Maakte Fessenden écht de eerste radiouitzending?

National Museum of American History)De Canadese uitvinder Reginald Fessenden maakte op Kerstavond 1906 vanuit Brant Rock, Massachusetts de eerste radio-uitzending met gesproken woord, wordt algemeen aangenomen. Maar in een uitgebreid artikel in het tijdschrift Radio World wordt die claim weerlegd. "Fessenden was een groot man", schrijft de auteur. "Maar het lijkt of zijn claim is gebaseerd op één brief die hij op hoge leeftijd schreef en die altijd wordt aangehaald."

James O'Neal, technologieredacteur bij het tijdschrift TV Technology, concludeert dat Fessenden wel de apparatuur en andere middelen had om die uitzending te kunnen maken, maar komt na uitgebreid onderzoek teveel vraagtekens tegen. Ik zal ze niet allemaal opnoemen, want geïnteresseerden kunnen dat wel nalezen in zijn artikel, dat ik hieronder doorlink (want het is ook online te lezen). Een aantal punten uit zijn betoog zal ik samenvatten.

Lee de Forest

In kranten en tijdschriften die rond kerst 1906 verschenen, kwam de auteur geen enkele berichtgeving over de uitzending tegen en zelfs 25 jaar later nog niet, terwijl Fessenden een groot ego zou hebben gehad. Ook de uitvinder zelf, die honderden artikelen publiceerde over zijn werk, zou over die later geclaimde eerste broadcast radiouitzending niets hebben vastgelegd in logboeken. Daarnaast kwam hij niet met bewijzen toen Lee de Forest in de lente van 1907 zélf de eerste broadcast claimde – een paar maanden nadat Fessenden die gemaakt zou hebben.

Het is natuurlijk moeilijk vast te stellen wie de eerste was met een échte radio-uitzending met muziek en gesproken woord. In die tijd werd veel minder vastgelegd dan in het huidige informatietijdperk en werkte de journalistiek ook een stuk minder snel dan nu – dan nog is het overigens opmerkelijk dat er volgens de auteur niets terug te vinden is. Wie ook de eerste was, afgaande op hun staat van dienst hebben zowel Fessenden als De Forest – en Marconi – een belangrijke bijdrage geleverd aan het feit dat we nu van radio kunnen genieten.

Zie ook:
Fessenden: world's first broadcaster?  ( Radio World )

Wikipedia:
Guglielmo Marconi
Reginald Fessenden
Lee de Forest
________________________________________________________________

Lees ook:NPS-programma over radio wint Prix Italia 2006
Lees ook:“Ruud de Wild stopt actie tegen Geen Stijl-columnist”
Lees ook:100%NL legt schadeclaim neer bij piraat
Lees ook:In de herhaling: de Kink 1212
Lees ook:116.000 Kijkers voor eerste uitzending ‘Wheels On 7′

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Maakte Fessenden écht de eerste radiouitzending?

  1. ruud

    Even 2 dingen uit elkaar houden:
    Fessenden claimt de eerste uitzending op 1e Kerstdag 1906 met GELUID te hebben gemaakt.
    Daarvoor werd er alleen geseind, je weet wel, bliep bliep, in Morse.
    Het vergde wat techniek om een draaggolf te moduleren met geluid in plaats van alleen maar met regelmaat aan en uit te zetten = seinen.

    De eerste BROADCAST uitzending is een heel ander fenomeen.
    Wat omroep/broadcast is wordt nog steeds bediscussieerd, de definitie: “tevoren aangekondigde uitzending” lijkt houdbaar, en dan zou de Nederlander a Steringa Idzerda in aanmerking komen in 1919.

    Fessenden zond uit voor schepen, die hadden immers als eerste massaal zend/ontvangers.

    Op Radio 1 wordt de eerste GELUIDSuitzending herdacht.
    1 foutje: Radio Oranje was niet alleen op Korte Golf te ontvangen maar ok op LG (1500 meter/ 200 kHz) en MG.
    Radio Oranje was alleen in het laatste oorlogsjaar moeilijk te ontvangen wegens het simpele feit dat er geen stroom meer was, met Kristal-ontvangers kon je nog wat horen; en deze simplee ongevoelige ontvangers pikten de uitzendingebn uit Engeland niet altijd goed op.

    ruud

      /   Reply  / 
  2. Jasper

    Heb je voor een radio-uitzending niet ook (een hoop) luisteraars nodig?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>