Sjors Fröhlich keert niet terug op de radio

Het ergste dat je kan overkomen als radio-dj, zijn problemen met je stem. Je stem is datgene waarmee je op de radio alles doet, waarmee je zegt wat je wilt en waarmee je de mogelijkheid hebt om jezelf te onderscheiden. NCRV-radiomaker Sjors Fröhlich heeft al anderhalf jaar stemproblemen en is daardoor sinds juni 2007 niet meer op de radio te horen. Vandaag heeft de NCRV de moeilijke beslissing bekend gemaakt dat Fröhlich niet meer terugkeert op de radio…

 Update: Sjors Fröhlich doet verhaal in ‘Pauw & Witteman’

Sjors Fröhlich ondervindt te veel hinder van een neurologische spieraandoening, die zijn stembanden aantast. Fröhlich: “Het was een moeilijke beslissing, maar wel de juiste. Het biedt duidelijkheid en rust voor alle partijen: voor de NCRV, voor mijn vervangers en ook voor mijzelf”. Sjors Fröhlich werkte 25 jaar als radiopresentator. Hij bedacht en presenteerde programma’s als ‘The Magic Friends’ (3FM), ‘Stand.nl’ (Radio 1) en ‘Cappuccino’ (Radio 2). Cappuccino groeide zelfs uit tot het best beluisterde programma van de Nederlandse radio. Voor de NOS presenteerde Fröhlich het sportprogramma ‘Langs de Lijn’ en was hij jarenlang verslaggever voor Radio Tour de France. 

Gerard Oonk, manager Radio bij de NCRV: “Met pijn in het hart zien wij dat Sjors gedwongen is te stoppen. Op het moment dat zijn stem weer goed is, kan hij wat ons betreft de volgende dag beginnen”. Ook Gerard Dielessen, Algemeen Directeur van de NOS, wil wat kwijt over het stoppen van Fröhlich: “Ik betreur het ten zeerste dat het karakteristieke stemgeluid van Sjors niet meer op de Nederlandse radio te horen zal zijn. Daarnaast is het zeer spijtig dat één van de beste radiomakers van Nederland niet meer door de NOS ingezet kan worden bij belangrijke programma’s als Met het Oog op Morgen, Langs de Lijn en Radio Tour de France.”

Stemproblemen

Twee jaar geleden begonnen de stemproblemen van de radiopresentator. In het LUMC in Leiden werd de diagnose Spasmodische Dysfonie (SD) gesteld, een neurologische spieraandoening. Sjors Fröhlich: “Ik sta onder behandeling van het LUMC. Daar wordt geprobeerd met behulp van botuline de ziekte onder controle te houden. Dat lukt de ene keer beter dan de andere. Ook heb ik contact met een Amerikaanse expert op dit gebied. Er wordt dus van alle kanten aan mijn stemproblemen gewerkt.”

Helemaal los van de radio komt Fröhlich niet. Hij is door zendermanager Kees Toering gevraagd zijn expertise en ervaring in te zetten als senior consultant voor Radio 2 en Radio 5. Daarnaast is Sjors Fröhlich door de Nyenrode Business Universiteit aangetrokken als gastdocent op het gebied van beeldvorming en crisiscommunicatie. Ook blijft hij betrokken bij Fröhlich & Plaisier BV, het media-bedrijf waarvan hij samen met Peter Plaisier eigenaar is. “Ik zal me meer gaan richten op communicatieadvies en conceptontwikkeling”, aldus de oud-presentator. “Als er een deur dichtgaat, waait er altijd weer een raam open”.

Jammer dat Sjors niet terugkeert op de radio, maar gelukkig blijft hij positief in het leven staan en vindt hij zijn (nieuwe) weg wel in de radiobusiness!

Zie ook:
- “Alsof hij de baard in de keel krijgt”

Lees ook:“Alsof hij de baard in de keel krijgt”
Lees ook:Sjors Fröhlich doet verhaal in ‘Pauw & Witteman’
Lees ook:Sjors Fröhlich genezen van zeldzame aandoening aan stembanden
Lees ook:Frohlich: “Veronica maakte bewust slechte radio”
Lees ook:Jurgen van den Berg presenteert Radio Tour de France

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sjors Fröhlich keert niet terug op de radio

 1. P. Bogaard

  (Deze reactie is aan Sjors persoonlijk gericht.)
  Ik wil je graag laten weten dat ik met je meeleef en me goed kan voorstellen hoe moeilijk deze tijd voor je moet zijn.
  Gezien je positieve instelling geloof ik wel dat je je weg wel weer zult vinden om zinvol bezig te zijn, maar ik wens je toch heel veel sterkte toe en wil je graag bedanken voor het luisterplezier dat je ons bezorgd hebt.
  God zegene je.

  Hoogachtend,

  Piet Bogaard

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>