Regionalen en Radio 2 winnen, Radio 538 verliest

Intomart GfK)Regionale radio heeft het in juli en augustus goed gedaan. De gezamenlijke regionale omroepen stegen van 14,8 naar 15,4 procent marktaandeel, blijkt uit de vandaag verschenen cijfers van Intomart GfK. De landelijke marktleider Radio 538 maakt een even grote sprong, maar dan omlaag (van 11,9 naar 11,3 procent). De afwezigheid van Edwin Evers en de zomer in het algemeen zijn vermoedelijk de oorzaak van de (waarschijnlijk tijdelijke) daling.

Radio 2 deed het in de periode medio juli tot medio augustus een stuk beter. Het luistercijferkanon van de Publieke Omroep wint maar liefst zes tienden (van 10,1 naar 10,7 procent), mogelijk door de attentiewaarde van het Zomerfestival. Hierin werd elke dag aandacht besteed aan een bepaalde artiest of groep als promotie voor een ‘s avonds uitgezonden live-concert van die muzikant(en).

Dieptepunt

Niet verrassend is dat RTL FM daalt en een voorlopig dieptepunt bereikt van 1,7 procent. De vraag is, wat de eventuele overnamekandidaat Sky Radio Group met het station-zonder-frequentie zou willen. Vlaggenschip Sky Radio is overigens ook gedaald, maar dat is eigenlijk altijd zo in de zomermaanden. De soft-popzender compenseert het verlies vast weer in de maanden rond de kerst.

Knap is dat Q-music in de traditioneel verliesgevende zomermaanden onbezorgd doorstijgt. Die zender doet toch iets goed. Of het nu ligt aan de feelgood-uitstraling, de acties die net even anders zijn dan bij de concurrentie of aan de niet te missen knalrode abri’s bij bushaltes en billboards langs de snelweg? Waarschijnlijk is het de combinatie. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Ommekeer

Tot slot moeten we nog even stilstaan bij Caz!, want dit station verrast in deze meting vriend en vijand door zowaar met 0,2 procent te stijgen – van 1,6 naar 1,8 procent. Na het vertrek van de weinige pop- en rockliefhebbers die Yorin FM nog had, komen blijkbaar weer nieuwe luisteraars die het nieuwe image kunnen waarderen. De vraag is, hoeveel rek er nog in zit met zo’n smalle playlist.

Zie ook:
Luistercijfers
________________________________________________________________

Lees ook:Regionale omroep minder bekeken en beluisterd
Lees ook:Luistercijfers juli – augustus 2010: Radio 538 nog steeds aan kop
Lees ook:Zomerbonus voor adverteerders op Radio 538
Lees ook:Zwoele zomeravonden opgefleurd met concertreeks
Lees ook:Q, 3FM, ACR en 100% NL grote winnaars augustus/september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>