Michael Jackson bestormt opnieuw de Top 40

‘Billie Jean’ van Michael Jackson komt deze week op nummer 21 opnieuw binnen in de Top 40. Na het nieuws van het overlijden van de wereldster is er een enorme run op de muziek van The King of Pop ontstaan met als gevolg dat de plaat weer de hitlijst binnendringt. ‘Billie Jean’ stond in 1983 al twaalf weken in de Top 40 met nummer 2 als hoogste positie. De hitlijst wordt samengesteld op basis van airplay, downloads en single verkoop. En al die factoren waren afgelopen week in het voordeel van MJ. Artiesten die na hun dood hoog scoren hebben we overigens vaker gezien.


Er zijn diverse redenen waarom een plaat opnieuw in de Top 40 terecht komt. Zo kan de vraag in eerste instantie teruglopen en daarna weer toenemen door bijvoorbeeld tv-series, films en commercials waarin het nummer voorkomt. Denk aan ‘Paint It Black’ van the Rolling Stones door de tv-serie Tour of Duty, ‘Little Green Bag’ van George Baker door de film Reservoir Dogs en ‘Driver’s Seat’ van Sniff ‘n’ the Tears door een commercial van Pioneer.

Het overlijden van een artiest heeft er ook al eerder voor gezorgd dat een liedje terugkeerde in de Top 40. ‘Imagine’ en ‘Happy X-Mas’ (War Is Over) van John Lennon werden opnieuw hits. Maar ook na het overlijden van Freddie Mercury werden ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘We Are The Champions’ weer hits voor Queen.

‘Billie Jean’ is de 121e plaat die in de geschiedenis van de Top 40 opnieuw binnen weet te komen. De laatste plaat die opnieuw de Top 40 binnenkwam, was ‘Hey Ya’ van OutKast op 3 juli in 2004.

De Nederlandse Top 40 is iedere vrijdagmiddag van 14:00 tot 18:00 uur op Radio 538 te horen. Met vrijdag 3 juli dus opnieuw ‘Billie Jean’ van Michael Jackson tussen de overige hits. Als de platenwinkels hun voorraden Jackson-cd’s weer aangevuld hebben, kunnen we volgende week wellicht nog meer platen van The King Of Pop in de Top 40 verwachten…

Zie ook:
- Gerard Ekdom maakt speciale Michael Jackson-podcast

Lees ook:Luisteraars BBC: ‘Billie Jean’ beste dansplaat
Lees ook:Michael Jackson hits non-stop op Radio 10 Gold
Lees ook:Sky Radio zoekt de ultieme Michael Jackson hit
Lees ook:Michael Jackson Memorial Day op Radio 2
Lees ook:Michael Jackson zorgt voor historische Mega Top 50

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Michael Jackson bestormt opnieuw de Top 40

  1. Pingback: Michael Jackson zorgt voor historische Mega Top 50 | Radioactive

  2. Pingback: Eternal Moonwalk van Studio Brussel verovert de wereld | Radioactive

  3. Pingback: Live stream herdenking Michael Jackson via website Radio 538 | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>