Vooruitblik: Radio 1 start nieuwe programmering

Radio 1Vanaf maandag 25 augustus start Radio 1 met een nieuwe programmering. Er komt meer ruimte voor het nieuws in programma's die beter passen bij het ritme van de dag. Met overdag nieuwsprogramma's en magazines en in de avond en weekeinde programma's die de verdieping zoeken.

 

Sport houdt een prominente plek in de avonden en in het week-end.  Vooral op werkdagen is er vanaf maandag een aantal nieuwe programma's te horen, zoals in de ochtend: 'Goedemorgen Nederland Radio' (KRO), een dagelijks journalistiek magazine met Sven Kockelman en 'Dit Is De Dag' (EO), een dagelijkse talkshow met Tijs van den Brink en Arie Boomsma.

Nieuwe programma's in de middag zijn: 'Lunch!' (NCRV) een lunch-programma met nieuws, entertainment en cultuur, 'De Praktijk' (Avro) een gezondheidsmagazine gepresenteerd door Jan Mom en Villa VPRO, interviews, reportages en achtergronden met Jair Stein en Elles de Bruin.

Nieuw is ook 'BNN Today' dat vanaf 25 augustus elke werkdag in de avond te beluisteren is. Met nieuws en veel aandacht voor sport, media, avontuur en interactie. Presentatie is in handen van Willemijn Veenhoven en Sophie Hilbrand.

Programma's als het 'Radio 1 Journaal' (NOS), 'Stand.nl' en 'Stand.café' (NCRV), 'Kunststof' (NPS), 'Langs de Lijn' (NOS), 'Radio Kassa' (Vara) en 'Met Het Oog Op Morgen' (NOS) blijven deel uitmaken van de nieuwe programmering van de publieke radiozender.

Noodzaak wijzigingen

Radio 1-zendermanager Laurens Borst over de reden van de nieuwe programmering: "Uitgebreid onderzoek heeft laten zien dat de Radio 1 luisteraar steeds korter naar de zender luisterde. Niet alle programma's werden op een logische tijd voor de luisteraar uitgezonden, zo bleek. Met de programmering vanaf 25 augustus respecteert Radio 1 meer het dagritme en luisterritme van de luisteraar. Diepgaande, uitgebreidere thema's worden nu vooral in de middag en het weekend uitgezonden. Dus op een moment dat de luisteraar meer aandacht voor een onderwerp heeft. Kortere onderwerpen worden vooral in de ochtend gepresenteerd.

Radio 1 heeft de ambitie de luisteraar op elk moment van de dag het belanghebbende nieuws te kunnen bieden. Het NOS Journaal zal zich in de nieuwe programmering vaker melden tijdens de programma's, zodat de luisteraar het nieuws hoort als het gebeurt."

BNR

Bijna een jaar geleden ging bij het commerciële station BNR Nieuwsradio ook volledig het roer om. De nieuwszender bleef tijdenlang steken op een marktaandeel van rond een half procent, mijlenver achter op de publieke concurrent Radio 1. Het roer ging om en het marktaandeel verbeterde tot 0,8% in april-mei 2008.

Ik ben heel benieuwd, en ik ben zeker niet de enige, hoe de vernieuwingen van Radio 1 zullen uitpakken. Kan Laurens Borst het tij keren en het marktaandeel weer vergroten? Hij is er op gebrand om het nieuwe Radio 1 tot een succes te maken. En als dat niet lukt, dan "hebben we echt een probleem", zo verwoordde de zendermanager het eerder.

Zie ook:
- Invoering nieuwe programmering Radio 1 kan doorgaan
- Laurens Borst: "Als dit niet lukt, hebben we echt een probleem"

Lees ook:“Als dit niet lukt, hebben we echt een probleem”
Lees ook:Einde Spelen keerpunt voor Radio 1
Lees ook:Laurens Borst: “Omroepen erbij, dan ook een paar er af”
Lees ook:Invoering nieuwe programmering Radio 1 kan doorgaan
Lees ook:Kassa, Stand.café en Radio Online verdwijnen van Radio 1

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Vooruitblik: Radio 1 start nieuwe programmering

  1. Jasper

    Zolang Radio 1 blijft modderen met omroeponzin zal de zender zich niet spectaculair kunnen verbeteren.

    Het is werkelijk schandalig dat een zendermanager aangeklaagd wordt door omroepen en een OR voordat hij wat voor de hand liggende wijzigingen kan doorvoeren.

    Radio 1 moet zich echt van zijn stoffige imago ontdoen als ze meer jongere luisteraars willen trekken. De gemiddelde leeftijd van de Radio 1 luisteraar is 59. En dan moet je bedenken dat er heel wat ‘sportfans’ zijn die dat gemiddelde naar beneden trekken.

    Als je het heel cru wilt stellen dan zou je kunnen zeggen dat de Radio 1 luistercijfers dalen omdat de Radio 1 luisteraar gewoon aan het uitsterven is.

    En jongeren (iedereen onder de – zeg – 45) halen hun nieuws wel op een andere manier. Die zitten volstrekt niet te wachten op een gezondheids- consumenten- en achtergrondprogramma dat zich richt op de gemiddelde 65-jarige. Het jammere voor Radio 1 is dat zodra die jongeren ontdekt hebben dat er andere ineuwbronnen zijn dan Radio 1, ze noooooooit meer terugkomen.

      /   Reply  / 
  2. Jan1964

    Zo, en nu maar BNR zoeken want de nieuwe programmering van Radio 1 vind ik niets.

      /   Reply  / 
  3. Tsjikke

    na drie ochtenden ‘vlot’ toegesproken te zijn door de jongens en meisjes van het nieuwe radio 1, ben ik ook uitgeweken naar BNR. tot gister een voor mij onbekende zender. volgens mij moet deze zender nu reclame gaan maken als toevluchtsoord voor ontheemden van het oude radio 1.

      /   Reply  / 
  4. Machteld

    De nieuwe programmering is een ramp.

    Hoe lang moeten we deze voortdurende versimpeling van het nieuws , de achtergronden en die vreselijke populistische en dus fragmentarische presentatiemethodes accepteren?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>