Wat zeg je? Gehoorbeschadiging bij 3FM-dj’s

Collega's van mij bij stadsomroep OOG Radio hebben hun koptelefoon zo hard staan dat ik denk er spontaan doof van te worden. Zelf betrap ik mij erop dat ik de volumeknop ook steeds verder opendraai. Met alle risico's op gehoorbeschadigingen voor lief nemend. De dj's van 3FM hebben een gehoortest gedaan en het resultaat is schokkend.

Schokkend maar niet opmerkelijk, want de meeste jocks zijn dag in dag uit bezig met muziek (en dat klinkt nu eenmaal beter als het harder staat). Zes dj's van 3FM deden een gehoortest en daaruit blijkt dat Paul Rabbering een flinke gehoorbeschadiging heeft.

Test 

De dagelijkse vaste jocks van het radiostation, Giel Beelen, Gerard Ekdom, Paul Rabbering, Michiel Veenstra, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga lieten zich eerder in de week onderwerpen aan een gehoortest door medewerkers van de Nationale Hoorstichting en het Leids Universitair Medisch Centrum. Rob Stenders was ziek en kon er niet aan meedoen.

Uit de test blijkt dat Coen Swijnenberg het beste gehoor heeft, gevolgd door Giel Beelen die op de tweede plaats staat. Alleen de beste twee werden bekendgemaakt, maar Paul Rabbering laat op zijn weblog weten dat hij onderaan de lijst geëindigd is.

Discodoof

3FM-dj Paul Rabbering schrijft over de uitkomst van de gehoortest: "Op m'n 17de deed ik voor het eerst een gehoortest. Toen al kreeg ik te horen dat ik een flinke dip heb rond 4000Hz. Discodoof is er een mooie term voor. Teveel hard geluid. Sindsdien ben ik een stuk voorzichtiger geworden met m'n gehoor. Ik draag bijna altijd doppen tijdens concerten.

Ik was dan ook alles behalve blij met de laatste plaats in de top 10. Het slechtste gehoor van de 3FM DJ's. Bepaald geen eer. De simpele lawaaistoppers gaan in de prullenbak, zaterdag ga ik voor oordoppen op maat."

Wat mij betreft is het goed dat er aandacht besteed wordt aan de risico's op gehoorbeschadiging. Paul Rabbering neemt de uitkomst van de test ook serieus en neemt nog meer maatregelen om verder beschadiging te voorkomen. Via de website oorcheck.nl kun je trouwens zélf je gehoor te testen. Bij mij was het resultaat van de oorcheck nog niet duidelijk…

Lees ook:Paul Rabbering wil nog wel een tv-programma maken
Lees ook:Paul Rabbering ontvoerd
Lees ook:Buitenlandse interesse tv-programma Paul Rabbering
Lees ook:Woensdag gehak-dag bij RabRadio
Lees ook:Paniek! Computer 3FM crasht tijdens RabRadio (audio)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>