Gezocht: hoofdredacteur BNR Nieuwsradio m/v

BN)
Vanmiddag werd bekend dat Michiel Bicker Caarten op 1 januari na acht jaar stopt als hoofdredacteur van de commerciële nieuwsradiozender. Hij gaat "nog één keer" op zoek naar een nieuwe uitdaging en zal voorlopig worden vervangen door zijn adjunct Mark Fuller. Bicker Caarten verdient de credits dat hij BNR Nieuwsradio uitbouwde tot een zender die kwalitatief en inhoudelijk is gegroeid. Toch blijft het marktaandeel erg tegenvallen.

Een interessante vraag is wat de oorzaak is van de blijvend lage luistercijfers. Is het format met Amerikaanse invloeden (herhalingen om het half uur) kansloos in Nederland, of speelt het gebrek aan personalities een rol? Radio 1 heeft ook veel meer mensen, als je alle medewerkers van omroepen én die van het Radio 1 Journaal (inclusief alle correspondenten) bij elkaar optelt.

Duur

Nieuwsradio is duur en BNR doet dit met relatief beperkte middelen, al is er de samenwerking met het Financieele Dagblad. Naar verluidt maakt de zender winst, wat mogelijk is door in verhouding tot Radio 1 heel goedkoop te werken. Helaas hoor je dat er ook aan af. Wat zou BNR inhoudelijk moeten veranderen om het marktaandeel boven die eeuwige halve procent bij 10-plus te krijgen?

Zie ook:
Bicker Caarten vertrekt: gratis bier bij BNR (Bizniz Blog)
BNR-baas bekritiseert "monopoliegedrag" overheid

Bel of mail de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio

________________________________________________________________

Lees ook:Bicker Caarten over nadeel multimediale redacties
Lees ook:Michiel Bicker Caarten hoofdredacteur WNL
Lees ook:BNR-baas bekritiseert “monopoliegedrag” overheid
Lees ook:Uitdaging voor nieuwe hoofdredacteur van BNR
Lees ook:Highlights week 48 | Tweemaal exit, driemaal digitaal

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Gezocht: hoofdredacteur BNR Nieuwsradio m/v

  1. Danny Moerkerke

    Hoezo “helaas hoor je dat er ook aan af”?

      /   Reply  / 
  2. Erwin

    Wat men moet veranderen is hier al een keer aangegeven en ook iets wat Michiel B.C. de luisteraar nog heeft beloofd: meer luisteraars betrekken d.m.v. inbeluitzendingen.
    BNR Nieuwsradio is nog veels te veel eenrichtingsverkeer, het droog voorlezen van nieuws. Ik wil graag de meningen over het nieuws van luisteraars horen, dat maakt radio boeiend en is zeker een toegevoegde waarde aan nieuwsradio wat BNR brengt op dit moment.

      /   Reply  / 
  3. Thomas

    @Danny, ik vind BNR zeker geen slechte zender. Maar de meeste presentatoren kunnen zich (nog) niet meten met Radio 1-boegbeelden als Rob Trip.

    Inhoudelijk: veel herhalingen, sommige programma’s worden wel drie keer uitgezonden. Aan de ene kant een handige service, maar die zou je ook alleen via een podcast of op de site kunnen aanbiden. Dat herhalen lijkt dus meer op vullen van uren.

    Maar waar ik vooral op doelde met is de manier van berichtgeving. Bij buitenlands nieuws hoor ik een redacteur (of buitenlandcommentator Bernard Hammelburg) op BNR, terwijl Radio 1 een eigen correspondent in de uitzending heeft. Dat ligt natuurlijk ook aan het budget, maar je hoort dat soort dingen dus wel.

    Neemt niet weg dat het best knap is hoe BNR met relatief weinig middelen al die tijd al heeft overleefd en nu zelfs winst draait. En dan doe je dingen natuurlijk ook goed.

      /   Reply  / 
  4. Erwin

    Het weekend mag ook wel eens op de schop. Programma’s van de zaterdag op de zondag herhalen vind ik echt onzin. Ik snap wel dat het goedkoop is maar luisteraars trek je er zo ook niet mee…
    Ik vind zoiezo dat hele weekend niets aan.

      /   Reply  / 
  5. Thomas

    Mediazaken luister ik wel regelmatig, dat soort programma’s vind ik dan wel weer de moeite waard. Wat ik ook wel goed vind, is dat ze dat soort uitzendingen ook als podcast aanbieden. Maar over het algemeen is dat BNR-weekend weinig spannend.

      /   Reply  / 
  6. luuk

    Ik luister de laatste tijd regelmatig naar BNR Laat en hoewel dat nog niet zo lekker wegluistert als Het Oog (logisch) vind ik het een aardig alternatief.

    Ze draaien volgens mij inderdaad winst, dus ik denk dat ze zich niet heel erg druk maken over het luistercijfer. Een vaste groep luisteraars is zeer interessant voor bepaalde adverteerders.

    Geen idee hoe ze het luistercijfer zouden kunnen verbeteren. Daarvoor luister ik té weinig.

      /   Reply  / 
  7. Henk

    Hee, tnx voor je link

      /   Reply  / 
  8. Thomas

    Graag gedaan, collega! Hoe gaan de zaken, verder? ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>