Radio 2 snoert luisteraars de mond!

Oei, wat zie ik nu? Gisteren na de uitzending van de eerste 'De Heer Ontwaakt' op Radio 2 las ik de reacties van luisteraars op de website van de publieke zender. Nu willen mensen niet zo heel snel veranderingen om zich heen in hun bekende en vertrouwde omgeving, en dus was niet iedereen blij met de nieuwe ochtendshow. Er was nogal wat kritiek en daar wilde ik over bloggen. Maar wat blijkt?

Radio 2 heeft alle reacties verwijderd!

De reacties van luisteraars waren niet mild, een aantal mensen dacht maandag dat ze Radio 3 (heet tegenwoordig 3FM;) of Radio 538 aan hadden staan. Mensen besloten naar aanleiding van de eerste uitzending al om 's morgens maar ergens anders naar te luisteren. Tussen de hoop kritiek stonden overigens ook een paar positieve berichten.

Voordat ik mijn mening over het programma en over Sander de Heer zou geven, wilde ik de ochtendshow eerst zélf horen. Dus dinsdagochtend heb ik even een uurtje geluisterd en dat klonk zeker niet verkeerd, al ben ik niet een echte Radio 2 luisteraar (alleen tijdens de Top 2000).

Nu ik de uitzending zelf gehoord had, was ik wel benieuwd wat de lezers van Radioactive van de nieuwe ochtendshow op Radio 2 vinden. Om een indruk te geven van de reacties die op de site stonden, surfde ik naar Radio2.nl maar zoals je zelf kunt zien, zijn de reageerknoppen bij de berichten over 'De Heer Ontwaakt' weg en alle reacties zijn verwijderd!

Schandalig

In de nieuwe wereld van web 2.0, blogs en interactie op internet, kun je het niet maken dat wanneer je bezoekers de mogelijkheid geeft om te reageren, dat je de reacties verwijdert! Okay, op een gebied zou Radio 2 een puntje kunnen hebben: bij de reacties stonden veel dubbele reacties, waarschijnlijk van mensen die dachten dat ze door extra vaak te reageren het voor elkaar zouden kunnen krijgen om 'Vara's Ontbijtradio' weer terug te krijgen. Maar haal dan die dubbele berichten weg en pas geen ordinaire censuur toe!

Niets van aantrekken

Veel negatieve reacties op je eerste uitzending, is natuurlijk niet leuk. Maar je kunt het ook niet altijd iedereen naar de zin maken. En zoals ik al eerder aangaf, mensen willen niet zomaar veranderingen. Als programmamaker zou ik mij de eerste week niets van die reacties aantrekken en aan het einde van de week het programma evalueren. Daarin kun je ook de reacties van de luisteraars op de website meenemen en kijken óf en wát je daar mee doet. Niets van aantrekken dus, maar reacties verwijderen dat had Radio 2 echt nooit moeten doen.

Heeft iemand anders al naar 'De Heer Ontwaakt' geluisterd? Wat is jouw mening (ook over deze 'censuur')?

Zie ook:
- Sander de Heer van het Weer en Verkeer met eigen ochtendshow
- Sander de Heer ontwaakt voortaan op Radio 2
- Video: Tv-spot voor De Heer Ontwaakt

Lees ook:Sander de Heer te gast bij Insite op V-Radio
Lees ook:Sander de Heer verlengt contract met de VARA
Lees ook:De Heer Ontwaakt mensen met de Wakker Word Service
Lees ook:Sander de Heer van het Weer en Verkeer met eigen ochtendshow
Lees ook:Jan Smit op de steigers voor Jophoptour

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Radio 2 snoert luisteraars de mond!

 1. f1sven

  Ik vind het een leuk programma, alleen klopt het misschien dat dit programma te ”modern” is voor Radio 2 die Ontbijtradio gewend waren.
  Och, het is gewoon wennen voor de vaste luisteraars van Radio 2 maar ik vind dat de show van Sander nu al staat als een huis!

    /   Reply  / 
 2. Iet

  Vind dit “nieuwe wakkerworden”nog wel een beetje wennen, maar heb er nog niet echt een mening over.
  Wel een mening heb ik over de gekozen naam: “de Heer ontwaakt”
  Vind het egotripperig en echt oudbollig.

    /   Reply  / 
 3. Plien

  Mijn grootste ‘klacht’ over deze nieuwe ochtendshow op Radio 2 is het vele ‘lawaai’ Ontzettend vaak van die jingles, heel irritant. weinig (geen?) rustige nummers.
  Leuk vind ik de mogelijkheid dat mensen kunnen reageren op een actueel onderwerp (ook al moet dat niet té lang duren), maar die belspelltjes en dat wakker bellen vind ik gewoon erg 3FM e.d. en niet passen bij Radio 2.
  Ik luister Radio 2 voor de combi van goede muziek en een luchtige kijk op actualiteiten en niet voor al die lawaaipapagaaien.
  Jammer dat je dus niet kan reageren op de Radio 2 site, zo kunnen ze ook niet kijken of we aan deze show gaan ‘wennen’.

    /   Reply  / 
 4. Jorn

  @Plien: Ik vind het echt heel vreemd dat Radio 2 de reageermogelijkheid geblokkeerd heeft. Juist daarvan kunnen, zonder dure onderzoeken, direct al een indruk krijgen van wat de luisteraars er van vinden.

    /   Reply  / 
 5. John

  Ben als trouwe Radio 2 luisteraar zwaar teleurgesteld in het nieuwe programma van Sander de Heer en nog meer in het censureren van de reacties. Ga op zoek naar een nieuw ochtendprogramma voor op de wekkerradio en in de auto. Jammer. Overigens ook niet blij met het programma Twee in de Foyer (23.00 uur). Veel te veel onzinnig gepraat en te weinig muziek, net als bij de Heer met drukke gepraat en zijn rubriekjes als PepTalk

    /   Reply  / 
 6. Kees

  Tja, het is en blijft een Staatsomroep he? ;-)

    /   Reply  / 
 7. David

  Ik heb de indruk dat ze bij Radio2 ook een beetje geschrokken zijn: De Heer ontwaakt is druk en klinkt helemaal niet als Radio2 of de Vara, of zoals een collega (die hem niet meer in de auto aanheeft) verwoordde: ze zijn van het padje af bij de Vara en hebben geen tomtom.

  Ik wil (ook) helemaal niet uptempo wakker worden namelijk, uit mijn bed gejingled worden of geamuseerd worden tijdens het brood smeren: ik wil halfrustig richting de trein glijden op een manier zoals ik het al jaren en jaren doe met een bekend liedje in mijn hoofd die ik net op de radio heb gehoord. Wie het presenteert zal mij worst zijn, als het maar bij mijn ochtendstemming past, en dat doet het nu niet.

  Mijn vrouw draaide vanochtend spontaan onze wekkerradio naar een andere zender – na 8 jaar onaangeroerd te zijn – een teken aan de wand. Wel moet ik Robert-Jan Booij missen dan, maar dat heb ik ervoor over. Het geeft wel een onbestemd gevoel: geen radio ‘s ochtends, maar ik wacht het einde van het jaarcontract van de presentator af, en dan zie ik wel weer.

    /   Reply  / 
 8. Ton

  Ik wist niet wat ik hoorde toen erachter kwam dat de heer ontwaakt het nieuwe ochtend programma is van de VARA op Radio 2.
  Ik dacht dat ik ‘m op de verkeerde frequentie had staan maar dat was dus echt niet zo! Wat een kabaal en zo onecht Radio 2. Dat programma hoort op zo’n commerciele herrie zender thuis of op Radio 3.
  Radio 2 is en blijft mijn favouriete radio station maar men is mij kwijt van 6 to 9 uur. Jammer dat het oude programma er niet meer is want daar had ik toch een bepaalde band mee opgebouwd.

  Verder veel sterkte toegewenst aan de andere programma makers die wel weten hoe je luisteraars trekt en aan je programma gebonden houdt.

    /   Reply  / 
 9. Mariette

  Ik vind het een verschrikkelijk programma en luister voortaan maar naar radio M in de auto, ook al heb ik niets met de provincie Utrecht. Daar draaien ze fijne muziek en praten ze wat rustiger. En ik ben niet eens OUD (alhoewel…35) maar die herrie van de Heer ontwaakt is echt 3x niks…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>