100%NL gooit het muzikale roer om

100%NLYorin FM wijzigde sinds de (her)start in juni 2004 wel vier keer van muziekformat en we kennen allemaal de afloop. Yorin FM is niet meer en ook opvolger Caz! heeft de vele wijzigingen niet met succes weten te bekronen. Radiozender 100%NL gaat vanaf zaterdag ook een wijziging in de muziek-keuze doorvoeren, de zender wordt namelijk 100% Nederlands. Was het dan nog niet 100 procent NL?

Jawel, het radiostation draaide alleen Nederlands product, maar vanaf 8 maart 2008 draait het station alleen nog maar Nederlandstalig volks repertoire. Muziek van Frans Bauer, Wolter Kroes, Marianne Weber en Andre Hazes zullen dus weer volop in de ether te horen zijn.

Dramatisch

Ex-radio-dj en media-ondernemer Erik de Zwart vindt de zender 100%NL in haar huidige vorm 'dramatisch' omdat het alle genres door elkaar draait. Dus wat dat betreft is de koerswijziging van 100%NL volgens De Zwart "uitermate verstandig".

Concurrentie

Het ligt niet voor de hand dat 100%NL deze koerswijziging in één dag bedacht heeft en dus ook niet dat een tegenreactie is, maar het toeval wil dat radiozender RadioNL eerder deze week elf regionale etherfrequenties toegewezen gekregen heeft. Daarmee is RadioNL op een aantal zuidelijke provincies na, in bijna heel Nederland te ontvangen. De uitbreiding van de dekking van die zender betekent ook directe concurrentie voor 100%NL.

100%NL wil zich met de nieuwe muziekprogrammering juist onderscheiden van stations als Radio 538 en Q-Music. De nieuwe algemeen directeur van de zender, Dennis Korthouwer, zegt daarover: "Met artiesten als Frans Bauer, Jan Smit, Nick en Simon, 3J's, Rene Froger, Gerard Joling, Thomas Berge, Grad Damen en Jannes gaan we een heel ander geluid laten horen."

Jan Smit op 100%NL

Patricia van LiemtIn 2007 onstond er nog grote commotie bij 100%NL over het draaien van platen van Jan Smit. De muziek van de Volendamse zanger was niet opgenomen in het muziekformat van 100%NL. Radio-dj Patricia van Liemt besloot om tóch een aantal keren een nummer van Jan Smit te draaien in haar ochtend-programma.

Daarop besloot de directie van 100%NL om haar te schorsen (voor één dag). Later draaien ook andere jocks van 100%NL muziek van Smit. Uiteindelijk heeft de radiozender de zanger toch in het programmering opgenomen.

Toekomst 100%NL

Aan het begin van dit bericht maakte ik de vergelijking met de vele wijzigingen die Yorin FM in haar korte bestaan doorvoerde. Ik hoop dat 100%NL wél weet te profiteren van de muzikale wijziging. Gezien de populariteit van Nederlandstalige muziek moet daar zeker wel van geprofiteerd kunnen worden. 100%NL wijzigde eind 2007 overigens ook al het format door het aantal presentaties van de dj's te verminderen. Meer muziek, minder gepraat was het credo toen. Nu wordt het dus ehm… Meer Nederlandstalig. Geen Alain Clark meer dus voor de liefhebbers. En gelukkig (pfew!) geen René Froger.

Zie ook:
- Patricia van Liemt over 'Jan Smit-rel' bij 100%NL
- 100%NL wijzigt format in 'meer muziek, minder gepraat'
- 100%NL doet bod op voetbalrechten

Lees ook:Patricia van Liemt schrijft column voor Glamour Blog
Lees ook:Jan Smit van start als dj op 100%NL
Lees ook:100%NL probeert het met een kerstsingle
Lees ook:Kerst op 100%NL met de Volendam Top 100
Lees ook:Vier jaar 100%NL

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “100%NL gooit het muzikale roer om

  1. Buurman

    Toch juist wel Rene Froger, Jorn? Dat zegt de algemeen directeur van 100%NL in ieder geval wel; zie 2 alinea’s eerder.

      /   Reply  / 
  2. Jorn

    Haha Buurman, klopt, scherp gezien! Ik dacht alleen dat die Froger enkel nog maar in het Engels zong.

      /   Reply  / 
  3. Erwin

    Froger heeft net een nieuw Nederlandstalig album volgens mij.

      /   Reply  / 
  4. Jorn

    Okay dus hij zingt dus toch weer Nederlands. Hmmm, ik ren morgenochtend direct naar de platenzaak ;)

      /   Reply  / 
  5. Kees

    Een bijzonder positieve formatwijziging voor 100%NL. Ze waren al goed op weg en wordt nu alleen maar beter. Ik zeg niet dat ik 24 u.pd. naar nederlandstalig luister, maar zo af en toe klinkt het best lekker.

      /   Reply  / 
  6. Erwin

    Storm in een glas water. Er is nauwelijks wat veranderd…

      /   Reply  / 
  7. Peter

    Dat maakt toch ook niet uit, Erwin? Mensen hebben nauwelijks gemerkt dat 100% NL vroeger anders was, want er luisterde bijna niemand. Dit is gewoon een nieuw startpunt voor ze…

      /   Reply  / 
  8. Erwin

    Wat een klinkklare onzin Peter…

      /   Reply  / 
  9. tinus

    en degene die wel luisterden, zijn vertrokken,samen met Bert van Lent. want hij werd meteen ontslagen door een kenner(volgens de geleerden) nou die nieuwe progammadirecteur mag van mij oprotten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>