Quota voor Nederlandstalige muziek op Vlaamse radio

Quota voor melk, graan, vis. Wanneer het over landbouw gaat dan worden quota al snel geassocieerd met maximumaantallen, maar het kan natuurlijk ook als richtlijn gelden voor een minimum van iets. De Vlaamse minister van media, Geert Bourgeois, die wil voor de publieke omroep VRT quota opleggen voor het aandeel Nederlandstalige muziek dat op de radio gedraaid moet worden.

De Vlaamse Media Regulator heeft een rapport gemaakt over de beheersovereenkomst in 2007 (de beheersovereenkomst is een document met daarin afspraken tussen de Vlaamse overheid en de VRT). Uit het rapport van de mediaregulator blijkt onder meer dat slechts zes procent van de muziek op het Vlaamse Radio 1 Nederlandstalig was in 2007. Meer dan de helft van de Hollandse muziek werd ook nog eens 's nachts gedraaid.

Geert Bourgeois stelde vast dat de bepalingen in de huidige beheersovereenkomst niet volstaan en dus wil hij de zenders Radio 1, Radio 2 en Radio Donna quota opleggen voor de nieuwe overeen-komst die in 2011 in moet gaan. De mediaminister wil zich nog niet uitspreken over de cijfers voor de vast te stellen quota, maar maar hij verlangt van de VRT "een duidelijk engagement om werk te maken van een versterkt Nederlandstalig profiel van Radio 2", zo maakt het Gazet van Antwerpen op.

Momenteel is ongeveer twintig procent van de muziek die de VRT op de radio draait, een Vlaamse productie (niet per se Nederlandstalig). De Vlaamse publieken staan niet direct afwijzend tegenover het quotumvoorstel van de minister. Lijkt mij goed nieuws voor 'onze' artiesten als Jan Smit, Marco Borsato en Jeroen van der Boom; nog meer air-play bij de zuiderburen. Al zal dat pas ergens in 2011 zijn…

Lees ook:PVV-motie 35% verplicht Nederlandstalig op Radio 2 aangenomen
Lees ook:4FM wil omhoog, maar moet nog wel ver klimmen
Lees ook:Radiozenders debet aan lagere winst De Persgroep
Lees ook:Martin Bosma (PVV): Radio 2 moet minstens 35% Nederlandstalig draaien
Lees ook:Zenderbaas Radio 2: wij zijn leading met Nederlandstalig product en doen al veel

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Quota voor Nederlandstalige muziek op Vlaamse radio

  1. MBC

    “Momenteel is ongeveer twintig procent van de muziek die de VRT op de radio draait, een Vlaamse productie (niet per se Nederlandstalig)”

    @Jorn: Gaan de nieuwe quota dan over Nederlandstalige muziek (dus ook Hollands product) of over in Vlaanderen geproduceerde muziek (ook in andere talen)?

      /   Reply  / 
  2. Jorn

    @MBC: De nieuwe quota gaan echt om Nederlandstalige muziek, dus liedjes die in het Nederlands gezongen zijn. Dat kunnen dan natuurlijk zowel Hollandse als Vlaamse producties zijn.

      /   Reply  / 
  3. riki

    is het ook niet zo dat zo’n quota in Frankrijk al bestaat voor álle zenders, dat er een bepaald percentage van de muziek afkomstig moet zijn uit Frankrijk?
    Dat vind ik dan weer wat overdreven, maar het Vlaamse plan zou ook wel wat zijn voor onze Nederlandse radio 2. :)

      /   Reply  / 
  4. Leo

    Jorn, na jouw verhaal over je blog van gisteravond kijk ik (..) toch heel anders aan tegen radio. Ook al luister ik dan voornamelijk naar Radio 2, omdat dit nu eenmaal goed past bij de oudere jongere die ik ben, was jouw enthousiast betoog reden genoeg om ook de jongerenzenders eens op te zoeken. Je hebt er echt ‘kijk op’ en dat is een groot compliment.

      /   Reply  / 
  5. Jorn

    @Leo: Dank voor het compliment, ik ben blij dat ik je heb kunnen inspireren! Ik zal jouw blog ook eens wat vaker gaan bezoeken!

      /   Reply  / 
  6. MBC

    Misschien hadden ze in België beter het Nederlandse systeem gevolgd. Dan was er ook een soort 100%NL geweest. Hoewel, zorgt 100% ervoor dat de Nederlandse muziek beter gepromoot wordt? Ik denk het niet. Misschien moeten ze gewoon meer goede Nederlandstalige muziek maken?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>