VPRO’s Han Reiziger overleden

Radioactive.blog.nl | Han Reiziger, de presentator van Reiziger in Muziek, is op 72-jarige leeftijd overleden [ VPRO ]Muziekkenner en presentator Han Reiziger is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden, hoorde ik gisteravond in het NOS Journaal. Hij was de Rob Stenders van klassiek en jazz, maar had verstand van álle soorten muziek. De programmamaker van de VPRO was vooral bekend van Reiziger in Muziek op televisie, maar begon in 1963 als radiomaker. Daar hield hij op de radio de meest bijzondere klankexperimenten.
Eén daarvan was het ten gehore brengen van de bijzondere compositie Music on a Long Thin Wire van Alvin Lucier in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daar werd een metalen draad gespannen tussen twee elementen, waarna de draad in trilling werd gebracht. Zo’n concert was nog nooit vertoond.

Vervolgens was dat geluid op de radio te horen – twee uur lang. Je moet het maar durven. Grappig om te zien wat er gebeurt als je ‘stilte’ uitzendt, want luisteraars belden in paniek naar de omroep omdat de zendmast in Lopik (bijna) geen signaal uitzond. Kranten noemden Reiziger toen ‘de Klankengek van de radio’.
________________________________________________________________

Lees ook:Het Geluid van Q-music weer van start gegaan
Lees ook:Dé tip om Het Geluid te raden
Lees ook:WK Voetbal 2006 | Seks op de keukentafel in WK-spot
Lees ook:Humberto Tan krijgt een sportprogramma op BNR
Lees ook:Derde tip voor Het Geluid van Q-music

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>