Kredietcrisis slaat over naar radio

FOK!radioSnap jij nog iets van de kredietcrisis? Zelfs voor de beleggers is het moeilijk te begrijpen, zo is de handel in het aandeel Fortis tot nadere orde stilgelegd omdat de situatie te complex is. Lekker onderwerp voor op de radio… of toch wel? Vanavond krijgen luis-teraars in FOK!radio al hun vragen over de kredietcrisis beantwoord.

De financiële crisis waar bijna de hele wereld in verzeild is geraakt, is nou niet direct een leuk en makkelijk onderwerp voor een hitradio station, maar een paar uur radio kun je er wel mee vullen. Maandag-avond (6 oktober) wordt de kredietcrisis besproken in FOK!radio, het radioprogramma van de website FOK! dat te horen is op het web-station ActionRadio.

Financieel specialist Willem Middelkoop, bekend van RTL Z, schuift aan in de studio van FOK!radio en beantwoord vragen van luisteraars. Via het forum van FOK kunnen luisteraars hun vragen doorgeven en Middelkoop zal proberen daar een helder antwoord op te geven. De kredietcrisis houdt ons allemaal bezig, dus erg interessant dat FOK! dit onderwerp aansnijdt in hun radioprogramma.

FOK!radio is maandagavond van 20:00 tot 22:00 uur te horen op ActionRadio.

Zie ook:
- FOK!radio weer terug op internet

Lees ook:Michiel Veenstra met gastoptreden op ActionRadio
Lees ook:Spreekuur voor Mexicaanse griep op de radio
Lees ook:ActionRadio presenteert de Top 100 over 2007
Lees ook:FOK!radio weer terug op internet
Lees ook:Festivalweekend op ActionRadio

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kredietcrisis slaat over naar radio

  1. Jasper

    Valt allemaal wel mee die credietcrisis hoor.
    Banken hebben gewoon geld uitgeleend aan mensen die hun leningen niet kunnen betalen. En dat doen ze nu niet. En da’s vervelend want dan moet je op je balans onder het kopje ‘toekomstige inkomsten’ de boel verlagen. En dan moet je aan de andere kant van je balans dus meer geld zetten om dat te compenseren.

    Het probleem is alleen dat banken geld kunnen vertienvoudigen doordat ze maar 10% van hun balans in cash hoeven te hebben. En dus telt iedere niet betaalde lening 10 keer door op balans van een bank.

    Hoe zit dat met die vertienvoudigaar? Heel makkelijk. Stel, jij heb 100 plops en brengt die naar de bank. De bank heeft nu 100 plops, maar mag daar 90% van uitlenen aan iemand anders, en doet dat aan je buurman, die dat geld nu op zijn rekening bij die bank zet. De bank heeft nu dus ineens 190 plop in bezit (jou 100, en 90 van je buurman), en mag dus weer 81 plop uitlenen (90% van 90) aan de andere buurman, die zijn geld ook weer op de bank zet. De bank heeft nu dus 271 plop op zijn balans staan. Enfin, je ziet, het gaat hard.

    Dit is overigens allemaal prima, tot de eerste buurman failliet gaat en zijn lening niet meer kan betalen. De bank moet dan die 90 plop van zijn balans afhalen, want die bestaan niet meer. En dan zakt het hele kaartenhuis in mekaar.

    En het hele zaakje wordt nog wat ingewikkelder omdat banken hun schulden zijn gaan verhandelen, maar dat doet er allemaal niet toe.

      /   Reply  / 
  2. Jorn

    Duidelijk uitleg Jasper! Het grote probleem is idd dat met name in Amerika elke gek een hypotheek kon krijgen. En dan kom je in de problemen wanneer heel veel mensen hun verplichtingen niet na kunnen komen…

    Ik was gisteren bij een lezing van Henk Keilman en hij had een leuke grap van een bankier (moet even in het Engels):

    If you take a look at the balance sheet of a company, on the left side you’ll see nothing right, and if you look at the right side… you’ll see there’s nothing left.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>