Radio 10 Gold terecht uitgesloten herverdeling FM-frequenties

Door het faillissement van de zenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM zijn er sinds maart dit jaar twee etherfrequenties vrijgekomen. De overheid heeft destijds direct een procedure gestart om de kavels A7 (ongeclausuleerd) en A8 (jazz) te herverdelen. Al snel werd duidelijk dat onder meer Radio 10 Gold zich aangemeld had om de voormalige frequentie van Arrow Classic Rock over te nemen. Het ministerie van Economische Zaken sloot 10 Gold echter uit van deelname aan de herverdeling vanwege haar banden met Radio 538. De rechter heeft geoordeeld dat die uitsluiting terecht is.

Update: Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd

Radio 10 Gold is voor honderd procent eigendom van Talpa Radio, onderdeel van Talpa Media Holding. Radio 538 is onderdeel van RTL Nederland Holding, waar Talpa Media Holding 26,3 % van de aandelen van bezit. De verwevenheid tussen beide radiostations is groot, gezien ze tot de samenvoeging van tv-zender Tien en RTL één bedrijf vormden. De rechter heeft bepaald dat er ‘vooralsnog’ sprake is van verbondenheid bij het in belangrijke mate kunnen bepalen van het beleid of het hebben van aanmerkelijke invloed op het beleid tussen Radio 538 en Radio 10 Gold. In die zin kunnen volgens de Mediawet en het Mediabesluit beide zenders als onderdeel van één instelling worden beschouwd.

Talpa Radio ging tegen het besluit van het ministerie in met het argument dat die verbondenheid tussen de stations zal verminderen als de aanvraag voor het FM-kavel er door komt. Volgens Talpa Radio moet er dus niet naar het moment van aanvraag, maar het moment van verkrijgen van de vergunning gekeken worden. De rechter oordeelde maandag anders.

De rechtbank stelt verder dat een ‘groep van natuurlijke personen’ een ‘zodanige feitelijke invloed heeft in zowel Radio 10 Gold als Radio 538 dat zij in belangrijke mate het beleid van deze instellingen kan bepalen, althans aanmerkelijke invloed heeft op de inhoud van dat beleid.’ Verder stelt de rechtbank dat ‘gelet op de directiefuncties (algemeen directeur, programmadirecteur, financieel directeur en commercieel directeur) die deze personen bij zowel verzoekster als Radio 538 vervullen heeft deze groep van natuurlijke personen de dagelijkse leiding van beide instellingen en kunnen zij het programmatische, commerciële en strategische beleid van deze instellingen in belangrijke mate bepalen dan wel aanmerkelijk beïnvloeden.’

Daarbij stelt de rechtbank ook dat aan deze groep van personen een volmacht is gegeven namens de aandeelhouder. De voorzieningenrechter heeft eveneens het argument van Radio 10 Gold van tafel gehaald alsof het moment van vergunningverlening zou tellen; dit dient het moment van aanvraag te zijn (bron: Tienfan.nl)

De uitspraak (zie hier het volledige vonnis) van de rechter betekent dat Radio 10 Gold in ieder geval tot aan de volgende verdeling van de frequenties in 2011, niet in de ether te ontvangen zal zijn. Wie het kavel A7 wel toegewezen krijgt is nog niet bekend. Eerder lieten Kink FM en media-ondernemer Erik de Zwart weten interesse te hebben in het voormalige frequentiepakket van Arrow Classic Rock.

Lees ook:Herverdeling Arrow-frequenties van start
Lees ook:Zenders Arrow uit de lucht, jingles aangepast
Lees ook:Rob Stenders twee dagen terug op de radio bij Arrow
Lees ook:Jean Kiekebosch wordt directeur van Radio 10 Gold
Lees ook:Herverdeling Arrow-frequenties reeds gestart

1 Reacties // Reageer

One thought on “Radio 10 Gold terecht uitgesloten herverdeling FM-frequenties

  1. Pingback: Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd | Radioactive

  2. ben

    Toch jammer. Had 10 graag weer in de ether gehad. Het blijft een never ending story die veiling en ik lees net dat er nog een verlenging komt ook van de never ending story. Onbegrijpelijk……….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>