‘Directe subsidie lokale omroep’

Radioactive.blog.nl | Bert Bakker [ ikonrtv.nl ]"Je moet niet afhankelijk zijn van de gemeente die je ook kritisch moet kunnen volgen." Dat heeft D66-Kamerlid Bert Bakker zojuist gezegd op Radio Rijnwoude, waar hij onder meer sprak over het mediabeleid. Bakker wil de financiering van lokale omroepen uit het gemeentefonds halen en de vaste vergoeding per inwoner door het Commissariaat voor de Media laten uitbetalen. Hiervoor dient hij een initiatiefwetsvoorstel in.
"Het geld hoort terecht te komen waar het voor is, namelijk bij de lokale omroep", aldus de mediawoordvoerder van D66. Hij wil ook een vaste subsidie voor de vijf jaar durende periode van de zendvergunning. Nu mogen gemeenten elk jaar zélf beslissen of ze hun omroep met de rijksbijdrage financieren (en zo ja, met welk bedrag). Verder vindt Bakker dat lokale zenders verplicht digitaal te ontvangen moeten zijn, net als andere publieke omroepen.

Het Kamerlid vertelde dat hij het medium radio ‘prachtig’ vindt. "Radio in zijn meest zuivere vorm is misschien ook wel de lokale omroep. Voor de rest is toch veel vercommercialiseerd. Hier gaan nog echt mensen met liefde voor het medium". Hij ziet een belangrijke functie voor lokale omroepen, doordat veel plaatselijke kranten zijn verdwenen of opgegaan in andere titels.

Lees ook:

[Audio] Bert Bakker: ‘Kabinet liet steken vallen in mediabeleid’
‘Rechtstreekse subsidie lokalen’
Politiek steunt lokale omroepen
Digitale radio in Kamercommissie
OLON wil digitale doorgifte lokale omroepen
________________________________________________________________

Lees ook:[Audio] Bert Bakker: ‘Kabinet liet steken vallen in mediabeleid’
Lees ook:Kamerlid Bert Bakker biedt lokale omroepen vrijheid
Lees ook:‘Rechtstreekse subsidie lokalen’
Lees ook:Bakker (D66) en Elias (VVD) niet in Tweede Kamer
Lees ook:OLON: “Kabelaars nemen geen verantwoording”

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Directe subsidie lokale omroep’

  1. Jan

    Ik hoop van harte dat zijn wetsvoorstel het gaat halen. Het is toch schikbarend om te horen dat 2/3 deel van alle gemeenten het geld niet of maar gedeeltelijk besteden aan lokale omroep?

    Ook ik vind dat kabelmaatschappijen verplicht moeten worden om lokale omroepen in het digitale pakket op te nemen. Kabelmaatschappijen hebben een doorgifte plicht. Daar voldoen ze aan door lokale omroepen op het analoge net door te geven. Maar iemand die eenmaal kijkt en luistert via het digitale net zal niet gauw overschakelen naar het analoge net voor de lokale omroep. Als deze doorgifte plicht niet heel snel komt dan kost dat de lokale omroepen veel kijkers en luisteraars die je niet gauw weer terug wint.

      /   Reply  / 
  2. radiowatcher

    Kan me goed vinden in dit verhaal, niks aan toe te voegen! Wat doen die gemeenten dán van het geld, als ze het niet aan de lokale geven? Catering op het gemeentehuis bij één of ander feestje voor de bobo’s?

      /   Reply  / 
  3. Ben

    De radio-omroep waar ik actief bij ben krijgt het geld van de gemeente omdat ze de Raadsvergaderingen uitzenden. Per verrichting, dus. Dat zal ook zo blijven als we rechtstreeks subsidie krijgen. Dat wordt kassa en dat hebben we hard nodig!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>