Interview met Paul Rabbering in Glazen Huis [verslag+ foto's]

Zes dagen lang opgesloten in het Glazen Huis, non-stop radiomaken en geen eten. Paul Rabbering zit samen met Coen Swijnenberg en Giel Beelen in het kader van 3FM Serious Request gevangen in het Glazen Huis in Breda. De dj’s mogen het huis niet uit, maar gelukkig mogen ze wél bezoek ontvangen. Zondag reisde ik van Groningen af naar Breda om een bezoek te brengen aan hét Glazen Huis en ik sprak met Paul Rabbering.

 

Door: Jorn Agterberg

Honderden, zo niet duizenden mensen hadden zich verzameld om het Glazen Huis dat op de Grote Markt in Breda staat. Het was zondag en om de kerstliefhebbende mensen zich helemaal suf te laten kopen, waren de winkels ook geopend. Dat betekende extra drukte op het grote plein in Breda. Vanwege de massale belangstelling moest de zijkant van het huis zelfs afgesloten worden voor het publiek.

Even voor 15:00 uur was het moment daar, mijn eerste stap in het Glazen Huis. In eerste instantie zou het interview in de slaapkamer van de dj’s gehouden worden, maar voordat ik het wist stond ik samen met special reporter Thomas (vandaag even de fotograaf) in de woonkamer van het Glazen Huis! Vol in de spotlights was ik ineens één van die ‘aapjes’ die bekeken werd door de honderden mensen die bijna tegen het glas van het huis aangedrukt stonden.

Daar zat ik dan op de Kramfors-bank van IKEA samen met 3FM-dj Paul Rabbering. 3FM Serious Request zat op dat moment bijna op de helft en ik was wel benieuwd hoe het Paul vergaat in het Glazen Huis.

Hoe bevalt het leven in het Glazen Huis?
“Bevalt het… dat is een raar woord om dat te gebruiken denk ik. Op zich bevalt het wel, het gaat namelijk heel goed met de actie heb ik het idee. Kijk om je heen hoeveel mensen er staan. Er is een continue stroom. Dat is het ding wat me het meest verbaasd: de continue stroom aan mensen die geld bij de brievenbus doneren, on-ge-loof-lijk! Zelfs vannacht: ik heb vannacht van 2 tot 6 uitgezonden, dan blijft het druk en mensen blijven maar geld geven en het gaat maar door. En niet lullige bedragen maar echt 50 euro per keer of 100 euro.”

Ik zie dat je de hele tijd water zit te drinken. Je mag namelijk niks eten, maar zijn de vruchtensapjes die je wél krijgt een beetje weg te krijgen?
“Ik verschil compleet met Coen en Giel van mening hierover. Wat zij vies vinden vind ik lekker. En andersom. We hadden vanochtend ananassap. Met van alles en nog wat en ik vond het veel te zoet. Urrrh, rotgevoel op m’n tong.”

Houd je ondanks de vruchtensapjes nog wel een hongerig gevoel?
“Nou een echt hongerig gevoel heb ik niet. Af en toe voel ik m’n buik wel kronkelen. Maar het is vooral hoofdpijn. Ik heb continu hoofdpijn en een vaag gevoel. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het slechte slaapritme en het lawaai. En ik denk die lampen de hele dag op je hoofd. Maar hongergevoel, dat valt wel mee.

Ik heb me laten vertellen dat het na de derde dag zwaar wordt, dan zegt je lichaam ik krijg te weinig voedingsstoffen dan ga ik m’n spiermassa om zetten in vetten en die vetten ga ik eruit halen.
“En je gaat je organen anders gebruiken.”

Het is nu die derde dag. Merk je het al?
“Nee. Nou nee, ik heb niet het gevoel dat ik een enorm lege maag heb. Vooral een knallende koppijn de hele tijd.

Kun je wel een beetje slapen met al die mensen om je heen?
“Ja wat je zegt. Een beetje. Ik heb oordoppen. Maar dat is niet zaligmakend.”

En tijdens je nachtuitzending zijn er natuurlijk mensen die je wakker houden, of niet?
“Nou dat is het gekke, want ik heb vannacht van 2 tot 6 gedaan en op zaterdagnacht… het is niet rustiger geweest dan dertig man voor het raam hier. En op hoogtepunten stond er nog om 3 uur ‘s nachts 150 man denk ik hier buiten. Echt niet te geloven hoe druk. En allemaal met geld ook!”

Is het een idee om slaappillen gebruiken?
“Nee, dat is beter om niet te doen denk ik. Als je een uurtje gaat slapen, zoals ik vanacht gedaan heb en daarna weer drie uurtjes. Ja als je een slaappil gebruikt gaat dat ten koste van je radioprogramma want dan val je in slaap denk ik.”

Heb je wel ‘s dat je niet wil slapen omdat het gewoon allemaal zo leuk is?
“Ja continu. Dat ik hier nu zit is al iets raars. Ik wil eigenlijk of achter de mengtafel staan, of bij het raam gaan zitten, omdat dat de dingen zijn om je hier het meest nuttig te maken.”

Kost het niet heel veel energie om zonder vast voedsel al die tijd radio te maken?
“Nou ja het levert me misschien nog meer energie op. Het is zo tof om te doen. Het is zo mooi, dat ik er wel echt heel veel energie van krijg om radio te maken.”

Heb je ook al door die vermoeidheid stomme dingen gedaan? Dat je achter de knopjes staat en verkeerde dingen instart ofzo?
“Nee dat niet, maar ik merk wel dat ik wat trager wordt. Dat ik even ergens niet op kan komen. Ik moest bijvoorbeeld lang nadenken om op de Gebroeders Ko te komen. Dat duurde gewoon even wat langer. Tot de toeter ging…”

Al die mensen op het plein en via de telefoon en internet vragen plaatjes aan. Wat is nou de slechtste plaat die is aangevraagd die je hebt moeten draaien?
“Nou weet je, misschien is het mijn karakter of is het gewoon heel Serious Request, maar het is vooral een hele positieve vibe. En echt ik heb me nog niet geërgerd aan een nummer.”

En de beste plaat?
“Zaterdag had ik Nick Cave, ‘Into My Arms’. Die was heel erg mooi.”

Ligt dat ook aan het moment dat ie gedraaid wordt?
“Ja misschien wel, zeker na een mooi verhaal van iemand ofzo. Die Nick Cave was wel echt zo van wow. Niet vanwege het verhaal, maar er zijn wel verhalen waar ik dan weer geen request van weet. Bijvoorbeeld die jongen die nu zijn kerstkaarten rond brengt, voor zijn krantenwijk. En de helft ervan reserveert hij. Weet je wel, niet alles, maar de helft en dat is een enorm gebaar. En zijn pa heeft gezegd dat hij het weer verdubbelt. Dat soort verhalen vind ik zo te gek. Gewoon een gast van veertien die dat doet.”

De inrichting in het Glazen Huis is allemaal IKEA. Ben je blij dat je het niet allemaal zelf in elkaar hoefde te zetten?
“Haha! Nou daar ben ik redelijk bedreven in. En ik vind dat best wel leuk om te doen. Alhoewel ik zelf eigenlijk geen IKEA-meubels meer heb, maar ik vind het altijd wel aardig hoor.”

Het ziet er ook wel goed uit toch?
“Ja zeker. Alhoewel ik normaal niet op deze bank zit. Dit is uitzonderlijk. Normaal zit ik bij het raam. Bij de brievenbus.

Ik ben een op vakantie gegaan en op de plaats van bestemming kwam ik erachter dat ik geen boxershorts bij me had. Ben jij nog dingen vergeten om mee te nemen in het Glazen Huis?
“Ja, een crème voor m’n gezicht. Want je droogt hier ontzettend uit. En dus niet alleen voor binnen, maar ook voor buiten. Giel is z’n shampoo vergeten en Coen z’n deo. Dus die hebben we even laten halen. Dat kon wel.”

Wat mis je het meeste naast de crème die je inmiddels hebt?
“M’n vriendin. Ze is heel erg lief en ik mis haar het meest. In alles.”

Ben je Coen en Giel een zat?
“Nee, we gaan heel goed samen. We zijn echt een leuk team vind ik hoor.”

Tot slot, een jaarlijkse traditie in het Glazen Huis is een plaat van het jaar. Wat wordt ‘the theme’ van 2008?
“Daar kunnen we nog niks over zeggen. Hij is er en wordt vandaag bekend gemaakt. We hebben nog geen plan getrokken, maar hij gaat in de smaak vallen. Ik ga niet meer zeggen, maar het is een mooie hint denk ik.”

Hij gaat in de smaak vallen… even later stond ik weer buiten het Glazen Huis. Uit de speakers rondom het huis hoorde ik Paul, Coen en Giel de titelsong bekend maken: Jordy van Loon met het nummer ‘Verliefdheid’. Tja… over smaak valt niet te twisten!

Foto’s Glazen Huis 2008


Het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda.


Lange rijen voor de brievenbus van het Glazen Huis.


Uw Radioactive.blog.nl-redacteur Jorn Agterberg in gesprek met Paul Rabbering.


Nogmaals uw redacteur en Paul Rabbering. In de achtergrond de mensenmassa’s rondom
het Glazen Huis staan. Achter Paul overigens nog de watermachine waar de dj’s veelvuldig
gebruik van maken. Behalve Giel, die blijft aan de cola ;)


Het Glazen Huis van binnen. Links het dj-meubel met mengtafel en microfoons.
Rechts de IKEA Kramfors-bank.


Coen Swijnenberg, op dat moment de dj achter de knoppen.


Nog een keer Coen met achter hem tientallen kaartjes van luisteraars en bekenden.
Check ook de gigantische lamp waaronder Coen staat. Lekker licht en… heel erg warm!

Foto’s: Thomas de Leeuw

Lees ook:Luisteraars strijden om nachtje slapen in Glazen Huis
Lees ook:Paul Rabbering ontvoerd
Lees ook:100.000 Bezoekers verwacht voor Glazen Huis
Lees ook:3FM Serious Request 2008 vrijdag van start
Lees ook:Even voorstellen: 10 initiatieven voor slaapplek Glazen Huis

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Interview met Paul Rabbering in Glazen Huis [verslag+ foto's]

  1. Hanke

    Jorn, hoe krijg je het toch allemaal voor elkaar?? Gaaf hoor!!

      /   Reply  / 
  2. Arnoud

    Leuk stukje!!

      /   Reply  / 
  3. Hanno

    Erg leuk om te lezen!

      /   Reply  / 
  4. Pingback: In gesprek met Michiel Veenstra bij 3FM Suprisetruck | Radioactive

  5. Ruben

    Super Jorn, helemaal top! Gaan snel weer ff karten!

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Extra brievenbus getimmerd voor Glazen Huis | Radioactive

  7. Torsten Colijn

    Dit geeft een mooi beeld van achter de schermen. Goed gedaan!

      /   Reply  / 
  8. Ineke Rabbering

    Petje af voor Paul en zijn ‘collega’s.
    Paul is een volle neef van mij en ben erg blij c.q. gewoon TROTS, met zo iemand in onze kleine familiekring. TOP!

    Ik heb We all Stand together aangevraagd van Paul Mc Cartney (what’s in te the name!) vooral vanwege dat Paul de daad bij het woord voegt en zich voor meer dan de volle 100% inzet voor mensen die support zo ontberen.

    Ik ben er verder van overtuigd, in navolging van Obama (Yes, we can!) dat als we allemaal onze schouders zetten onder het realiseren van een mooiere, gezondere wereld dat het dan gewoon gaat lukken!
    Mede dank dit soort initiatieven!
    Geweldig!

    hartegroet,

    Ineke Rabbering
    SMT (Spirituele Management Tafel)
    06 2000 2401

      /   Reply  / 
  9. Jan

    Dit is echt tof Jorn! Breda is mij net iets te ver weg. Maar op deze manier heb je het gebeuren daar wel heel dichtbij gebracht. Ben zelf maandag nog even naar de Grote Markt geweest en het korte optreden van Miss Montreal gezien (een feestje!), Daarna even met Michiel Veenstra gesproken. En hem op het hart gedrukt ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon geen Megahit te maken (hetgeen met het Serious request anthem traditie is). Hij kon er helemaal inkomen. De beslissing valt volgende week woensdag … Als het moet, dan maar liever de remix die Armin van Buuren afgelopen nacht maakte.

      /   Reply  / 
  10. Pingback: Jordy van Loon in de remix van Armin van Buuren | Radioactive

  11. Pingback: Tussenstand voorlaatste dag 3FM Serious Request | Radioactive

  12. Carmen

    Gewoon weer een week goeie :tv:..een verslaving, wat een kanjers weer, allemaal! En dan die 5 miljoen, zoooooo, veel mensen kunnen we helpen!

      /   Reply  / 
  13. Henk

    Waarom geen 13 miljoen Nederlanders die een! smsje verzenden???
    Maar toffe radio en tv!
    Chapeau voor die 3.

      /   Reply  / 
  14. Pingback: Gerard Ekdom dit jaar in Glazen Huis in Groningen | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>