De radioprijzen komen er weer aan!

Binnenkort is het zover, dan wordt voor de vierde maal de Gouden RadioRing uitgereikt. De radiopublieksprijs die in 2006 door de Avro in het leven werd geroepen, leidde afgelopen jaar tot een hevige strijd tussen Giel Beelen en Rick van Velthuysen, die beiden met een programma om dé Ring vochten. Uiteindelijk ging de derde genomineerde voor ‘beste radioprogramma’, de ‘Coen en Sander Show’ er met de winst vandoor. De eerste stemronde voor de ringen van 2009 begint op 1 september. Kort daarna worden ook nog die andere radioprijzen uitgereikt, de Marconi Awards.


Marconi Awards

De Marconi Awards zijn de landelijke radioprijzen ‘door vakmensen voor vakmensen’. Dit jaar worden deze onderscheidingen voor de veertiende keer uitgereikt en dat zal op 16 september plaatsvinden in Spant! in Bussum. Een vakjury komt aan de hand van een inventarisatielijst tot de uiteindelijke winnaars.

Er zijn vijf categorieën waarin een Marconi Award te winnen is: beste radioprogramma, beste presentator/dj, beste radiozender, aanstormend talent en de Oeuvre Award. De winnaar van deze laatste prijs wordt al op 1 september bekend gemaakt, gelijktijdig met de lijst genomineerden voor de overige vier Marconi Awards.

RadioRingen

In tegenstelling tot de Marconi Awards zijn de RadioRingen publieksprijzen waarbij de luisteraars zowel de genomineerden als de winnaars bepalen. Ook dit jaar worden er een viertal prijzen uitgedeeld: ’De Gouden RadioRing’ voor het beste radioprogramma, ’De Zilveren Radioster Vrouw’ voor de beste presentatrice, ’De Zilveren Radioster Man’ voor beste presentator en ’Het Gouden Radio-Oortje’ voor het beste radio-evenement van het jaar.

De stemming voor de RadioRingen begint met een voorronde met een longlist. Vanaf 1 september 12:00 uur kan er een maand lang via internet gestemd worden. Stemmers kunnen binnenkort kiezen voor de Gouden RadioRing uit een longlist van 100 programmatitels, plus één vrije keuze. Ook voor de andere categorieën wordt er met een longlist gewerkt met daarop maximaal 30 (RadioSter) of 20 (Radio-Oortje) namen.

De eerste stemronde wordt gevolgd door een finale van de Gouden RadioRing; een stemming op een shortlist die via sms en een telefoonnummer verloopt. Die tweede ronde loopt van donderdag 22 oktober 10:00 uur tot vrijdag 23 oktober 14:00 uur. De finale is op vrijdag 23 oktober 2009. Dan worden de prijzen ‘s middags uitgereikt vanuit Theater Carré in Amsterdam en dat is live te volgen in de Radio 2-uitzending ‘Schiffers.fm’. De uitreiking is ook live te zien via Radioring.avro.nl.

Eerlijk verloop

Er wordt wel eens getwijfeld aan de eerlijkheid van publieksprijzen, zo zouden de publieke omroepen haar eigen programma’s voortrekken. Om te voorkomen dat er op wat voor manier dan ook gefraudeerd wordt, is er een notaris bij de verkiezing betrokken die het hele traject controleert en daarmee de absolute onpartijdigheid van alle stemmingen garandeert. De Avro, organisator van deze radioprijzen stelt daarom ook dat de uiteindelijke winnaars echt de meest door het publiek gekozen namen en mensen zijn.

Kanshebbers

Mensen hebben voor de Gouden RadioRing de keus uit 101 programma’s, maar een aantal bekende shows en radio-dj’s zal wel de boventoon voeren. Wie denk jij dat de grootste kanshebbers zijn voor de Gouden RadioRing? Wordt het weer het bekende rijtje met Edwin Evers en Giel Beelen, of zie ik belangrijke kanshebbers over het hoofd?

Zie ook:
- Winnaar Gouden RadioRing 2008: Coen & Sander Show

Lees ook:Arjen Grolleman postuum genomineerd voor RadioRing
Lees ook:GIEL!, 3FM, Edwin Evers, Claudia de Breij en Mattie Valk winnen radioprijzen
Lees ook:Laatste stemdag voor Gouden RadioRing
Lees ook:RadioRingen 2008: Het stemmen kan beginnen
Lees ook:RadioRing en Marconi Awards verder als een prijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “De radioprijzen komen er weer aan!

  1. Wouter

    ‘t Bekende rijtje bestaat volgens mij alleen nog uit Giel Beelen, de rest nog mee voor de vorm. Anders kan de AVRO het ook moeilijk laten doorgaan voor wedstrijd. Van concurrentie is geen sprake.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>