Jasmijn van Dijk: “Tv staat niet bovenaan mijn lijst”

Nieuwslezeres Jasmijn van Dijk is niet verliefd, verloofd of getrouwd, maar houdt wél van radio. Ze had nooit gedacht dat ze er ging werken, maar door toeval en het kennen van de juiste mensen kwam het er toch van. Jasmijn solliciteerde later bij Lex Harding, die haar een baan en een glaasje water aanbood. "Vooral dat water had ik wel even nodig." Over de nieuwslezer als doorgeefluik, persoonlijke betrokkenheid bij het nieuws en eigen ambities.

Door Thomas Giger

Heb je altijd al interesse in radio gehad?

"Ja, van jongs af aan heb ik radio leuk gevonden. De muziek is afwisselend, je hoort nog eens wat over je favoriete artiest en het hielp bij huiswerk maken. Iets dat mijn ouders nooit geloofd hebben, maar ja, ik haalde alles!"

Welke programma’s hoorde je graag in die tijd?

"Het programma dat er met kop en schouders bovenuit stak, is wat mij betreft Curry & Van Inkel. Dat was echt een vrijdagavond-gebeuren. Met vriendinnen bij elkaar gaan zitten en Curry & Van Inkel luisteren. Verder was het de tijd van de radiopiraten, dus de plaatselijke piraat en Decibel hebben we ook erg veel aan gehad. In die tijd waren er alleen zelden of nooit meisjes en vrouwen op de radio, in ieder geval niet wanneer ik luisterde. Behalve Simone Walraven dan. Nou ja, ik ben geen Simone Walraven, dus het kwam niet in mijn hoofd op dat ik zelf ooit radio zou gaan maken."

Maar daar kwam je uiteindelijk wel terecht. Je begon bij de lokale radiozender Haarlem 105. Hoe kwam je daarmee in contact?

"Door m’n werk kwam ik destijds in Haarlem terecht en één van mijn toenmalige collega’s werkte bij Haarlem 105. Via haar heb ik eerst als gast in een panel van een praatprogramma gezeten. Toen bleek ik geen enkele microfoonangst te hebben en aangezien ik radio altijd al leuk vond ben ik gaan kijken wat ik voor de omroep kon gaan doen."

Aan welke programma’s werkte je mee?

"Dat is begonnen met redactiewerk. Het schrijven van de uitgaanstips: films, exposities, dat soort dingen. Later ben ik de uitgaansagenda in gaan spreken en heb ik ook het bijbehorende programma gepresenteerd."

Heb je daarnaast ook nog andere dingen gedaan bij die omroep?

"Uiteindelijk heb ik nog een tijdje productie, redactie en presentatie van Years gedaan. Daarin hoorde je twee uur lang muziek en nieuws uit één jaar. Ik heb in die tijd zelfs een blauwe maandag zelf geschoven, met singletjes scherpzetten en zo. Maar Jasmijn en techniek is niet de beste combinatie. Alles bij elkaar denk ik dat ik er tien jaar heb rondgelopen en ik heb er ontzettend veel geleerd."

Je studeerde destijds onder meer Communicatiewetenschap. Heb je daar profijt van bij je werk als nieuwslezer?

"Weinig. Nee hoor, dat is niet helemaal waar. Bij Communicatie leer je hoe mensen een bericht ontvangen en op welke verschillende manieren een boodschap binnen kan komen. Maar het was mij allemaal te theoretisch. Ik heb de studie ook niet afgemaakt, dus ik kan er eigenlijk geen zinnig woord over zeggen."

Na die tien jaar bij Haarlem 105 werd je nieuwslezeres bij Veronica FM, dat later Yorin FM ging heten. Hoe kwam je daar?

"Via-via werd ik gebeld door Diederick Huizinga, die ik nog van Haarlem 105 kende. Hij werkte indertijd als vormgever bij Veronica FM en vroeg of hij mijn naam mocht doorgeven als optie voor nieuws, weer en verkeer bij de Ochtendkroeg. Je begrijpt dat ik dat niet erg vond! Op gesprek geweest, proefuitzending gedraaid en de rest is bekend."

Nieuwslezeres Hannelore Zwitserlood heeft een vaak geciteerde column geschreven over de drie dj-wetten. Herkenbaar?

"Ik heb erg gelachen toen ik ‘m las. Heb je ook de gerelateerde column over nieuwslezers gezien?"

Het interview van de Veronica Radioschool? Grappig, ja. Bij Yorin FM kreeg je na drie tijdelijke contracten geen vast contract. Had je wel graag willen blijven?

"Op dat moment wel. Het was een godsonmogelijke tijd om op te staan, maar ik vond m’n werk erg leuk. Achteraf was het bepaald geen ramp, want ik kwam eerst bij de NOS terecht, waar ik ook weer ontzettend veel heb geleerd."

Je las daar ‘s nachts het Radionieuws. Zwaar, die nachtdiensten?

"Op zich vielen die mij minder zwaar dan de ochtend, je gaat er alleen ontzettend beroerd uitzien! Verder was het drie keer per week, tegen vijf keer de ochtend. Bovendien heeft de nacht wel wat, het is veel intiemer dan overdag."

Heb je ook voice-overs gedaan voor televisie?

"Bij de NOS heb ik geen voice-overs gedaan, bij RTL één keer. Het is erg leuk om te doen, maar ook weer een totaal ander vak: ineens moet je rekening houden met beeld. Televisie is een heel andere discipline dan radio."

Zou je ook vóór de camera willen?

"Of ik zelf die ambitie heb, nieuwslezen op tv? Ach, zeg nooit nooit, maar het staat niet bovenaan mijn lijst." (Lees hieronder verder)


Jasmijn van Dijk over nieuwslezers: "We zijn wel gewoon mensen hoor, geen robots" (Foto: Radio 538)

Je maakte de overstap naar Radio 538. Ook weer via-via?

"Ja. Anthony Timmers, de toenmalige vormgever bij Radio 538, wist dat er gezocht werd naar eigen nieuwslezers. Wij kennen elkaar ook weer via Haarlem 105 en hij dacht gelijk aan mij. Hij heeft er voor gezorgd dat een demo van mij terecht kwam bij de juiste mensen. Voor ik het wist, werd ik gebeld. Of ik kennis wilde komen maken met Lex Harding. Tijdens dat gesprek werd me de baan aangeboden en een glaasje water. Vooral dat water had ik wel even nodig."

Je bent de vaste nieuwslezer van de middag. Prettiger dan de ochtend?

"Voor mij de ideale tijden. Ik ben bepaald geen ochtendmens. Daar worden ook geregeld grappen over gemaakt als ik toevallig voor Henk inval."

Hoe is het om met Edwin Evers en zijn collega’s te werken?

"Een feestje! Er gebeurt altijd wel wat. Er komt een ontbijtje, je wordt samen wakker en als nieuwslezer is je rol veel groter dan tijdens de andere uren."

Je leest nieuws bij de populairste radiozender. Sta je er bij stil dat duizenden mensen op dat moment naar jouw stem luisteren?

"Als ik daar bij stil ga staan, heb ik een probleem. Natuurlijk weet ik het wel, maar ik ga daar niet elke keer over nadenken. Daar word ik maar nerveus van. Ik kan me beter bezig houden met de vraag of het duidelijk is wat ik aan het vertellen ben."

Radio 538 werkt met kant-en-klare bulletins van het ANP. Eigenlijk ben je dan een soort doorgeefluik. Zou je niet ook zélf keuzes willen maken?

"Als nieuwslezer-redacteur ben je altijd een doorgeefluik. Je taak is om duidelijk te vertellen wat er gebeurt in de wereld. In een achtergrondstuk kun je je mening geven, in het nieuws niet. Verder is het niet zo dat we de ANP-bulletins altijd letterlijk overnemen. Ik loop de berichten altijd even door en soms is voor Juize.FM of Radio538 een andere volgorde interessanter. Een enkele keer schrijf ik zelf, omdat ik een bepaald bericht persé mee wil nemen, maar het voor andere ANP-klanten niet zo boeiend is. Het verschil kan minimaal zijn, maar het aangeleverde bulletin wordt wel in een 538-jasje gegoten."

Veel nieuwslezers zijn journalisten die ook zelf hun teksten schrijven, dingen nabellen en feiten checken. Waar ligt bij jou de uitdaging?

"Journalist-verslaggever is een ander vak dan nieuwslezer-redacteur. Sommige mensen doen het allebei, ik niet. Ik ben geen journalist. Zoals ik al zei is het mijn taak om het nieuws op een begrijpelijke manier te brengen. Daarvoor moet ik het zelf ook begrijpen, anders is dat onmogelijk. Dan ga je verkeerde klemtonen leggen en betekent een zin ineens iets heel anders. Dat kan niet, dus het blijft opletten. Verder komen er de meest uiteenlopende onderwerpen in het nieuws, dus moet ik van de meest uiteenlopende onderwerpen op de hoogte zijn. Al blijven sommige zaken een blinde vlek. Sport bijvoorbeeld…"

Journalisten zeggen soms: ‘goed nieuws is géén nieuws’. Mee eens?

"Ja en nee. Nieuws is in mijn ogen ‘iets nieuws’, dus iets dan anders is dan normaal. Als iets altijd goed gaat, is het inderdaad geen nieuws als het weer goed gaat. Maar de bevrijding van Arjan Erkel was toch echt nieuws, ondanks het feit dat het goed nieuws was. Het is prettig om af en toe goed of leuk nieuws te hebben, want van alleen maar ellende stompen we af met z’n allen. Maar iets dat elke dag gebeurt – ook slecht nieuws – breng je op een gegeven moment niet meer. Neem Irak, in het begin wordt elke bomaanslag gemeld, nu alleen nog als het een grote aanslag is. Er zijn namelijk bijna dagelijks aanslagen."

Mag een nieuwslezer zijn of haar betrokkenheid bij het nieuws laten horen?

"Bij voorkeur niet tijdens het nieuws zelf, maar soms ontkom je er niet aan. We zijn wel gewoon mensen hoor, geen robots."

Welke (positieve of negatieve) nieuwsgebeurtenis heeft in je loopbaan tot nu toe het meeste indruk op je gemaakt?

"Dat zijn er drie! De moord op Pim Fortuyn, de moord op Theo van Gogh en Radio 555. Bij 555 heb ik ook zélf gewerkt. Waarom de moorden op Fortuyn en Van Gogh zo indrukwekkend waren hoef ik niet te melden, volgens mij heeft half Nederland huilend voor de tv gezeten. Ik in ieder geval wel. Radio 555 was indrukwekkend, omdat vaak gedaan wordt of het allemaal haat en nijd is in het mediawereldje, zéker tussen ‘de publieken’ en ‘de commerciëlen’. Maar daar werd toch bewezen dat we voor het goede doel samen een fantastische uitzending kunnen neerzetten."

Tot slot: wat zou je op radiogebied nog willen doen?

Ik zou het niet weten. Niet dat ik alles al weet, maar er zijn zoveel dingen die je op radiogebied kunt doen. Ik vind heel veel leuk, ben breed geïnteresseerd en wil altijd wel wat nieuws leren. Maar ik heb mijn toekomst niet uitgestippeld. Ik zie wel wat er op mijn pad komt."

(c) Thomas Giger
________________________________________________________________

Lees ook:Hannelore Zwitserlood: van Radio Tosti tot TV
Lees ook:Govert van Brakel wil radionieuws verbeelden
Lees ook:Q-skippyballenrace in centrum van Haarlem
Lees ook:Michiel Veenstra: “3FM heeft veel meer smoel”
Lees ook:Hannelore: liever Loretta Schrijver dan Philip Freriks

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jasmijn van Dijk: “Tv staat niet bovenaan mijn lijst”

  1. Peter Schuitema

    Met plezier gelezen, leuk ook om het gezicht achter de stem eens te zien. Ik denk dat het voor redacteuren toch wel goed zou zijn om zelf te schrijven, omdat je dan kunt schrijven op een manier die dicht bij je staat. Dat presenteert nog makkelijker.

      /   Reply  / 
  2. manomen

    fijn wat background weinig persoonlijk verder niks mis mee thnx

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>