Community creatie met ActionRadio

ActionRadio.nl | Alternatieve muziek en een online radiocommunityOp een aantal smsjes, telefoontjes en e-mails na, weten grote radiostations vaak niet wie hun luisteraars zijn. Aan de hand van onderzoeken kunnen ze wel profielen van de luisteraars vaststellen, maar wie het precies zijn is onbekend. Af en toe doe je nog wel eens een leuke ontdekking, zo kwam ik laatst ActionRadio.nl tegen. Dit online radiostation gaat verder dan alleen muziek draaien; ze doen ook aan stukje community building.

Online communities zijn het helemaal, kijk maar naar het succes van MySpace, Hyves en MSN. Bij radio zien we dat nog niet, maar ActionRadio probeert dat al wel. Luisteraars kunnen een profiel aanmaken en naast hun naam kunnen ze ook hun favoriete muziekstijl, artiest, band et cetera aangeven.

De zender draait pop- en rockmuziek en brengt iedere week een groot aantal nieuwe platen ten gehore. Daarvoor is de online community ook handig, want naast de platen die van de muziekredacteurs komen, kunnen de luisteraars ook suggesties voor nieuwe platen doorgeven.

De luisteraar bepaalt

Sowieso bepaalt de luisteraar in grote mate de muziek op ActionRadio. Via de website kun je zelf je favoriete plaat selecteren en er op stemmen. Het nummer komt dan onderaan de playlist te staan en wordt automatisch gedraaid. Om te stemmen moet je wel even ingelogd zijn bij ActionRadio.

Net als bij bijvoorbeeld TrackFM kun je maximaal één keer per 15 minuten een stem uitbrengen. Actieve leden die de Stichting ActionRadio steunen hebben overigens het voorrecht om iedere 7,5 minuut te kunnen stemmen. Om wel een beetje variatie in de muziek te houden, is het niet mogelijk om te stemmen op een plaat die zeer recent al gedraaid is.

Interactiviteit

Luisteraars bepalen wat er gedraaid wordt op ActionRadio, maar de echte interactiviteit vindt plaats tijdens de liveprogramma's. Elke werkdag én zondag heeft ActionRadio vanaf 20:00 uur 's avonds een gepresenteerd programma. Op maandagavond is op de zender FOK!Radio te horen, een samenwerking met nieuwssite FOK.nl. Ook tijdens dat programma kunnen luisteraars live verzoekjes aanvragen. De dj's van het online radiostations halen soms luisteraars in de uitzending via de telefoon, maar ook via Skype en MSN. 

Meer dan muziek

De website van ActionRadio biedt meer dan alleen een online radiozender. Op de site staat ook het laatste muzieknieuws dat verzorgd wordt door de  nieuwsredactie van de zender. Over interactiviteit gesproken, de website geeft ook de mogelijkheid om via een webcam een kijkje in de studio te nemen. Daarnaast is er een chatruimte en forum via de website op te roepen.

Met het interactieve concept en de community-vorming is ActionRadio goed georganiseerd en helemaal bij de tijd. Zo heeft het zelfs ook aan mobiel radio luisteren gedacht; met een smartphone of PDA die op Windows draait kun je de zender ook via de mobiele website beluisteren.

Verder zit de website ook goed in elkaar, op de homepage kun je zien welke plaat er op dit moment te horen is en welk nummer daarna gedraaid wordt. Op zich geen unieke functie, maar ook de cd-hoes van het nummer staat afgebeeld en via een klik op die hoes krijg je uitgebreide achtergrondinformatie over de uitvoerende artiest te zien, recente nieuwsberichten en alle andere nummers te van die artiest waarop je kunt stemmen.

Wat mij betreft een radiostation om in mijn lijstje favorieten te zetten!

Zie ook:
- Leuke ontdekking: TrackFM

Lees ook:ActionRadio presenteert de Top 100 over 2007
Lees ook:Michiel Veenstra met gastoptreden op ActionRadio
Lees ook:Leuke ontdekking: TrackFM
Lees ook:Marco Borsato Dag in april op 100% NL
Lees ook:Stemmen voor 3FM 90’s Request Top 100 van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>