Radio 10 Gold: bezuinigen na marktaandeelverlies?

Wie de luistercijfers maandelijks onder ogen heeft, is het ongetwijfeld opgevallen: terwijl Radio 538 goed presteert, gaat het minder goed met Talpa's andere etherzender. Het marktaandeel is gedaald naar 4,3 procent in oktober/november 2006 – een periode waarin eindejaarslijsten van Radio 2 en anderen nog niet meetellen. Talpa wil nog weinig kwijt over de toekomst van één van de oudste commerciële radiozenders.

Woordvoerder Thomas Notermans kon niet zeggen of Talpa Radio alle huidige activiteiten wil continueren, welke daarbij de hoogste prioriteit hebben en of de – voor zover ik weet – verliesgevende zender Radio 10 Gold financieel overeind wordt gehouden. Dat zou "strategische of concurrentiegevoelige informatie opleveren".

Notermans wilde wél kwijt "dat het marktaandeel dat Radio 10 Gold lange tijd realiseerde (alleen op AM en kabel) uitstekend is. Er zal alles aan worden gedaan om dat te behouden". Hij kon niet ingaan op de vraag of de zender binnenkort een aangepaste programmering krijgt en of in 2007 meer, minder of even veel in Radio 10 Gold wordt geïnvesteerd dan in 2006.

Oorzaak

Belangrijke vraag: wat is de oorzaak van de dalende trend en hoe kun je die stoppen? Allereerst is Radio 10 Gold een station dat draait op de herkenning in de muziek, vormgeving en presentatie. Dat twee van de belangrijkste boegbeelden verdwenen zijn, is één mogelijke oorzaak. Dave Donkervoort en Tom Mulder wáren (voor een deel) Radio 10 Gold. Zojuist las ik dat weerman Jan Visser gedwongen weg moet.

Daarnaast is hier en op radioforums al vaker gesproken over de muzikale koers, die nu méér dan voorheen een overlap vertoont met stations die 'jonge' classics draaien. Hoewel jaren '60 en '70 muziek een oude en (voor mediaplanners) minder interessante doelgroep aanspreekt, is het in een tijd dat Radio Veronica en Radio 2 op FM concurreren volgens mij dé manier om je te onderscheiden.

Zie ook:
Is de radiocarrière van Tom Mulder ten einde?
"Het zijn pipo's geworden, met maar één doel"
Radio 10 Gold: "Overnamegeruchten niet juist"
Radio 10 Gold 18 jaar
________________________________________________________________

Lees ook:Dienstverband Tom Mulder officieel beeïndigd
Lees ook:Drama bij Radio 10 Gold: bezuiniging en ontslag
Lees ook:Geruchten sterker: ‘Radio 538 naar RTL Nederland’
Lees ook:Salesmanager van Radio 538 begint voor zichzelf
Lees ook:Talpa verkoopt aandelen RTL in ruil voor Radio 538, Radio 10 Gold en SLAM!FM

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Radio 10 Gold: bezuinigen na marktaandeelverlies?

 1. Jan-Hein

  Ik vraag me ergens ook af wat ze met het toch wel kostbare Juize FM gaan doen op termijn!

  Daar kan je toch niks op verdienen en we weten wat Talpa (deels terecht) doet met programma’s die niet scoren !?

    /   Reply  / 
 2. jock

  Juize is het speeltje van Niels Hoogland, die zal er niet snel mee stoppen. Valt qua kosten trouwens wel mee, dj’s zijn veredelde vrijwilligers, toch? Voor de rest zit er alleen een automatisering te draaien en iemand die muziek scheduled. Kan een MD van 538 erbij doen.

    /   Reply  / 
 3. Bernhard

  Talpa is het spoor bijster. Waarom weer gaan switchen naar een format waarmee je de luisteraar weer weg jaagt? Juist door het zijn van een echte oldieszender onderscheid je je van de rest en komen de luisteraars weer naar je station terug; ik weet zeker dat je een aandeel van 5% moet kunnen behouden, mits je je maar beter onderscheid en de zender eens wat beter onder de aandacht brengt. Maar Talpa kijkt naar mijn idee alleen naar de cijfers onder de streep. Bezuinigen dus; straks gaat het aandeel onder de 3% en voor je het weer wordt de stekker eruit getrokken. En dat zou meer dan zonde zijn; zo’n mooi station met een rijke geschiedenis…en dat een paar jaar voor de herverdeling/veiling/toets van de FM frequenties…

    /   Reply  / 
 4. ruud

  Radio 10Gold heeft helemaal NIETS aan de herverdeling vd FM-frequenties.

  Los van de vraag of die herverdeling wel doorgaat zal dat een verdere afbraak vh format naar jonger zoals 80/90′s tot gevolg hebben.
  Bovendien moet dan weer dat bodbedrag terugverdiend worden, dus NOG commercieler en jonger.

  Alle radio-ondernemers en stations die denken beter te worden met de frequentie-verdeling hebben het niet begrepen, meestal gefrustreerde loosers die denken dat ze het beter kunnen, hoed je voor hen.

  Zelfs een ervaren media-ondernemer als de Mol ging met Noordzee op 100.7 volledig op z’n bek.

    /   Reply  / 
 5. insider

  Jij ging toch ook op je bek met Quality Radio, Ruud? En John heeft voor Noordzee gewoon veel te veel geboden. Volgens mij heeft Erik hem dat ingefluisterd, maar terugverdienen kun je die 80 miljoen nooit, no way.

  Ben het wel met je eens dat een duur FM-pakket de noodzaak alleen maar groter maakt om het format te verjongen, uit ervaring weet ik hoe die fijne mediabureau’s denken. 10 Gold krijgt het nu ook niet verkocht, doelgroep heeft gewoon een te suf imago..

    /   Reply  / 
 6. ruud

  Om juist niet op mn bek te gaan heb ik hard gewerkt de kosten voor MG naar beneden te halen. Aan alle kanten is keihard bewezen dat dit broodnodig is. Het werd echter niet gewaardeerd door een paar overijverige ambtenaren die domme foute regeltjes nu eenmaal belangrijker vinden en niet houden van al te kritische klanten dan een verantwoord gebruik van de middengolf.

  Maar ik heb dus niet die verliezen gemaakt die sommige concullega’s wel boeken.
  ruud

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>