Het gelukkige huisdier wint Tegel

Tijdens het Feest voor de Journalistiek werden dinsdagavond in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam de winnaars van De Tegel 2008 bekend gemaakt. De jaarprijzen voor de journalistiek werden voor de derde maal uitgereikt. De vakprijzen waren te winnen in zeven categorieën, waaronder de categorie ‘Radio – Achtergrond’. VPRO radiomaker Gerrit Kalsbeek won De Tegel 2008 in die categorie voor zijn documentaire over het huisdier. Het oordeel van de jury luidde: “Het is radio op z’n best”.

Naast Gerrit Kalsbeek waren Gerard Leenders (‘Daar zijn wij teg’n’ – geschiedenis van opkomst en ondergang van de Boerenpartij’) en Marijn de Vries (‘Wachten op een nieuwe lever’) genomineerd voor de journalistieke prijs. De jury van De Tegel 2008, onder leiding van Ed Nijpels, gaf bij de bekendmaking aan het te betreuren dat er in tegenstelling tot print en televisie relatief weinig inzendingen waren in de categorie radio.

Winnaar Gerrit Kalsbeek wilde graag een documentaire maken over een aansprekend onderwerp: het huisdier. Dat is zeker een aansprekend thema, want het aantal huisdieren in Nederland is ongeveer 30 miljoen. Het resultaat van Kalsbeeks radiodocumentaire was volgende de jury ’ontroerend, geestig en ook leerzaam’. Verder oordeelde men: “De sprekers zijn goed gekozen. Vormgeving en presentatie zijn kundig en creatief. Het is radio op z’n best.” De documentaire ‘Het gelukkig huisdier’ is te horen geweest in het Radio 1-programma ‘De Ochtenden’ (VPRO).

De uitreiking van De Tegel 2008 werd gepresenteerd door het ‘sportieve’ duo Dione de Graaff (NOS) en Wilfred Genee (RTL). Deze laatste presentator is sinds kort ook op de radio te horen met het nieuwe programma ‘The Friday Move’ op BNR Nieuwsradio.

Lees ook:Radio 1 wint Prix Europa voor ’1 Minuut’
Lees ook:[Audio] Eén RVU Radioprijs dit jaar niet toegekend
Lees ook:Geen radiowinnaars tijdens uitreiking De Tegel
Lees ook:Argos en de Wereldomroep winnen Tegels
Lees ook:Zaterdag uitreiking NTR Radioprijs 2011

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het gelukkige huisdier wint Tegel

  1. Pingback: Zonder eten naar bed | Radioactive

  2. Borneigh

    Het Gelukkige Huisdier en andere kleurrijke docu’s van Gerrit Kalsbeek zijn te beluisteren op http://lolaradio.com

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>