1 April grappen op de radio

1 April, kikker in je bil! Ha ha, vandaag is de dag dat je niets serieus moet nemen, want het is weer grapjesdag. Iedereen neemt elkaar in de maling en zelfs de doorgaans meest betrouwbare autoriteiten zijn op 1 april niet vertrouwen. Zo heeft de altijd serieuze minister Piet Heijn Donner zijn collega’s in de maling genomen. Wat een jolijt! Maar hoe zit het met de 1 april grappen op de radio? We hebben de afgelopen dagen al wat berichten voorbij zien komen die vandaag wel eens ontkracht kunnen worden. Radioactive zet deze en een aantal historische klappers op een rij.


Grappen maken op 1 april is een verschijnsel dat al lang bestaat en ook betrouwbare nieuwsbronnen doen er al jaren volop aan mee. Zo meldde de NOS in 1972 tijdens de Nationale Hitparade dat de dj’s altijd door platen heen praten vanwege de auteursrechten, want opnemen van de radio was streng verboden. Ze zeiden daarbij dat de overheid besloten had om bezitters van bandrecorders een bezoek te brengen om te kijken of ze muziek van de radio hadden opgenomen.

De NOS wilde de goedgelovige luisteraars wel helpen; men kon de banden opsturen en dan zou de NOS er een toon op zetten die met een normaal apparaat niet te horen was. Het resultaat was dat veel mensen hun banden opstuurden.

In 2004 werd op 1 april het gerucht de wereld in geholpen dat radio-dj Henk Westbroek 3FM zou gaan verlaten om over te stappen naar het commerciële Radio 538. Westbroek was al weggegaan bij 3FM, maar later zou hij onderdak vinden bij Yorin FM en dus niet bij 538 zoals de 1 april grap suggereerde.

Ook in België weten ze wel raad met 1 april: Twee jaar geleden kondigde de VRT-radio aan dat Helmut Lotti een eigen wielerploeg zou beginnen. Iedereen kon gratis lid worden en mensen konden ook bellen. Iedere honderdste beller zou een fiets cadeau krijgen.

1 April 2009

De afgelopen dagen verscheen een aantal berichten die best wel eens een 1 april grap kunnen blijken te zijn. Zo schreef 3FM over de geruchten dat Sander Lantinga weggaat bij die zender en dat de Coen & Sander Show daardoor een eenmansshow wordt. Het feit dat 3FM zelf bericht over geruchten maakte het nieuws al minder geloofwaardig.

Ook Rick van Velthuysen lijkt een duit in het zakje te doen. In aanloop naar 1 april zinspeelde de Veronica-dj op een terugkeer van zijn programma ‘MiddenInDeNachtRick’. Het voormalige 538-nachtprogramma zou z’n comeback moeten maken bij de nieuwe omroep PowNed dat wellicht in het publieke bestel wordt opgenomen. Maar de combinatie commercieel en publiek lijkt niet erg geloofwaardig.

En woensdag 1 april is komiek en BNR Nieuwsradio-columnist Greg Shapiro ‘president’ van de nieuwe beweging ‘Yes We Camp’. Deze ludieke organisatie heeft als speerpunt het kamperen opnieuw op de kaart zetten. Radio-dj Ruud de Wild is al helemaal fan. Al heeft deze actie veel weg van een 1 april grap, het blijkt écht waar te zijn (zie de foto’s van de bijeenkomt op 1 april).

Heb je zelf nog een goede 1 april radiograp gehoord? Laat het weten in het reactieveld hieronder!

Dit radioblog is genomineerd voor Nobiles Blogger ’09.
Stem hier op Jorn en daarmee op Radioactive.blog.nl!

Lees ook:Wat is dé 1 april radiograp?
Lees ook:1 april 2011: radiograppen op een rij
Lees ook:1 April grappen op de radio
Lees ook:Boer Tom grap van Edwin Evers erg goed gelukt
Lees ook:Sander Lantinga weg bij 3FM?

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “1 April grappen op de radio

    1. Jorn

      Haha leuke grap! Ik vind het nog wel een goed idee ook, heb er zelf ook eens aan zitten denken: een reclame-marathon. Alle leuke en goede spots in een uur achter elkaar :D

        /   Reply  / 
  1. alexander

    Wat dacht je van het klei beeldje dat koningin Beatrix op haar 10e heeft gemaakt dat vanmiddag om 16.30 uur bij Christy’s wordt geveild?

      /   Reply  / 
  2. riki

    Vanmorgen op Radio 2 tussen 08:00-09:00 een nieuwe publieke omroep die de 50.000 leden heeft behaalt: Nederlandse Dieren Omroep met Ivo de Wijs. (Ark van Ivo)
    http://www.nederlandsedierenomroep.nl

      /   Reply  / 
    1. Jorn

      Wat een werk voor die grap! Maar zo’n website maakt het wel een stuk geloofwaardiger!

        /   Reply  / 
  3. Hanke

    Yes we Camp is géén 1 april grap Jorn!

      /   Reply  / 
    1. Jorn

      Dat die Kampeer10daagse echt is, wilde ik wel geloven. Maar op 1 april bijeenkomen met een bekende komiek… Alles leek te wijzen op een 1 april grap. Ben ik nu in een grap gestonken wat geen blijkt te zijn? ;)

        /   Reply  / 
  4. Thomas

    Zo’n jaar of 15 geleden had (toen nog) Radio Noordzee Nationaal een geweldige grap! Ze hadden het nieuws dat de Europese Unie had besloten dat er in elk Liedje dat in de EU gemaakt werd een couplet of refrein in een andere europese taal moest zitten. Dus bijvoorbeeld Marco Borsato met 1 couplet in het Pools. Geweldige grap, er zijn veel mensen ingetrapt. ik ook.

      /   Reply  / 
  5. Pingback: 1 april 2011: radiograppen op een rij | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>