“Alsof hij de baard in de keel krijgt”

Radiopresentator Sjors Fröhlich is al sinds juni 2007 niet meer op de radio te horen vanwege stemproblemen. Als je hem hoort lijkt het "alsof hij de baard in de keel krijgt", zo schrijft De Telegraaf. De krant had gisteren een interview met de presentator van Radio 1 en 2 programma's als 'Stand.nl'  en 'Cappuccino'. Wat de stemproblemen van Sjors Fröhlich precies inhouden is nog steeds onbekend. Een verkoudheid is het zeker niet.

Eind 2006 merkte Fröhlich dat zijn stem haperde, de presentator dacht -net als de dokter- eerst aan een behoorlijke verkoudheid, maar dat bleek het niet te zijn. Een arts van het Leids Universitair Medisch Centrum stelde vast dat Fröhlich een neurologische aandoening had, maar tot op de dag van vandaag is het niet zeker of dat wel de oorzaak van het probleem is.

De neuroloog denkt aan een spasmodische dysfonie, wat te vergelijken is met een trillend oogspiertje, dat iedereen wel eens heeft. Bij Fröhlich zou dan een zenuw het signaal geven aan zijn stemband om te gaan trillen. Die trilling doet geen pijn maar is wel te horen als Sjors praat. "Het is vervelend toevallig dat zo'n kwaal juist mij als radiomaker moet treffen" is de reactie van de radiomaker.

Botox

Om de trilling van de zenuw te stoppen, is Fröhlich behandeld met botox dat direct in zijn stembandspier gespoten is. Dat heeft geholpen want Fröhlich heeft zijn normale spreekstem weer terug, maar zijn radiostem, de stem die hij opzet wanneer hij echt iets over wil brengen, hapert echter nog steeds geregeld.

Botox is echter op termijn uitgewerkt, wat voor Fröhlich zou betekenen dat zijn gewone spreekstem na een aantal maanden weer slechter zou worden. Dat gebeurde gelukkig niet, maar dat strookt niet met de diagnose van een spasmodische dysfonie. Zijn artst blijft wel bij die diagnose, maar ondertussen speurt Sjors Fröhlich verder, zowel in het binnenland als in het buitenland.

Radiostem

Hoe je ook gepresenteerde radio maakt, je hebt altijd je stem nodig. Het is dus erg vervelend voor Fröhlich dat hij als zeer actieve radiomaker zijn radiostem niet kan gebruiken. Zelf zit hij er niet constant over in dat juist hem als radiomaker zo'n kwaal moest overkomen. "Dat is zinloze energie. Het is nou eenmaal zo. Bovendien: 80 procent van de overige patiënten van mijn arts kampt met keelkanker. Dan ben ik weer op mijn plaats, hoor! Dan maar even geen Sjors op de radio", relativeert Fröhlich zelf. Daarnaast vermaakt de presentator zich ook prima met zijn eigen bedrijf dat hij samen met Peter Plaisier runt. Die twee kennen elkaar nog van vroeger toen ze samen het programma 'The Magic Friends' presenteerden op het oude Radio 3.

Ondertussen blijven de beterschapswensen binnenstromen bij de NCRV. Dat is Sjors Fröhlich ook van harte toegewenst!

Zie ook:
- Frohlich: "Veronica maakte bewust slechte radio"

Lees ook:Sjors Fröhlich genezen van zeldzame aandoening aan stembanden
Lees ook:Sjors Fröhlich doet verhaal in ‘Pauw & Witteman’
Lees ook:Sjors Fröhlich keert niet terug op de radio
Lees ook:Frohlich: “Veronica maakte bewust slechte radio”
Lees ook:Harm Edens nieuwe presentator BNR Mediazaken

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on ““Alsof hij de baard in de keel krijgt”

 1. MBC

  Vreemd! Sterk van hem dat hij zo positief blijft!

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Sjors Fröhlich keert niet terug op de radio | Radioactive

 3. Mcbott

  Intimate Massage Too many people want to feel, then take action. This never works. coolserg9981

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>