Quality Radio: “Overheid meet met twee maten”

Wyb Feddema)Agentschap Telecom heeft de vier AM-licenties van Quality Radio op onjuiste gronden ingetrokken. Dat zegt eigenaar Ruud Poeze in Broadcast Magazine. Quality Radio verloor onlangs een kort geding tegen de Staat om de beslissing ongedaan te maken. De rechter oordeelde onder meer dat het uitzenden van natuurgeluiden (om geen Buma te betalen, TG) niet gezien kan worden als commerciële radio-omroep. "Daar zit de rechter dus helemaal fout", zegt Poeze.

Door Thomas Giger

"Dat kán helemaal niet, dat is in strijd met de grondrechten in dit land. Dan kan een partij die psalmen of gebedsdiensten wil uitzenden straks ook verboden worden, want dat is óók niet commercieel. In de Mediawet staat alleen dat een omroepprogramma bestaat uit ‘geluidsinhoud’. Daarnaast is het frequentiekavel ongeclausuleerd; er staat nergens in de vergunningsvoorschriften wat we wel en niet mogen uitzenden."


Monopolistische organisaties

Agentschap Telecom heeft de vier frequenties ingetrokken omdat ze sinds de verdeling in 2003 niet of ondoelmatig zouden zijn gebruikt. Volgens Quality Radio is er sprake van overmacht. "Commerciële omroepen zijn grotendeels afhankelijk van monopolistische organisaties”, stelt Poeze. De tegenwerking en bureaucratie waar hij naar eigen zeggen mee te maken kreeg, zijn genoeg om een boek over te schrijven en schetsen een onthutsend beeld van willekeur bij en tegenwerking door zenderexploitant Nozema en toezichthouder Agentschap Telecom.

Op het functioneren van de Staat heeft hij veel kritiek. "De overheid meet met twee maten. Ze neemt zelf eindeloos de tijd om zaken voor elkaar te krijgen, maar deelt ook vergunningen uit waarin termijnen worden genoemd die verbonden zijn aan haar eigen activiteiten, zoals de splitsing van Nozema in Nozema Services en Novec. Dat is met elkaar in strijd. De onderhavige AM-frequenties zijn overigens al in 1975 aan Nederland toegewezen, in een tijdperk dat er alleen publieke omroep was. Tot begin jaren negentig is er niets mee gedaan, totdat frequenties aan de commerciëlen gegeven móesten worden. Over ondoelmatig gebruik gesproken."


Hoge tarieven

Quality Radio hekelt de hoge tarieven die commerciële omroepen, óók die op de middengolf, moeten betalen. "Ik heb kleine frequenties met een laag vermogen, maar moest prijzen betalen waarvan ik ieder jaar een níeuwe mast en installatie kan neerzetten", zegt Poeze. "Onder druk van een OPTA-marktonderzoek heeft Novec de prijzen aangepast, waardoor we nu pas enigszins verantwoord kunnen uitzenden". Quality Radio wil op de frequenties muziekzenders beginnen voor oudere luisteraars, zoals Nederlandstalige muziek en de betere ’60 en ’70 hits.

Dit is een korte versie. Het hele artikel is verschenen in Broadcast Magazine.

Thomas Giger | Broadcast Magazine

Lees ook:
Rechter: Vogelgeluiden op de radio géén ‘uitzending’
________________________________________________________________

Lees ook:AM-frequenties van Quality Radio blijven ingetrokken
Lees ook:Rechter: Vogelgeluiden op de radio géén ‘uitzending’
Lees ook:Nieuwe veiling van AM-frequenties Quality Radio?
Lees ook:Almere krijgt voorlopig geen radio-zendschip
Lees ook:Jan Westerhof vindt DAB nu beste digitale optie

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Quality Radio: “Overheid meet met twee maten”

  1. Jasper

    Lijkt me toch dat er genoeg kandidaten moeten zijn om (desnoods tijdelijk) je zenders aan te verhuren.

      /   Reply  / 
  2. Ronald

    Heel goed dat dit verhaal eens wordt opgeschreven. Ik ken niet alle achtergronden van deze zaak, maar ben ervan overtuigd dat het Nederlandse omroepbeleid van geen kant deugt. Van mensen die bij commerciële omroep betrokken zijn heb ik al heel wat verhalen gehoord. Laat ik het erop houden dat het nogal zakkenvullers zijn bij de Nederlandse overheidsinstellingen, die ook niet vies zijn van machtsspelletjes. Probeer in NL maar eens een commerciële radiozender te starten, moet jij kijken tegen welke muren je allemaal oploopt, dat wil je niet weten..

      /   Reply  / 
  3. Y.

    Als het zo makkelijk was geweest om die zenders te verhuren, dan had meneer Poeze dat toch allang gedaan?

    Dit komt op mij over als krokodillentranen: als je een vergunning aanvraagt weet je van tevoren wat het gaat kosten. Als je een slim ondernemer bent heb je vooraf al adverteerders, investeerders en/of huurders in je zak. Heb je dat niet, dan moet je achteraf ook niet zeuren dat het allemaal zo vreselijk tegenvalt, want daarvoor ben je ondernemer. Wat je in ieder geval niet moet doen is die vergunningen jarenlang ongebruikt laten, want je weet van tevoren dat je dat niet gaat redden. Kortom, meneer Poeze: niet zeuren.

      /   Reply  / 
  4. Kees

    Echt zonde allemaal. Het had allemaal zo mooi kunnen zijn op die goeie ouwe middengolf. Schrale troost is de doorgifte van Big L via Quality Radio, wat een heerlijke zender is dat.

      /   Reply  / 
  5. Johan

    Wat mij verbaast, Poeze verwerft een flink aantal MG-frequenties en doet daar dan (bijna) niets mee. Die paar Watt in A’dam
    op 1557 stellen nou niet écht veel voor, maar een paar zendamateurs kunnen zich lekker uitleven en Poeze kan zeggen dat er een zender in de lucht zit !! Zijn Poeze’s frequenties alleen maar verworven om zaken mee te doen ? M.a.w. als “handel” t.o.v. lieden die een zender(tje) willen beginnen ?
    Dan is het volkomen terecht, dat AT de frequenties weer ingenomen heeft.
    En zeg nou zelf, wie zit er hier nog te wachten op MG/AM-zenders ?

    Wat betreft 1395 Big-L, die zender is met zeker 20kW ERP in oostelijk Engeland prima te ontvangen. In N-Holland word je bijna weggeblazen door het signaal van Big-L.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>