Proef met alarm via radio blijkt succesvol

Gisteren na mijn eigen radioprogramma op OOG Radio reed ik met de auto naar huis. Eerst nog even langs de supermarkt om flink te hamsteren, er worden namelijk weer volop kortingen weggeven. De radio in de auto lekker hard, hoor ik opeens in de verte een sirene klinken. Afremmend voor een T-splitsing kon ik niet goed thuisbrengen waar de loeiende sirene vandaan kwam. Een blik in de achteruitkijkspiegel leerde me dat er een ambulance mijn achterbumper met volle vaart naderde. Snel trok ik weer op en sloeg ik een zijstraat in om de hulpdiensten ruim baan te geven. In de toekomst word ik waarschijnlijk eerder gewaarschuwd.

In Utrecht en Drenthe hebben de brandweer en ambulance sinds augustus 2008 een proef gedaan met een alarmering via de radio. Zodra de hulpdiensten in buurt komen van je auto, wordt de muziek van de radio of cd-speler onderdrukt en verschijnt er in het informatieschermpje van de radio het woord brandweer of ambulance.

Aanleiding voor de testen met het systeem is het feit dat auto’s tegenwoordig zo goed geïsoleerd en geluidsdicht zijn, dat bestuurders omgevingsgeluiden bijna niet meer horen. Daarnaast hebben veel automobilsten hun radio of cd-speler erg hard staan. Hulpdiensten ondervinden hier problemen mee doordat de sirenes niet meer gehoord worden. En de sirenes nòg harder zetten heeft geen zin en levert de bestuurders van de hulpdiensten zelf alleen maar gehoorschade op.

Uitkomsten proef

De brandweer in de regio Utrecht en de ambulancezorg in Drenthe zijn tevreden over Flister, het systeem waarmee de radio of de cd-speler in andere auto’s uitgeschakeld kunnen worden om de hulpdiensten beter hoorbaar te laten zijn. Het systeem van Nederlandse makelij breekt binnen een straal van 300 meter in op de autoradio en verkleint het schrikgedrag wanneer ineens een paar zwaailichten opduiken. Dat blijkt uit de eindrapportage van een eerste proef in Drenthe en Utrecht.

De geleidelijker doorstroming verhoogt het comfort van patiënten, omdat de ambulance niet zo vaak meer vreselijk in de remmen moet“, zegt directeur Eric Geelhuysen van Flister. “Ook blijken brandweerlieden en ambulancebroeders zich onderweg beter op hun taak te kunnen voorbereiden. Hulpverleners die niet achter het stuur zitten, hoeven niet langer uit voorzorg steeds een oog op de weg te houden.”

De stuurgroep die zich met Flister bezighoudt gaat betrokken ministeries daarom vragen wetten en regels aan te passen om de invoering van het systeem zo snel mogelijk realiteit te maken. Dat lijkt mij een goed plan, want diezelfde schrikreactie die ik had, hebben ongetwijfeld veel meer automobilisten. En bij snelle(re) hulpverlening is iedereen gebaat!

Zie ook:
- Brandweer gaat radio’s zachter zetten
- Brandweer mag inbreken om gehoorschade te voorkomen

Lees ook:Brandweer gaat radio’s zachter zetten
Lees ook:Radio wordt onderbroken voor hulpdiensten
Lees ook:Hulpdiensten mogen toch noodsignaal via radio verspreiden
Lees ook:Proef sirene via autoradio gestopt: ambulancediensten willen doortesten
Lees ook:Publieke radio gaat toch niet meewerken aan Flister

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Proef met alarm via radio blijkt succesvol

  1. MBC

    Lijkt me een zeergoed systeem.

      /   Reply  / 
      1. MBC

        Nog niets van gehoord in België. Nu ja, in België hebben ze wel vaker fantastische ideeën… Maar als ik lees dat de 3 gewesten eerst moeten overleggen, vrees ik dat de uitvoering van dit systeem niet voor meteen is…

        Ik ga het zeker eens opzoeken.

          /   Reply  / 
  2. MBC

    Gisteren berichtte VTM-teletekst toevallig over een proefproject dat loopt in Gent. Ik hoop nu dat er snel hulpdiensten mijn wagen passeren zodat ik het systeem zelf kan testen!!!

      /   Reply  / 
  3. Maarten

    Ik vind die dienst prima hoor, maar enkele uitleg zou wel handig zijn. Gisteren startte ik de auto en de cd speler ging ineens uit en stond op radio 2 met daarbij de melding alarm!! en een piep, ik dacht dat de electronica van de landrover weer over de zeik ging en dacht @$@#(#@()
    De radio wilde niet meer uit en ik kon de cdspeler niet meer bereiken. Vind de melding prima maar ik kijk toch altijd goed in de spiegels dus 1 keer die melding is genoeg…

      /   Reply  / 
  4. Marten

    Jammer dat ambulsnce mij eerst inhaalde.
    Toen hij ruim 100m voor mij, dan pas ging de radio over naar alarm signaal.
    Gelukkig had ik allang in mijn spiegels gezien dat ie aan kwam rijden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>