Q, 3FM, ACR en 100% NL grote winnaars augustus/september

Intomart Gfk heeft donderdag de luistercijfers over de periode augustus/september bekend gemaakt. In die cijfers zit nog een stukje zomervakantie van augustus en het normale leven van september. Dat heeft al met al wel wat verschuivingen opgeleverd.

Radio 538 is in de periode augustus/september opnieuw marktleider en het marktaandeel is met twee tienden gestegen naar 11,4%. Radio 3FM boekte een grotere stijging en ging van 7 procent rond naar een dikke 7,5%, waarmee het weer op het niveau zit van de vorige meetperiode (juli/augustus). De ruimtereisactie van Q-music deed ook het marktaandeel de hoogte inschieten, want de zender won een half procent en kwam daarmee uit op 6,9%.

Ook Arrow Classic Rock dat de etherfrequentie van Caz! overnam liet een stevige groei zien: van 2,2 naar 2,7 procent. Caz! dat alleen nog maar via de kabel en internet te ontvangen is, daalde verder naar een schamele 0,7%. Daarmee is 100% NL Caz! voorbijgegaan, want die zender behaalde 1,1% marktaandeel tegen 0,8% in de voorgaande meetperiode.

Radio 1 kreeg een flinke tik, het station daalde van 8,2 naar 7,6%. En het lijkt erop dat de koerswijziging van BNR Nieuwsradio nu al succesvol is, de nieuwszender scoorde namelijk 0,6% en dat is toch al één tiende hoger dan de afgelopen maanden. Maar het is wat te voorbarig om die conclusie te trekken, want BNR is pas 24 september begonnen met hun nieuwe format.

Zo ziet de top 10 van Nederland eruit:

1) Radio 538 / 11,4% 
2) Radio 2 / 9,8% 
3) Skyradio / 9,3% 
4) Radio 1 / 7,6% 
5) Radio 3FM / 7,5% 

6) Q-Music / 6,9%
7) Veronica / 5,5%
8) Radio 10 / 4,1% 
9) Arrow Classic Rock / 2,7% 
10) Radio 5 / 2,2%

Lees ook:Radio 2 daalt hard, Sky Radio nieuwe nummer 2
Lees ook:Luistercijfers radio september-oktober 2009: 3FM over de 9% marktaandeel
Lees ook:Luistercijfers radio augustus-september 2009:
Lees ook:Luistercijfers radio september-oktober 2008
Lees ook:Luistercijfers radio januari-februari 2009

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Q, 3FM, ACR en 100% NL grote winnaars augustus/september

  1. Bob

    Het is subtiel maar ik lees toch een beetje ‘gekleurdheid’ in je log…, want 3FM is volgens jou gestegen naar een ‘dikke’ 7,5%… Hoezo? Waarom is het een ‘dikke 7.5%’? Leg uit!

      /   Reply  / 
  2. Jorn

    Oh Bob, die gekleurdheid is er niet, althans ik heb het niet met opzet gedaan. Relatief gezien is een stijging van 7 naar 7,5 ruim 7% hoger. En met die 7,5% zit 3FM tegen het marktaandeel van Radio 1 aan (dus misschien dat ze er volgende periode voorbij Radio 1 kunnen gaan).

      /   Reply  / 
  3. contrapunt

    Volgens mij herstelt 3fm van de klap van vorige keer en stijgen ze dus eigenlijk helemaal niks. Ook radio 1 zakt weer terug na het nibeau van de sportzomer helemaal niks aan de hand. Je moet luistercijfers op de lange termijn bekijken en niet per maand vergelijken.

      /   Reply  / 
  4. Jorn

    Mee eens contrapunt, ik heb het aangepast in het bericht. Ik zal van het weekend eens de langere termijn bekijken (en posten).

      /   Reply  / 
  5. Jasper

    Die koerswijziging van BNR, is die niet pas in oktober begonnen?

    Dit is een rare meting overigens. Veel verschuivingen die > 0.1% die je niet zou verwachten. 538 stijgt. Q klapt veel omhoog. 3fm herstelt, maar gaat ook erg hard (al gingen ze ook erg hard omlaag). 100p krijgt er relatief veel bij.

    Het gekke is dat behalve Caz en Radio 1, eigenlijk niemand harde klappen krijgt. De winnaar snoepen hun luisteraars dus overal weg….

    Of is het gewoon ruis op de meting?

      /   Reply  / 
  6. Erwin

    BNR is 24 september begonnen met de nieuwe koers.

      /   Reply  / 
  7. Jorn

    @ Jasper: BNR begon zoals Erwin aangaf op 24 september, zie ook het bericht waarnaar ik gelinkt heb.

    Je vraagt je verder af of er wellicht ruis op de meting heeft plaatsgevonden. Voor zover ik weet heeft Intomart geen andere meetmethodes gebruikt en de omvang van de steekproef was ongeveer even groot als de vorige meting (9.066 nu tegen 9.237 vorige periode).

      /   Reply  / 
  8. Jasper

    @ Jorn: Als BNR op 24 september begonnen is met de nieuwigheid, dan hebben ze dus 7 dagen in een meting van 61 dagen nieuw gedaan. Dat kun je dus niet zien in deze meting.

    Wat betreft de ruis, die zit op elke meting die je doet. Vaak wordt gedaan alsof de ruis kleiner is dan het signaal dat je meet, maar ik twijfel daar bij de luistercijfers aan. 0.1% verschil betekent volgens mij niks.

    Waarom niet? Nou, anders kun je amper verklaren waarom KINK en TMF bijvoorbeeld zo om de maand 0.1% erbij en eraf krijgen. Anders gezegd, het is onwaarschijnlijk dat het aantal luisteraars van KINK en TMF regelmatig met de helft toeneemt en vervolgens weer met een derde afneemt. 0.2 -> 0.3% = +50%, 0.3% -> 0.2% = -33%. Het is waarschijnlijker dat het aantal luisteraars min of meer gelijk blijft, en schommelt rond 0.25% Of, dat het aantal luisteraars wel iets varieert, maar dat het aantal mensen in daadwerkelijk luistert zo klein is dat ze door de bevolkingscorrectie stiekem meer variëren dan in het echt.

    Anyway, waar het op neerkomt is dat je weinig waarde moet hechten aan een stijging of daling van 0.1%. En dus ook niet veel aan 0.2%. Wat belangrijker is, is om de trend over verschillende maanden te bekijken. Om bij het voorbeeld van KINK en TMF te blijven, zie je dan dat hun aantal luisteraars gewoon gelijk blijft.

    Wat wel relevant is, zijn stijgingen zoals 100p, en Arrow Rock die laten zien. Die zijn, echt, want die hebben een echte verklaring, en een langer doorlopende trend.

    Een ander goed voorbeeld over de betrekkelijkheid van de luistercijfers is ook de zomerpiek die Radio 1 altijd heeft. Dat komt gewoon Radio 1 in de zomer Radio Tour de France uitzend. Dat is een erg populair programma, en trekt extra luisteraars, die je alleen ziet in de metingen van jun-jul, en jul-aug. Natuurlijk luisteren die extra luisteraars niet gedurende de hele maanden juni tot en met augustus naar Radio 1. Dat doen ze alleen tijdens de 3 weken van Radio Tour de France, en misschien de week na de Tour. Daarna zijn ze Radio 1 weer zat, en schakelen ze terug naar hun eigen station.

    Goed, tot zover voor vandaag. Het huiswerk voor volgende week is de sommen bij hoofdstuk 7.

      /   Reply  / 
  9. Jorn

    :) Is goed Jasper, ik ga zo weer aan mijn huiswerk! Jij moet ook goed lezen, want over die stijging van BNR zei ik al : “Maar het is wat te voorbarig om die conclusie te trekken, want BNR is pas 24 september begonnen met hun nieuwe format.”

    Maargoed, ik denk dat je wel gelijk hebt over een bepaalde mate van ruis. Dat zie je ook bij kijkcijfers van televisie, zodra die hele lage aantallen betreffen (paar duizend) dan wordt de betrouwbaarheid ook steeds minder. Dus ook bij de luistercijfers van Kink en TMF zal die betrouwbaarheid zeker een rol spelen.

      /   Reply  / 
  10. Jasper

    @ Jorn: Mijn punt was nu juist die het niet voorbarig is, maar complete nonsense. Als het voorbarig was, dan zou die 0,5% een voorteken kunne zijn. Dat kan niet zo zijn. Het kan wel toeval zijn.

    Maar goed, je hebt je huiswerk netjes gemaakt dus ik zal mild zijn :-p

      /   Reply  / 
  11. Jorn

    Dankjewel meester Jasper ;)

      /   Reply  / 
  12. Peter

    Tjonge jonge, Jasper wat een toontje sla je weer aan, een pedant en arrogant toontje..
    Doe eens even normaal jo want ik weet niet wat jij allemaal bereikt heb in radioland? Volgens mij kom je niet veel verder dan dat kansloze radio.nl waar je voor schrijft en die niet om aan te horen podcast van je waar je ook op het bovengeschreven toontje praat of je de wijsheid in pacht hebt. Té triest ben je….get a life…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>