Sjors Fröhlich doet verhaal in ‘Pauw & Witteman’

Oei! Dat was even schrikken! Radiomaker Sjors Fröhlich was vrijdag te gast in het televisieprogramma ‘Pauw & Witteman’. Eerder die dag werd bekend dat hij niet terugkeert op de radio. Ik heb net even de uitzending teruggekeken en eerlijk gezegd schrok ik van de stem van Sjors. Door een neurologische aandoening werkt de stem van de radiopresentator niet meer zoals voorheen.

 

Het was eigenlijk voor het eerst dat ik Fröhlich hoorde praten nadat hij al een tijdje niet meer op de radio te horen is. Alle spieren in je lichaam worden aangestuurd door zenuw, maar die van Sjors’ stemband geeft verkeerde signalen door aan de spier. Daardoor klinkt het alsof hij heel erg schor is. Met botox-behandelingen kan de stem verbeterd worden, maar dat is een tijdelijke oplossing, want botox werkt uit na zo’n drie maanden.

De reden dat Sjors Fröhlich besloten heeft om niet terug te keren als radiopresentator, ligt ‘m in het feit dat hij niet weet wanneer hij middels eventuele operaties, behandelingen en stemtrainingen weer ‘goed genoeg’ is om te presenteren op de radio. Zolang er geen duidelijkheid is “dan blijf je zo boven de markt hangen”. “Dat is niet fijn voor de luisteraars van de programma’s die ik deed, niet fijn voor mijn collega’s, ook niet fijn voor mij. Dus dan is het volgens mij veel beter om te zeggen: jammer maar helaas, maar het zit er gewoon niet meer in”, aldus Fröhlich vrijdag in ‘Pauw & Witteman’.

De oude vertrouwde stem van Sjors Fröhlich is het beste te horen wanneer hij laag praat. Om weer goed te klinken, traint Sjors om lager te praten. Op zijn computer heeft de radiomaker een programmaatje dat zijn toonhoogte vastlegt en waneer hij spreekt moet ie tussen de twee rode lijntjes blijven. Die methode heeft geholpen bij een Amerikaanse arts die hetzelfde stemprobleem had, maar dat duurde zo’n anderhalf jaar.

Stilzitten doet Sjors Fröhlich niet, want zoals gisteren ook bekend werd gaat hij aan de slag als consultant bij Radio 2 en Radio 5. Verder gaat hij als gastdocent colleges geven op de Nyenrode Business Universiteit. De uitzending van ‘Pauw & Witteman’ (12 december) is terug te kijken via Uitzendinggemist.nl (vanaf 34m07s).

Zie ook:
- Sjors Fröhlich keert niet terug op de radio

Lees ook:Sjors Fröhlich keert niet terug op de radio
Lees ook:“Alsof hij de baard in de keel krijgt”
Lees ook:Sjors Fröhlich genezen van zeldzame aandoening aan stembanden
Lees ook:Ruud de Wild kliedert songteksten U2 op Trabant
Lees ook:Harm Edens nieuwe presentator BNR Mediazaken

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Sjors Fröhlich doet verhaal in ‘Pauw & Witteman’

 1. ramon

  Nou Jorn, hij zat vanmorgen ook bij Cappochino. EN dat waar was zijn stem iets beter dan bij P&W. Er werd afscheid genomen van Sjors. Ondere andere door Frits Spits, Mart Smeets, Erik Dekker, Frank Boeijen en Boudewijn de Groot. En daar was het toch net iets emotieneler. En zijn vrouw en kind waren er ook bij. En dat raakte mij wel. Dag Sjors…

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  @ramon: Oh dat heb ik helaas gemist… Was wel een mooie uitzending aan je reactie te lezen!

    /   Reply  / 
 3. Jorn

  Thanks Iwan!

    /   Reply  / 
 4. Lars van der Werf

  Ik vond het inderdaad ook nogal schrikken. Erg spijtig.

    /   Reply  / 
 5. Jan

  Met Sjors gaat een groot radioman verloren, een die hart voor dit mooie medium heeft. Zoals we inmiddels weten blijft hij daarvoor gelukkig actief, maar dan achter de schermen. Sjors bedankt voor je mooie radiouren.

  Nog twee luistertips met Sjors, beide op Radio 2 op vrijdag 12 december:
  - Tijd voor twee (eerste uur)
  - Knooppunt Kranenbarg (ik vermoed tweede uur)
  Allen te beluisteren via radio 2: uitzending gemist.

    /   Reply  / 
 6. Pingback: Verslag radiocoaching door Pierre Papa (foto’s) | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>