Vlaamse lokale radio op Nederlandse frequentie

desteppe.com)Vlaanderen krijgt voor zover bekend de eerste lokale radio in het 'buitenland', want in Baarle-Hertog doet zich de unieke situatie voor dat een Vlaamse omroep mag uitzenden via een Nederlandse frequentie. Dat blijkt uit een persbericht van de Vlaamse overheid, die spreekt van 'een sterk Vlaams-Nederlands een-tweetje'. Radio BaHeNa gaat daarmee voor een twee-landen publiek uitzenden. Logische vraag is, hoe dit kan.

Samen met het Nederlandse Baarle-Nassau vormt het Vlaamse Baarle-Hertog het dorp Baarle. Terwijl de Nederlandse helft van het dorp zonder problemen een eigen lokale omroep kreeg binnen de Nederlandse wetgeving, lagen de zaken voor het Vlaamse deel moeilijker. De oorzaak ligt in de verkaveling van de ether.

Frequentieplan

Baarle-Hertog is opgenomen in het Nederlandse frequentieplan, maar de Nederlandse overheid mag Vlaamse lokale zenders uiteraard geen zendvergunning geven. Nederland wilde een frequentie toewijzen aan de Vlaamse radiozender, als Vlaanderen voor de erkenning zorgde. Dat is nu geregeld via een speciale procedure.

Radio BaHeNa kan gaan uitzenden voor een Vlaams én Nederlands luistergebied – van de 2300 inwoners van Baarle-Hertog is ruim de helft Vlaming, de rest Nederlander. De vraag is waarschijnlijk alleen nog in welke taal ze nu gaan uitzenden en of ze vooral de Dana Winners of Marco Borsato's van deze wereld laten horen.

Michelin)
Het Vlaamse Baarle-Hertog is een stukje België binnen Nederland (Kaart: Michelin)

Lees ook:Radio 4 samen met het Vlaamse Klara
Lees ook:Hevige concurrentie bij de noordelijke lokale omroepen
Lees ook:Iemand helemaal van LOTje gek
Lees ook:Radio 4 doet het met Klara vanuit Brussel
Lees ook:Waarom verkoopt John de Mol zijn Vlaamse 4FM?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vlaamse lokale radio op Nederlandse frequentie

  1. Peet

    Overigens niet de eerste Vlaamse zender in het buitenland; Radio Contact heeft op het Canarische eiland Tenerife maarliefst twee frequenties. Eentje in het Frans, de ander in het Nederlands

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>