Rechter: Vogelgeluiden op de radio géén ‘uitzending’

RTV Drenthe)Quality Radio van Ruud Poeze is waarschijnlijk maar liefst vier van zijn AM-frequenties kwijt. De rechter besloot vrijdag dat het Agentschap Telecom de vergunning voor de 828, 1035, 1224 en 1557 kHz terecht heeft ingetrokken, omdat deze niet in gebruik waren. De Utrechtse zenderexploitant had een kort geding aangespannen om de frequenties terug te krijgen. In de uitspraak staat overigens nog iets opmerkelijks over de vereiste programmering.

Het kort en incidenteel gebruiken van een frequentie is volgens de rechter geen ingebruikname, maar ook geluiden van vogels of de branding uitzenden (wat het bedrijf kennelijk deed) telt niet mee. Los van het feit dat de rechter een punt heeft, is het een interessante vraag wat dan een volwaardige uitzending is.

Format

Non-stop muziek uitzenden was waarschijnlijk wél geaccepteerd. Een paar pc’s met een goedkope automatisering was al genoeg geweest. Dat had Quality Radio beter kunnen doen om de frequentie te vullen, maar toch vraag ik mij af waarom natuurgeluiden dan geen format zijn. Stel dat iemand zo’n zender wil beginnen?

Link:
Frequenties Quality Radio terecht ingetrokken (Agentschap Telecom)
________________________________________________________________

Lees ook:Nieuwe veiling van AM-frequenties Quality Radio?
Lees ook:AM-frequenties van Quality Radio blijven ingetrokken
Lees ook:Quality Radio: “Overheid meet met twee maten”
Lees ook:Almere krijgt voorlopig geen radio-zendschip
Lees ook:Kink FM gaat niet bieden op etherfrequentie

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Rechter: Vogelgeluiden op de radio géén ‘uitzending’

 1. Berend

  Voor vogel geluiden en een zeebranding hoef je geen Buma of Sena te betalen. De zenders die hij gebruikte kwamen ook maar een paar kilomter ver. Een lokale omroep is verder te ontvangen. Eén zender is wel in aktie daar zend nu Big L uit op 1395 khz bedoeld voor Engeland maar die is daar slecht te ontvangen dus misschien is hij straks deze ook kwijt. In Almere Trintelhaven is een opstelling gemaakt voor deze zender.

    /   Reply  / 
 2. Thomas

  Dat is wel slim, inderdaad. Geen royalties voor de gedraaide muziek willen betalen en daarom maar vogel- en zeegeluid uitzenden als frequentievulling :-) .

  Dat Big L-project is wel weer leuk qua nostalgie, ik zal eens kijken of ik ‘m in Hilversum kan ontvangen. Als ‘ie tenminste een sterkere zender heeft dan de lokale omroep van Almere ;-) .

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  In Alaska zend KAQU alleen maar walvisgeluiden uit. Is leuk voor de touristen.

  De rechter had in deze trouwens wel gelijk. Die geluiden werden alleen maar ingezet om de zender “te vullen”. Da’s geen programma.

  Danny zegt het vaker: radio=context. En hier was geen sprake van context.

  Je kunt trouwens ook 15 podsafe nummers downloaden en die in de rotatie gooien. Hoef je geen rechten te betalen.

    /   Reply  / 
 4. Utop

  Die Danny toch. Wie?

    /   Reply  / 
 5. Thomas

  Danny Moerkerke, van RadioConsultancy. Ben jij trouwens Utop van het Radioforum? :-)

    /   Reply  / 
 6. Utop

  Ik ben al jaaaaaaren niet meer te vinden op genoemd forum.

  Maar die ja.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>