Radio Oranje keert terug op Bevrijdingsdag

‘De stem van strijdend Nederland’, dat was Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Londen hield de Nederlandse regering de burgers in Nederland op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de oorlog en om hen moed in te spreken. Radio Oranje keert komende dinsdag voor één dag terug, want dat staat Radio 5 Nostalgia stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bevrijdingsdag. Het nostalgische radiostation gaat als ‘Radio Oranje’ terug in de tijd aan de hand van herinneringen van luisteraars die als kind de oorlog beleefden.


Journaliste Juliëtte Eichholtz verzamelde brieven van mensen met hun herinneringen aan ‘kind-zijn in de oorlog’. Dertien van deze herinneringen zijn speciaal voor Radio 5 Nostalgia bewerkt tot bijzondere radioverhalen. Bekende stemmen als die van Ernst Daniël Smid en Joop van Zijl spreken de verhalen in. Ieder uur zendt Radio 5 Nostalgia zo’n verhaal uit. De brieven worden gebundeld in een boek dat in 2010 verschijnt, precies zeventig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De dertien verhalen krijgen een plekje in de speciale ‘5 mei zaal’ in Museum Nostalgia, het virtuele museum op de website van Radio 5 Nostalgia. Bezoekers van de website kunnen de verhalen hier terugluisteren.
Luisteraars kunnen via het gratis telefoonnummer 0800-3000555 ook hun eigen herinneringen aan hun kindertijd in de oorlog en de bevrijding kwijt. Reageren kan tevens via [email protected]

De muziek speelt op bevrijdingsdag een belangrijke rol. De hele dag is muziek uit de jaren ’40 te horen.

Lees ook:300.000 Luisteraars voor Radio Oranje
Lees ook:4 Mei: Verhalen van oorlogskinderen op Radio 5
Lees ook:Radio Oranje op 5 mei op Radio 5
Lees ook:‘Week van de Nostalgie’ op Radio 5 Nostalgia
Lees ook:Bevrijdingsdag 2011: 3FM reist met artiesten mee, Radio 5 laat dagboekfragmenten horen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Radio Oranje keert terug op Bevrijdingsdag

  1. Pingback: 300.000 Luisteraars voor Radio Oranje | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>