Interview met Radio 538-dj Mark Labrand (deel 2)

Mark Labrand, DJ Radio 538Op je 23e bij Radio 538 werken als dj in het weekend. Mark Labrand lukte het om binnen een paar jaar na zijn start bij de lokale omroepen van Delft en Zoetermeer, aan de slag te gaan bij het grootste radiostation van Nederland. Radioactive Blog sprak met Mark Labrand over het verloop van zijn radio-carrière. Vandaag deel 2 van het interview met Mark Labrand, over Radio 538 en zijn eigen ambities.

(Dit interview is het vervolg op deel 1)

Door: Jorn Agterberg 

Je noemde Radio 538 al je droombaan. Wat maakt 538 zo mooi om voor te werken?
"Wow, dat is zo'n gevoelsdingetje. De professionaliteit die het uitstraalt op de radio en ook in het pand bij 538. Er wordt over alles zo ontzettend goed nagedacht en er wordt over alles zo goed gesproken met elkaar. En er wordt op zo'n bijzondere manier gepraat over radio. Fantastisch!

Het is ook een mega grote club, er werken meer dan 150 mensen bij Radio 538. Voor mij persoonlijk is het echt het beste dat me kan overkomen; de dj-coaching van Wim van Putten en even dingen vragen aan mijn eigen voorbeelden als Jeroen Nieuwenhuize en Dennis Ruyer. Ze denken rustig met me mee over vragen die ik heb."

Na een kleine wijziging in de programmering ben je nu op zaterdag- en zondagmiddag te horen op Radio 538. Is het weer hitradio?
"De programma's bij Radio 538, hoe raar het misschien ook klinkt, het draait niet om mij. Het draait om de hits van 538, de gave acties en ik probeer daar een zo leuk mogelijke toevoeging van te zijn. Ik probeer ook veel af te wisselen; soms zet ik een heel verhaal uit eigen leven neer en de andere keer probeer ik in 15 seconden vertellen wat er te winnen valt en een plaat aan te kondigen."

Radiomaken lijkt voor buitenstaanders vaak erg simpel, maar dat is het niet toch?
"Tijdens radiomaken ben ik echt wel even helemaal van de wereld af. Je bent mega geconcentreerd en je moet alles in de gaten houden. Dat is best wel intensief."

Wat veel mensen niet weten is dat radio-dj's een producer hebben. Heb jij er bij 538 ook een?
"Ja en het is voor het eerst dat ik met een producer leer werken. Ik heb een tijdje bij Slam!FM met hele goede producers gewerkt (Wart Krol en goede vriend Michel Coenen, red.), alleen die laatste ging helaas op een gegeven moment wat andere dingen doen binnen Slam."

Hoe is het om met een producer te werken?
"Producers zijn superfijn, maar ik vind het wel heel erg fijn om dingen voor mijn programma zelf voor te bereiden. Ik heb toch een eigen patroontje en ritueeltje voor alles. Dus ik deel zelf mij uren in en op de kale plekken vult de producer nog wat bij, of denkt mee over de dingen die ik al bedacht heb. De producers bij Radio 538 zijn echt top; het zijn mensen echt hun rol heel goed kennen, stellen je op je gemak, nemen veel werk uit handen zoals files printen, weerbericht maken, sms'jes in een sheet zetten. Alles met het doel dat je als radio-dj je helemaal op je eigen programma kunt richten."

Wie is jouw producer?
"Mijke Marsman, fantastisch mens!"

Radio 538 deed het aanbod naar hen te komen. Was het een bewuste keuze voor een plek in het weekend?
"Door bepaalde verschuivingen was er plek in het weekend. Ik hoop natuurlijk heel erg oud te worden bij Radio 538 en ik hoop daar nog vele programma's te gaan doen, zowel in het weekend als doordeweeks. Het is even afwachten hoe dat gaat lopen. Op dit moment zit ik prima in het weekend, ik ben niet gefrustreerd dat ik alleen die dagen heb."

Iedere dj wil wel in de doordeweekse programmering. Je zou je plek in het weekend kunnen omschrijven als een wachtkamer.
"Ja, maar wel een hele prachtige wachtkamer!"

Hoe zie jij je eigen toekomst voor je?
"Ik wil echt bijna het 538-logo op mijn huid gebrand hebben. Het lijkt me zo fantastisch om heel erg onderdeel van Radio 538 te worden! Een doordeweeks programma, maar ook heel veel promo's inspreken voor Radio 538, wat nu een beetje begint te lopen. Er is nog zoveel meer te doen, wat dat precies is weet ik niet. Ik zou me onder andere wel willen verdiepen in de muziek, dus bijvoorbeeld een rol als music director. Er valt zo veel te leren en je kunt jezelf op zo veel verschillende gebieden ontwikkelen. Ik sta echt voor alles open en ik zou ook echt heel veel willen doen binnen Radio 538, maar… op de eerste plaats, met dikke stip ervoor: vóór de schermen."

Heb je ook ambities voor presentatie op televisie?
"Ja zeker! Ja absoluut! Dat lijkt me gewoon ontzettend leuk. Je moet het niet arrogant opvatten, maar ik heb het gevoel dat ik het ook wel zou kunnen, maar ik wil daar absoluut niet mee overhaasten. Radio is het allerbelangrijkste nu, maar ik sta ook voor dat soort dingen open."

Radio 538 is sinds 2007 onderdeel van RTL Nederland. Merk je daar wat van bij 538?
"Er is nog weinig te merken van het feit dat 538 van RTL is. Er zijn wel een paar concerten die ‘powered by' 538 en RTL zijn. Ook krijg ik via Hyves veel berichten van oud-collega's van Yorin die zeggen: hey welkom terug!"

Het is duidelijk dat je veel ambities hebt, maar je passie ligt bij radio. Wat is er zo mooi aan radiomaken?
Zonder ook maar een seconde na te denken antwoordde Mark: "Dat je met één druk op de knop bij mensen zoveel emoties kunt losmaken. Dat je door bepaalde geluiden te laten horen of gewoon muziek, zoveel bij mensen los kunt maken. Radio is eigenlijk een simpel medium, maar door dingen heel mooi en gedetailleerd te beschrijven, kun je de fantasie van mensen bespelen. Dat is fantastisch."

Radio is heel intiem. Hoeveel luisteraars je ook hebt, je praat in feite altijd tegen één iemand. Benader jij je luisteraars ook op die manier?
"Zo is het ook voor mij, ik praat altijd tegen één iemand aan. Soms is dat iemand uit mijn vriendenkring, of anders schrijf ik voor mezelf op wat iemand bijvoorbeeld op zaterdagavond gaat doen."

Vorig jaar ben je door de lezers van de Hitkrant verkozen tot mooiste radioman. Tot slot dus nog even voor de meisjes die via zoektermen ‘Mark Labrand' en ‘Hitkrant' bij dit interview komen. Wat is je schoenmaat?
"(Luide lach) Mijn schoenmaat is 45."

En je favo kleur?
"Paars."

Mark Labrand is elke zaterdag en zondag van 12:00 tot 15:00 uur te horen op Radio 538. Het programma draagt net als veel andere uren op Radio 538 gewoon de naam dj: Mark Labrand.

Zie ook: Interview Mark Labrand (deel 1)

Lees ook:Check dit: Foto’s studio Radio 538
Lees ook:Mark Labrand vanaf 1 juni op 538
Lees ook:Mark Labrand met zijn favoriete clips op TMF
Lees ook:Mark Labrand verlengt contract bij Radio 538
Lees ook:Mark Labrand voice-over bij ‘Rock Nation’

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Interview met Radio 538-dj Mark Labrand (deel 2)

  1. Female81

    Het enthousiasme straalt van het interview af. Ik tel alleen al vier keer het woord ‘fantastisch’. Vind ik wel grappig.

      /   Reply  / 
  2. Peter

    Hij overdrijft ook wel veel hoor, alles is geweldig, fantastisch. Die Mark is echt zo’n jongetje wat gehersenspoeld is door strakke formatradio en dat is jammer. Jezelf wezen en niet in een strak keurslijf zitten is ook een belangrijk ding op de radio. Radio wordt zo geen echte radio meer, en dat is verdomde jammer…

      /   Reply  / 
  3. Henk-Jan

    Welkom terug in 1978, Peter. Achterhaalde theorie en je kunt ook jezelf zijn in strakke Hitradio. Dat noemen ze “professioneel zijn”.

      /   Reply  / 
  4. Michael

    @ Henk-Jan

    Ik wou het net zeggen. Ik vind dat Mark ondanks zijn strakke radiostijl, toch echt wel wat van zichzelf laat horen..

    @ Peter: over dat ”overdrijven” die jongen is gewoon al jaren met radio bezig en werkt nu eindelijk bij zijn droomstation, niet zo gek dat ie blij is toch?

      /   Reply  / 
  5. Erwin

    Ik moet Peter stiekem wel gelijk geven hoor, maar ja als je dat roept heb je er al gelijk geen verstand van dus doe ik dat maar wat voozichtiger :-) ).

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Mark Labrand met zijn favoriete clips op TMF | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>