Radioactive headlines weel 4: Spitsfeest en opvallende luistercijfers

Radioactive headlines week 4 - 2008Internet staat vol met informatie en elke dag komen er gigabytes aan nieuwtjes bij. Om daarvan niets te missen, of om alleen de belangrijkste nieuwsontwikkelingen te lezen, volgt hier een overzicht van het radionieuws van week. In de Radioactive headlines lees alles over het jubileum van Frits Spits, over de meest recente luistercijfers van de radio en over de ludieke acties van Q-music in zowel Nederland als België.

De week begon maandag feestelijk met het dubbele jubileum van Frits Spits. De radiopresentator werd vorige week zaterdag 60 jaar en zit tevens 35 jaar in het vak als radiomaker. Dat werd gevierd in een speciale uitzending van ‘Tijd Voor Twee’ waar Bert Haandrikman de presentatie van op zich nam. Aan het eind van het jubileumprogramma werd Frits Spits onderscheiden als ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’.

Naast de feestelijkheden startte Radio 2 ook de verkiezing voor de beste platen uit de jaren zestig. Van 4 tot en met 8 februari is een week lang ‘Made In The Sixties’ te horen, waarbij Radio 2 de hele week in het teken staat van de muziek uit de jaren ’60. Eigenlijk gewoon de week van de jaren zestig, maar dan met een Engelse naam. Radio 5 stond de afgelopen week trouwens in het teken van het Nederlandse lied. De themaweek werd vrijdag afgesloten met een Top 100 waarbij ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld op nummer één stond.

Q-music staat bekend om haar opvallende acties en de afgelopen weken hadden zowel de Vlaamse als de Nederlandse Q een ludieke actie die deze week tot een einde kwam. In België had Q-music een ijsblok in de vorm van een Porsche. De luisteraar die wist te raden hoeveel seconden het zou duren voordat het ijsblok zover gesmolten was dat de sleutel van de auto op de grond zou vallen, die wint de bijbehorende auto. Uiteindelijk viel de sleutel na 1.305.136 seconden. De winnaar zat er met zijn gok slechts één seconde naast!

In Nederland reed Q-music rond met het grote roze Q-spaarvarken, gevuld met cash geld. Luisteraars konden raden hoeveel er in het varken zat. Het varken zelf heeft het einde van de actie niet gehaald. Het was niet de afslag naar de slager die het varken de das omdeed, maar een lullige windvlaag maakte er een einde aan… Vrijdag had nog niemand exact het juiste bedrag geraden en dus won de persoon die er het dichtst bij zat. Dat was ene Louise die slechts 120 euro naast het juiste bedrag zat: 21.615 euro.

Met veel spanning zat de radiowereld donderdagochtend vroeg te wachten op de meest recente luisteraandeelcijfers voor de radio. Zou Radio 2 opnieuw marktleider worden door de immens populaire Top 2000? Het antwoord was -verrassend- ontkennend! Radio 538 wist, ondanks de hevige concurrentie van 3FM Serious Request en de Radio 2 Top 2000, haar positie als nummer één vast te houden.

Radio 538 daalde wel 0,8% maar wist met 10,8% Radio 2 nipt voor te blijven (10,7%). Ondanks het geweld van de Top 2000 wist Radio 538 ook in december aan kop te blijven. Let wel, het gaat om de cijfers over de periode november-december. En wat betreft december, de meting loopt tot en met 28 december, terwijl de Top 2000 liep van 26 tot en met 31 december. Maar in 2006 wist Radio 2 in dezelfde periode al wél het marktleiderschap te pakken.

Wellicht dat die drie laatste dagen van december Radio 2 nog wat gaan brengen in de luistercijfers over december 2007-januari 2008…

Meer headlines:
- Week 3
- Week 2

Lees ook:De Top 60 van Frits op KX
Lees ook:Bij een verjaardag hoort een feestje
Lees ook:Met Frits terug naar de Avondspits
Lees ook:Radioactive headlines week 6: jaren ’60 en Valentijn
Lees ook:Kruip in de huid van… keert terug op de radio

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>