What’s in a name?

Radioactive.blog.nl | What's in a name? [ slowpokecomics.com ]Programmanamen op de radio zijn niet meer van deze tijd. Dat schrijft dj Patrick Kicken van Radio Veronica in een stukje over Caz! op zijn weblog. Sommige programmatitels van het station (en op de radio in het algemeen) vindt uitgerekend de presentator van Kicken wordt Wakker ;-) in de stijl ‘lokale omroep 1989′. Patrick heeft gelijk dat titels soms weinig toevoegen, maar de radio kent ook juweeltjes van programmanamen.
In het verleden moest ieder programma een naam hebben. Eddie Becker, de man met de wekker, of Joost mag het weten (met Joost den Draaijer alias Willem van Kooten) zijn voorbeelden uit de zeezenderperiode. Maar ook in de jaren negentig probeerden veel stations om ‘originele’ namen te verzinnen. Op 538 bijvoorbeeld ‘Een kater in de morgen’ met Jente Kater, ‘Alles op Arlo’ met Arlo van Sluis, enz. ‘Tja, we moeten íets’, dat gevoel krijg ik dan. Al is ‘Een kater in de morgen’ voor een zondagochtend op een jongerenstation wel weer raak :-) .

Sfeer

Daarmee zijn we bij één van de aspecten van een geslaagde naam: aansluiten bij de sfeer van het moment en op wat luisteraars dan meemaken. ‘Met het Oog op Morgen’ is een niet-bekkende, maar wel aansprekende titel. Luisteraars kijken mee terug op de afgelopen dag, blikken vooruit naar de kómende – en bij velen vallen de ogen dicht als ze luisteren. Bij sommigen ook vanwege de inhoud ;-) .

Taal

Creatief zijn met taal is een ander aspect. Rinkeldekinkel is een naam die weinig zegt, maar wel leuk klinkt en die blijft hangen. Vooral als een naam lang meegaat, is de binding met de dj/presentator sterk. Jeroen van Inkel maakt nu ‘Je dag is goed’ (sluit aan bij de slogan ‘Q is good for you’ van Q Music), maar ik associeer ‘Van Inkel’ nog steeds met ‘Rinkeldekinkel’. Een goede naam is dus ook een merk.

Eén

De mooiste programmanamen combineren alles in één. ‘De Avondspits’ is een goed voorbeeld. Frits Spits presenteerde in de avond een programma dat veel filerijders in de avondspits hoorden. Eenvoudig, maar briljant. En het bewijs dat een goede titel niet persé Engels moet zijn. Ook al zo’n modeverschijnsel bij stations die hip willen zijn. Misschien is het veel leuker om gewoon een goede Nederlandse naam te verzinnen.

En jij?

Wat vind jij de mooiste programmanaam en waarom?
________________________________________________________________

Lees ook:Wild: Patricia gaat, Jente komt
Lees ook:Jente Kater maandag te gast bij ‘Insite’
Lees ook:Online snel voice-overs bestellen via Voicebooking.com
Lees ook:Jente Kater bij Traffic Radio op AutoRAI
Lees ook:Luisteraars 100% NL kiezen voor ‘Annabel’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>