Waarom muziek tijdens het NOS Radio 1 journaal?

Al enige tijd is er muziek te horen tijdens het NOS Radio 1 Journaal. De luisteraars vragen zich af: waarom? Giselle van Cann, adjunct-hoofdredacteur NOS schreef er een blog over op nos.nl

‘Naast het gesproken woord hoort muziek bij radio, zo vinden wij’, schrijft Van Cann. ‘Die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Ook als je nieuwsradio maakt, zoals de NOS doet op Radio 1, samen met andere omroepen.’ Ook is de muziek nodig om te zorgen dat de luisteraar blijft luisteren. ‘Wij schotelden de luisteraar in hoog tempo erg veel nieuws voor. Dat is misschien prettig als je een half uur inschakelt. Maar wij maken uitzendingen van drieënhalf of twee uur, en wij willen graag dat de luisteraar langer blijft hangen. En dat doet de Radio 1-luisteraar ook: de gemiddelde luistertijd is meer dan twee uur.’

Dat er muziek gedraaid wordt, betekent niet dat er niet genoeg nieuws is. ‘Een ononderbroken stroom van gesproken woord leidt onvermijdelijk tot momenten waarop de aandacht verslapt. Iedere luisteraar herkent dat: momenten dat de radio aanstaat en je wel gepraat hoort maar ontdekt dat je helemaal niet hebt geluisterd naar wat er gezegd wordt. Daarom draaien we dus af en toe een plaat. Niet omdat er geen nieuws is, want er is altijd nieuws. Maar omdat we graag willen dat het nieuws beter gehoord wordt.’

Stoor jij je aan de muziek tijdens het Radio 1 Journaal?

Lees de volledige blog hier.

Lees ook:Luisteraars klagen over muziek in Radio 1 Journaal
Lees ook:Liever geen muziek tijdens het NOS Radio 1 Journaal [Poll]
Lees ook:Verboden Woord gaat dj’s Q-music geld kosten
Lees ook:Radio 1 gaat klokje rond op Oudjaarsdag
Lees ook:Muzieksamenstelling Radio 1 wordt gecentraliseerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>