Verslag workshop radiomaken bij 3FM (foto’s)

Workshop radiomaken bij 3FMJe hebt mensen die werkelijk aan elke moge-lijke prijsvraag meedoen. Ik doe dat eigenlijk nooit, maar ergens halverwege maart kwam ik een leuke wedstrijd tegen. Vooral de prijs was leuk, namelijk een workshop radiomaken bij Radio 3FM. Vraag me niet hoe het kan, maar ik was één van de vier winnaars van die workshop! Zaterdag 5 juli werd die workshop gehouden in dé studio van 3FM. Ik was erbij en hier kun je het verslag lezen.

Door: Jorn Agterberg

De workshop radiomaken vond plaats bij 3FM op het Mediapark in Hilversum en begon om 17:00 uur. Op dat moment was de studio van 3FM nog in gebruik door Bart Arens die de 'Mega Top 50' aan het presenteren was. De begeleider van de workshop was Iwan Reuvekamp, de opleidingscoördinator van alle talenten bij 3FM. Het beluisteren van demo's en het begeleiden van talenten behelst de helft van de werkzaamheden van Reuvekamp, de rest van de tijd is hij producer van Giel Beelen. Elke ochtend om 4 uur staat Iwan op om de laatste dingen voor het programma 'Giel' voor te bereiden en om Giel de hele ochtend bij te staan met de meest uiteenlopende zaken.

Niveau

Naast mijzelf waren er nog drie andere winnaars van de prijsvraag en dat waren Hanno, Maurice en Sander. Heel toevallig maken wij allemaal al radio bij een lokale omroep. Dat zegt misschien ook wel weer wat over de mensen die gereageerd hebben op de prijsvraag ;) Maar goed, we hadden dus allemaal radio-ervaring en dat zorgde voor weinig niveauverschil onderling.

Opzet workshop

Het idee van de workshop was dat wij alle vier radio gingen maken en dat we elke keer een andere taak hadden. Dus telkens was één iemand de dj, één was de nieuwslezer, één iemand had de rol van producer en één iemand speelde een kandidaat aan de telefoon. Door deze rollen af te wisselen, kreeg iedereen de kans om elke rol een keer op zich te nemen.

3FM studio

Wat de workshop extra gaaf maakte was de locatie. Doordat de uitzendingen van 3FM na 18:00 uur vanaf Rock Werchter uit België kwamen, was dé studio van 3FM beschikbaar. En dus zaten wij als radiofreaks op de plek waar elke dag onder andere Giel Beelen, Gerard Ekdom, Rob Stenders, Paul Rabbering, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga plaatsnemen.

Dalet

De standaard in de radiowereld wat betreft de muziekcomputers is tegenwoordig Dalet. Bij de lokale omroep van Groningen waar ik radio maak, werken we nog gewoon met cd-spelers en een muziekcomputer die goed werkt, maar niet de mogelijkheden heeft die Dalet wel kent. Werken met Dalet is even oefenen, maar binnen een paar minuten heb je het wel onder de knie. Mooie functie van Dalet is onder andere de mogelijkheid om het nummer dat je op dat moment (on air) aan het afspelen bent, in de studio nog kunt voorbeluisteren. Je kunt dan luisteren hoe de laatste 15 seconden van het liedje klinken. Verder kun je tijdens het afspelen in Dalet nog doorstarts maken, dat wil zeggen dat je twee platen achter elkaar draait en in Dalet een mooie overgang tussen die nummer creëert (eventueel met een jingle of een sweeper).

Resultaat

Het resultaat van de workshop is dat wij alle vier ongeveer een kwartier radio hebben gemaakt; een programma met een uuropener (de echte top of the hour van 3FM), drie platen, het nieuws (inclusief vormgeving) en een beller voor een request. Ik zal proberen om later deze week nog wat audio online te zetten, wat de sound processing van 3FM is echt amazing! Nou ja, het is even wennen als je niet gewend bent om jezelf zo te horen (moeilijk uit te leggen hoe dat klinkt). Audio volgt dus nog, maar de foto's kun je alvast hieronder bekijken. 

Update: Hierbij een stukje audio! Je hoort dat het voor mijzelf ook even wennen is; zowel het geluid als de knopjes en Dalet :)

 

Achteraf ben ik blij dat ik meegedaan heb aan de prijsvraag, want de workshop was echt een geweldige ervaring, zeker met de deskundigheid van begeleider Iwan Reuvekamp! Dus mocht je ooit nog ergens een prijsvraag zien voor zo'n workshop, zeker mee doen!

Foto's

Jorn Agterberg)
De studio van Radio 3FM in het gebouw van de NPO in Hilversum.

Jorn Agterberg)
De winnende radiomakers. Van links naar rechts:
Hanno, Sander, Maurice, Jorn

Jorn Agterberg)
C'est moi achter de knoppen in dé studio van 3FM.

Jorn Agterberg)
Gedurende de workshop stond de 3FM-webcam gewoon aan.

Jorn Agterberg)
Webcam-kijkers kennen dit straatnaambord ongetwijfeld.

)
Need I say more? 3FM rules en de workshop ook. We begonnen om
17:00 uur en zoals je op de klok kunt zien, waren we om half tien
nog de studio niet uit te slaan ;)

Zie ook:
-Leuke kans: Workshop radiomaken bij 3FM

Lees ook:Leuke kans: Workshop radiomaken bij 3FM
Lees ook:Masterclass radio maken bij 3FM te koop
Lees ook:DJ-coach wil in elk programma de 4 B’s horen
Lees ook:4 NOS-medewerkers genomineerd voor Publieksprijs
Lees ook:Workshop over interactief radiomaken op WAF 2006

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Verslag workshop radiomaken bij 3FM (foto’s)

  1. Thomas

    vet man! gefeliciteerd nog met de prijs ;) gave ervaring volgens mij

      /   Reply  / 
  2. MBC

    Erg leuk initiatief van 3FM en echt geweldig voor jou! Benieuwd naar die audio!

      /   Reply  / 
  3. Bastiaan

    Jij bent een goede DJ man!

      /   Reply  / 
  4. Jur

    Vet!:D Dat zou ik ook wel willen. :) Je bent trouwens echt een goede DJ, misschien moet je een keer een demo insturen naar 3FM ;) !

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Roosmarijn maakt eregalerij van 3FM-luisteraars | Radioactive

  6. Pingback: Twitterveiling geeft je kans op bezoek aan 3FM | Radioactive

  7. Pingback: ‘Giel Beelen is de beste dj’ | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>