog invloed heeft gehad op hun sound op het Digitenne netwerk van KPN. De mpeg-compressie die KPN er nog eens overheen haalde deed het geluid geen goed waardoor ik ook thuis alweer een tijdje gewoon via FM radio luister.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>