Radio Oranje op 5 mei op Radio 5

Radio 5"De stem van strijdend Nederland" was tijdens de Tweede Wereldoorlog te horen op Radio Oranje. Via de BBC sprak toenmalig Koningin Wilhelmina het Nederlandse volk toe. Dat Radio Oranje komt maandag 5 mei voor één dag terug, zonder Koningin. Radio 5 staat die dag uitgebreid stil bij de bevrijding van Nederland in 1945. De luisteraars met herinneringen aan die tijd, zijn maandag aan het woord op Radio 5.

Luisteraars van Radio 5 kunnen die dag vertellen over hun her-inneringen aan de bevrijding van 63 jaar geleden. Ook herinneringen aan de periode tussen 1940 en 1945 worden gedeeld met de luisteraars. Want naast de verschrikking van de oorlog zijn er wellicht ook memorabele dingen gebeurd zoals de geboorte van een zoon of dochter, een huwelijk of het begin van een bijzondere vriendschap.

De programma's van Radio 5 kiezen op 5 mei een eigen invalshoek om naar de bevrijding van Nederland te kijken. In het programma 'Wekker Wakker' staan vooral de verhalen en herinneringen van de luisteraar centraal. 'Toppers Van Toen' belicht de functie van radio in de oorlog en draait typische bevrijdingsliedjes. 'Café Kooijmans' gaat op zoek naar ontstane vriendschappen tijdens de oorlog en herenigingen na de bevrijding. Omdat niet heel Nederland op dezelfde dag werd bevrijd, kijkt 'Plein 5' hoe dit in verschillende regio's ervaren werd. Tot slot staat 'Open Huis' stil bij het theater en entertainment tijdens de oorlog en rond de bevrijding.

Dit bevrijdingsthema past perfect bij de 55+-doelgroep van Radio 5. De zender stond in maart nog in het teken van de jaren zestig en sloot dat af met de 'Top 100 van de Jaren '60'. Misschien is het nu tijd voor een top 40-45?

Meer over Radio 5:
- Radioactive.blog.nl/radio-5

Lees ook:Radio Oranje keert terug op Bevrijdingsdag
Lees ook:300.000 Luisteraars voor Radio Oranje
Lees ook:Bevrijdingsdag 2011: 3FM reist met artiesten mee, Radio 5 laat dagboekfragmenten horen
Lees ook:Verjaardag Koningin Beatrix op Radio 5 Nostalgia
Lees ook:Watersnoodramp staat centraal in Week van de Jaren 50

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>