Voetbal op de radio is levensgevaarlijk in verkeer

In Nederland staan miljoenen verkeersborden langs de weg, er zijn zelfs borden die informatie geven over radiozenders. Maar nergens is een bord te vinden dat waarschuwt voor het gevaar van radioluisteren in de auto. Nu kan het ook totaal geen kwaad om lekkere luisterliedjes op te hebben staan of een dj aan te horen die lekker loopt te provoceren. Een verslag van een voetbalwedstrijd daarentegen kan wel gevaar opleveren in het verkeer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Leicester in Groot-Brittannië.

Om de effecten van voetbalverslagen op het autorijgedrag te onderzoeken, lieten de wetenschappers proefpersonen rondrijden in een simulator. Fans bleken bij spannende momenten (bijvoorbeeld een aanval of een rode kaart) flink gas te geven. Wanneer hun favoriete club in de verdediging werd gedrongen, gingen ze juist langzamer rijden. Bij neutrale luisteraars, die toevallig naar een wedstrijdverslag luisterden, bleek het verloop van de wedstrijd geen verschil uit te maken.

De onderzoekers schatten dat twee miljoen Britse automobilisten een ongeluk of een bijna-ongeluk hebben gehad doordat ze onder het rijden naar het verslag van een voetbalwedstrijd luisterden. En daar kan ik me wat bij voorstellen als ze bij de Britten ook zo’n bloedfanatieke verslaggever hebben als onze Jack van Gelder (foto). Voor de mensen die nog nooit kennis hebben gemaakt met Jack van Gelder, beluister hier wat commentaren van hem bij het afgelopen EK Voetbal.

Lees ook:MetMichiel verslaat Nederland-Uruguay met muziek
Lees ook:Commentaar Jack van Gelder bij EK blijft geniaal!
Lees ook:Nog even nagenieten: Nederland – Frankrijk met Jack
Lees ook:Extra EkStra Weekend doet verslag van Nederland-Kameroen
Lees ook:WK Voetbal 2006 | Radio blijft Jack van Gelders passie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>