Drama bij Radio 10 Gold: bezuiniging en ontslag

Radio 10 Gold)De vraag die ik in december stelde, is helaas beantwoord met 'ja' – Radio 10 Gold gaat fors bezuinigen, meldt Talpa in een persbericht. De middengolfzender AM 1008 gaat per april uit en een deel van het personeel moet weg. Talpa wijt de malaise aan het verlies van de FM-frequentie in 2003 (lagere luistercijfers, teruglopende reclameinkomsten) en de hoge uitzendkosten voor de AM-frequentie. Het zijn harde maatregelen voor het personeel.

Uitgerekend de beste dj's van de zender moeten weg. Jos van Heerden en Thorvald de Geus in ieder geval en volgens posters op Radioforum.nl ook radiolegende Peter Holland. Met alle respect voor de rest van de ploeg: het station is nu alle grote namen kwijt. Boegbeeld Tom Mulder viel eerder al weg, Dave Donkervoort verkaste na jaren trouwe dienst naar 100%NL. Achteraf dus een goede overstap.

Kracht

De kracht van Radio 10 Gold – het draaien van echte classics, iets wat de laatste tijd overigens is verwaterd – blijkt ook de grootste zwakte. Adverteerders dan wel mediabureaus laten het 'ouderenstation' vaak links liggen. Het blijft mij verbazen: 1,3 miljoen luisteraars per week volgens Talpa, maar ze krijgen het niet verkocht. Mediaplanners hebben het (voor)oordeel dat ouderen niet of moeilijk beïnvloedbaar zijn door reclame. Ik vind dat een achterhaald beeld, maar dit terzijde.

Het format wordt aangepast om meer luisteraars te trekken. Per april kan dat dus alleen nog via kabel, internet en satelliet – en iedereen weet wat er met RTL FM gebeurde toen het verdween uit de ether. Wat voor aanpassingen er komen, is onduidelijk. Het persbericht meldt: 'Radio 10 Gold blijft de vertrouwde zender voor luisteraars die hun dag willen doorbrengen met de grootste hits aller tijden, van de jaren 60 tot en met nu'. Mogelijk wordt het grotendeels non-stop.

Dramatisch

Dramatisch dat het zo afloopt met Radio 10 (Gold), dat al bijna 19 (!) jaar bestaat. Misschien kan het tij worden gekeerd als over een paar jaar opnieuw de frequenties worden verdeeld. Vraag is of Talpa het station zo lang in leven wil houden en voor Radio 10 Gold wil bieden op een FM-frequentie. De toekomst zal het leren. Voorlopig staan de overgebleven dj's voor de zware taak het trouwe luisterpubliek vast te houden. Zonder een (ver reikende) AM, maar vooral zonder een Jos van Heerden of Peter Holland.

Zie ook:
Radio 10 Gold: bezuinigen na marktaandeelverlies?

Lees ook:Welke persoonlijkheid heeft Radio 10 Gold nog?
Lees ook:Radio 10 Gold: meer uren voor René, Peter en Jos
Lees ook:Haalt Radio 10 Gold haar twintigste verjaardag?
Lees ook:Radio 10 Gold viert 25ste verjaardag
Lees ook:Dienstverband Tom Mulder officieel beeïndigd

28 Reacties // Reageer

28 thoughts on “Drama bij Radio 10 Gold: bezuiniging en ontslag

 1. bakker

  ik vind het verschrikkelijk dat radio 10 gold zo moet eindigen. zag net bij rtl boulevard dat albert verlinde mag blijven.
  ze hadden beter jos van heerden of peter holland aan kunnen houden, maar aan de andere kant als albert blijft is er in het weekend in ieder geval iemand die presenteert. ben ook benieuwd wat de ontslagen dj’s gaan doen? misschien naar veronica? misschien stopt peter holland wel met radio maken, hij is ten slotte al 59!
  en dan te bedenken dat peter rijsenbrij zondag 4 febr. (gisteren) jarig was, leuk verjaardags kado? sterkte aan alle dj’s!!!

    /   Reply  / 
 2. Erik-Jan

  Snap ik toch niet van Talpa, inderdaad de beste dj’s op straat zetten, geen ether meer. John de Mol heeft miljarden, betaalde 80 miljoen voor de licentie van Noordzee FM destijds, dan moet 10 Gold toch makkelijk kunnen blijven als het was? Als je ziet hoeveel er over de balk gaat bij Tien, kan dit er ook nog wel vanaf..

    /   Reply  / 
 3. Raymond

  Ja, mensen, 10 Gold kost al jaren alleen maar geld. En Talpa is nu eenmaal geen liefdadigheidsinstelling…

    /   Reply  / 
 4. Erik-Jan

  Nee, dat blijkt wel. Een keihard en zakelijk bedrijf. Peter Holland en Jos van Heerden, twee van de laatste oudgedienden van de zender en gewoon kundige radiomakers, zijn dus gewoon op straat gezet. Ombegrijpelijk. Ze zouden beter het management van Tien op hun wanprestatie kunnen afrekenen!

    /   Reply  / 
 5. Thomas

  In bovenstaand bericht stond een foutje: Radio 10 begon volgens Wikipedia inderdaad al in april 1988 en bestaat nu dus bijna 19 jaar, en niet 17, zoals ik eerder schreef. Het persbericht noemde dat laatste getal (maar ging mogelijk uit van de startdatum van Radio 10 Gold). Bij deze is het aangepast.

    /   Reply  / 
 6. 10 Gold

  Je moet nou ook weer niet denken dat ze keihard de deur uitgetrapt zijn… daar zit een mooie gouden handdruk aan vast en hun salaris loopt waarschijnlijk ook nog een tijd door.
  Maar wat wil je met zo’n stroomslurpende AM zender.

    /   Reply  / 
 7. arty marty

  Raar.
  De AM zender wegbezuinigen is net zo iets als dat een koeriersdienst zijn auto’s er uitgooit wegens de hoge kosten.

    /   Reply  / 
 8. ruud

  En daar is ie weer, de mythe dat AM duur is wegens het stroomgebruik.

  Nee AM is duur wegens staatslaaienlichterij.

  Voo afgeschreven zenders en masten moeten nog steeds hoofdprijzen worden betaald, zelfs een nieuwe zender en mast is goedkoper.

  Voor Radio 10 moet 200.000 Euro aan de Overheid worden betaald per jaar voor zogenoemde Toezichtkosten. Waar ze NUL,REET voor doet.

  Als je er hard aan werkt om het goedkoper te krijgen en tijd verliest worden je frequenties ingenomen….

  Wanneer gaat de Tweede Kamer eens ingrijpen, voordat de hele AM onnodig leegstaat.

  ruud

    /   Reply  / 
 9. E

  De AM wordt misschien wel financieel leeggeperst door de overheid,maar dat geldt ook voor Fm.Zender in eigen beheer in de lucht brengen is evenwel een optie,maar den moet het wel gebeuren door mensen met kennis van zaken.Ruud P heeft er ruim 3 jaar over gedaan en er niets van terecht gebracht.Mark my words: Nu radio 10 gold van de AM verdwijnt is middengolf definitief DOOD.

    /   Reply  / 
 10. ruud

  Gelukkig weer zon domme populistische reactie van iemand die er niets van begrijpt.
  Mijn beleid was prima, al zeg ik het zelf in alle arrogantie.
  Volledig ingespeeld op de werkelijke (markt)situatie waardoor ik niet gewongen ben stekkers te trekken zoals elders nu wel gebeurt.

  Alleen dombo´s die aan de buitenkant staan reageren op primitive stimuli zoals dat ze niets horen op hun radio.
  Ik zal het sterker vertellen, je hoort nog steeds teveel op je radio, eigenlijjk zouden alle verlieslatende stations zonder enige uitzicht op verbetering de stekker moeten rukken, sentimenten en andere ondoorgrondelijke argumenten weerhouden hun ervan.

  Daarnaast dienen ze hun pijlen te richten op het foute beleid vande overheid, dat gericht is op bestrijding commerciele omroep. Zowel voor FM als AM,maar omdat AM veel zwakker is vallen daar de eertse klappen.

  Alleen sufferds reageren op radio/ondernemers zoals Poeze (of misschien Talpa) zonder de werkelijke wereld van de foute, maar in hun ogen heilige overheid te zien.
  Amen

    /   Reply  / 
 11. monique

  ik vind het ook erg triest voor de jocks zoals peter holland en jos van heerden en mark de brouwer want je had als luisteraar een band met ze me dag begon altijd met de stem van peter holland en met jos van heerden met zijn verborgen telefoon en de stelling van de dag wat als andwoordt op zijn jocklog kon geven nee erg jammer en triest ik hoop echt dat goed terecht komen monique

    /   Reply  / 
 12. Peter Koevoet

  Radio 10 Gold. Een deuntjes zender. Luisterer nooit meer naar.

    /   Reply  / 
 13. Alex

  Jammer dat de 1008 zender wordt uitgezet. Zo worden de Nederlandse internationale chauffeurs en Nederlanders werk en woonachtig in het buitenland. Weer eens gestraft. Want nu komt men nog moeilijker aan nederlandse informatie en gezellig muziek. Ik weet uit ervaring van veel chauffeurs dat zij radio 10 gold altijd zeker ‘s morgens aan hadden staan tijdens het opstaan en ontbijt en ald de frequentie niet werd gestoort, luisterde men de hele dag ernaar. Want middengolf is in bijna elke autoradio ingebouwd en als de weer goed is werd de zender heel ver ontvangen tot in Rusland en Roemenie, Spanje aan toe.
  Vooral de show ;s morgens was erg gezellig en leuk. Nu verliezen zij nog meer luisteraars en goodwill.

    /   Reply  / 
 14. Rene

  Radio 10 Gold is gewoon het slachtoffer van de geldverslindende tvzender van Talpa
  Dat is gewoon zo klaar als een klontje

    /   Reply  / 
 15. Frank de Bruin

  Vreselijk dat Peter Holland (een man die al meer als 35 jaar radio maakt). Peter die al ruim 15 jaar werkzaam was bij Radio 10 Gold en daarvoor werkte bij Veronica,VARA en Radio Noordzee International. Niet alleen jammer dat Peter weg is maar ook dj’s als Thorvald de Geus,Jos van Heerden en Mark de Brouwer. Hopenlijk vinden deze jocks elders onderdak. Want ze hoorde bij het meubilair van 10 Gold.

    /   Reply  / 
 16. Hans

  Slechte zaak van talpa….. het lijkt wel of er alleen nog maar radio wordt gemaakt voor schoolgaande pubers.
  Radio 10 gold is echt niet alleen goed voor bejaarden zoals veel gesuggureerd wordt. veel mensen van vanaf 25 jaar luisteren ook trouw naar deze zender. Die zitten toch echt nog niet achter de garaniums. Ze hadden beter zelfs nog wat meer geld in die zender moeten steken om het nog beter te maken dan het al was. Op deze manier wordt de zender gewoon de nek om gedraaid. Als t non stop gaat draaien..( en dat gebeurt want welke dj wil er nou op een kabelbaan zitten? ) is er geen lol meer aan dan kun je net zo goed naar je I pot luisteren… erg jammer… Ook ondanks dat hij mag blijven veel sterkte gewenst aan Menno Vroom. Deze zoveelste tegenslag was ook hem zeker niet gegund… en dit weer allemaal door het grote egoisme van de directie van Talpa..

    /   Reply  / 
 17. gerrie

  john we zijn trots op je wat help je nog meer om zeep.Zezeggen weleens schoenmaker hou je bij je leest.

    /   Reply  / 
 18. Rieja

  Aan iedereen die dit leest.

  KUNNEN/ZULLEN WIJ ALS LUISTERAARS PROBEREN OM 10 GOLD TOCH OP DE AM ZENDER TE BEHOUDEN ZODAT ONZE KANJERS WEER TE HOREN ZIJN?

  Wie o wie kan en wil ons daar bij helpen?

  mvg,Rieja

    /   Reply  / 
 19. IK

  Het is niet de schuld van Talpa (die durfde nog te investeren) maar de overheid die deze zender van de FM donderde voor een niet bestaande Gold zender wat er nooit is gekomen.En dat alleen maar omdat Radio toen een paar nieuwe plaaten uitzond.
  Maar wees nou eerlijk .Middengolf heeft alleen maar toekomst als praatzender.
  In stedelijk gebied stoort (bijvoorbeeld een Tram ) het zo erg dat je weer af moet zetten.
  Digital Audio Broadcast zal nog gaan maar duurt hier veel te lang .
  http://www.twanetwerk.nl/default.ashx?DocumentId=4146

  Ook Internet-radio op de GSM luisteren zal meer in opkomst komen.
  Z`n radio station op die manier luisteren is natuurlijk niet goedkoop .

    /   Reply  / 
 20. rene de bruin

  AM zender stroomvreter ?
  Nou , laat ik je nou vertellen dat een AM signaal veel verder reikt met minder stroom dan een FM signaal
  Een 20KW FM signaal komt niet eens de grens over
  Een 20KW AM signaal komt met gemak ver over de grens
  Dus wat is nou een stroomslurper ?

    /   Reply  / 
 21. Inter

  Vandaag 1April nog steeds op 1008 AM

    /   Reply  / 
 22. Inter

  Over die zonde is dit soms een 1 April grap want ze zijn nog steeds in de lucht.

  Was trouwens dat eerste commerciële radio in Nederland die met een U bocht (hetzelfde wat RTL Veronique met TV deed) legaal uitzond .
  Voor Lubbers en Marcel van Dam was commercie toen uit den boze.

    /   Reply  / 
 23. jh Slangenburg

  Bij de frequetie verdeling ging het allemaal om bakken geld. Ook voor wat betreft de AM. Nu zijn bijna al die zenders van weleer stil, en blijft alleen Arrow nog over en … 747 oftewel RADIO VIJF. En wat zien we bij deze laatste… een enorme toename van luisteraars. Oorzaak 1.een nieuwe programering met kwaliteits mensen die hun sporen al lang verdiend hebben, en 2.heel veel goede muziek. Zeg mij niet dat middengolf en muziek niet bij elkaar passen. Veronica, Noordzee, Mi Amigo, Caroline, BIG-L enz. zij zijn er groot mee geworden.

  Je kent ze wel; kinderen met het duurste speelgoed, waar aan ander kinderen zich kunnen vergapen, maar als ze niet in alles hun zin krijgen gaan ze met hun voeten stampen en worden ze heel vervelend, waarbij het speelgoed als eerste aan de kant wordt gegooid.

  Ja John, je Vader had meer gevoelens voor zijn zender(op de MeboII)

    /   Reply  / 
 24. Monique

  Bijna alle jocks moesten bij Radio 10 Gold het veld ruimen. Dave Donkervoort maakte inderdaad optijd een overstap. Nu is Peter Holland gelukkig weer gesignaleerd en wel bij Radio M in Utrecht en ook Mark de Brouwer is weer radio-aktief en wel sinds maandag 3 september bij Radio Noord-Holland. TOP! Nu de rest nog….

    /   Reply  / 
 25. Monique

  Bijna alle jocks moesten bij Radio 10 Gold het veld ruimen. Dave Donkervoort maakte inderdaad optijd een overstap. Nu is Peter Holland gelukkig weer gesignaleerd en wel bij Radio M in Utrecht en ook Mark de Brouwer is weer radio-aktief en wel sinds maandag 3 september bij Radio Noord-Holland. TOP! Nu de rest nog….

    /   Reply  / 
 26. Inter

  Ik hoor nu muziek van je zus op de AM 1008.
  Radio1008.nl is al weer verdwenen .
  Arrow verdwijnt ook van de AM omdat ze nu op de FM (oude freq`s van CAZ) uitzenden mogen ze niet meer uitzenden. Daarom daar nu al een geluid.

    /   Reply  / 
 27. Inter

  Ik hoor nu muziek van je zus op de AM 1008.
  Radio1008.nl is al weer verdwenen .
  Arrow verdwijnt ook van de AM omdat ze nu op de FM (oude freq`s van CAZ) uitzenden mogen ze niet meer uitzenden. Daarom daar nu al een geluid.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>