Martin Banga over het failliet van de etherverdeling

De juridische strijd rondom kavel A9 waardoor RTL FM op 8 juli plaats moest maken voor 100%NL, is niet de schuld van deze partijen, alleen die van de overheid. "De uitspraak van de rechter is natuurlijk het failliet van de verdeling van drie jaar geleden", aldus voorzitter Martin Banga van de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) en directeur Public & Foreign Affairs van de Sky Radio Group, in gesprek met Radioactive.blog.nl.

Door Thomas Giger

"Het was natuurlijk niet alleen dít foutje dat de overheid heeft gemaakt. Iedereen is er nu wel achter dat die hele verdeelronde tot een debacle heeft geleid. In de zin dat iedereen eigenlijk te veel heeft geboden, behalve 100%NL." (lacht)

Ja, zij boden 8000 euro. Heeft dat volgens u een rol gespeeld voor de commissie-Franken, ondanks dat 100%NL beter voldeed aan de hoofdcriteria?

"Het lijkt er op dat ze gezwicht zijn voor het hogere bod van RTL FM, terwijl het volgens de regels natuurlijk geen enkele rol had mogen spelen. Het is de enige conclusie die je kunt trekken. Wat voor ándere reden kan er zijn geweest om te zeggen dat 35 procent meer is dan 70? Dat is een hele rare conclusie die de commissie-Franken toen heeft getrokken."

U was in de jaren negentig oprichter van Radio Noordzee Nationaal. Wat vindt u van het argument dat een zender met Nederlands product niet rendabel zou zijn, zoals RTL onlangs beweerde?

"RTL heeft het businessplan van 100%NL niet gezien. Ik ook niet, dus daar heb ik geen oordeel over. Maar dat je met Nederlandstalige muziek geen geld kunt verdienen, vind ik onzin. Toen ik er in 1995 wegging, maakte het radiostation winst: vele miljoenen guldens. Volgens mij is het pas misgegaan met Radio Noordzee Nationaal toen ze niet meer Nationaal waren, maar Sky Radio wilden imiteren."

Omdat ze als Noordzee FM weinig meer toevoegden?

"Ja, toen waren ze niet meer onderscheidend genoeg. Volgens mij valt er bést geld te verdienen met Nederlandstalige muziek. 100%NL gaat het natuurlijk doen op haar manier, Noordzee Nationaal probeerde het toen met andere muziek."

Wat volkser, zoals het vaak wordt genoemd. Zoals Frans Bauer en dergelijke.

"Ik weet zeker dat ook daar op dit moment nog behoefte aan is in Nederland, maar niemand doet het. Of het nou Frans Bauer is of BZN, het is muziek die heel veel mensen leuk vinden en die volle zalen trekt in het land, waar heel veel cd’s van worden verkocht en waar de TROS hele televisieavonden aan wijdt. Daar is dus ook een radiostation mee te runnen."

Waarom stapt de Sky Radio Group daar dan niet in?

"Omdat Sky inmiddels al twee stations heeft op de FM, meer mógen we niet. De enige mogelijkheid die je daarnaast hebt, is alleen op de middengolf en kabel uitzenden. Een te smalle basis voor een rendabele investering in een station."

Maar ook niemand ánders start een tweede Radio Noordzee Nationaal. Misschien vanwege het vooroordeel dat liefhebbers van Nederlandstalige muziek vaak wat ouder zijn en zich niet meer laten leiden door reclame.

"Klopt, dat zijn vooroordelen. Überhaupt is er een vooroordeel jegens ‘de oudere medemens’… en de oudere medemens is geloof ik iedereen boven de 35." (lacht)

De meesten maken radio voor 20-34 en wat daarboven zit, heet al snel oud.

"Ja, da’s heel raar. Adverteerders en media-inkopers, vooral planners, zijn allemaal jonge mensen die denken dat je na 35 niet meer te beïnvloeden bent en weinig geld hebt. Terwijl het andersom is. Er ontstaat een hele grijze generatie in dit land die heel veel te besteden heeft."

Nog even terug naar de zaak RTL Nederland versus de Staat. Wat verwacht u nog van de bodemprocedure van RTL?

"De voorzieningenrechter heeft daarin het voortouw genomen en ik denk dat het ook de uitslag is van de bodemprocedure. Het zou wel heel raar lopen als dat niet het geval is. Het is zo’n heldere uitspraak, daar zal niets in veranderen."

Wat zou de overheid moeten doen om RTL Nederland te compenseren?

"Ik denk dat er maar één manier is om het op te lossen en dat is géld."

Hoe sterk staat RTL bij een schadeclaim? Men winst vanaf het begin dat anderen in beroep gingen tegen de verdeling.

"De overheid trekt de vergelijking met een bouwvergunning. Als jij een vergunning krijgt voor de bouw van een dakkapel op je huis en je buurman maakt daarna bezwaar, dan weet je dat er een bezwaar loopt. Als je toch een dakkapel gaat bouwen, is het jouw risico.

Maar daarbij vergeet de overheid dat in de licentie van RTL FM stond dat ze binnen de zoveel tijd het net moest uitrollen (de zenders in gebruik moest nemen, TG). RTL had helemaal geen kéuze. Dus ik denk dat de overheid zeker een schadeclaim moet gaan betalen."

Welke kans maakt RTL als zij op hún beurt een (extra) frequentiepakket opeisen? In 2003 is beloofd dat zij acht jaar op de FM mogen uitzenden.

"Dat is moeilijk, omdat er na zerobase geen frequenties meer zijn. Dat gelóven we nu ook echt. De verdeling is drie jaar geleden gebeurd door een vergelijkende toets, gekoppeld aan een veiling. Iedereen moest zijn businessplan en zijn bieding baseren op de regels van het spel. Er waren negen pakketten, waarvan vier ongeclausuleerd en vijf geclausuleerd voor die-en-die formats.

Dan kan de overheid natuurlijk niet een extra pakket gaan honoreren buiten die negen óm. Want daarmee veranderen de regels van het spel en dan krijgen ze al die negen partijen over zich heen, die zeggen van: Ja, maar dáár was ons businessplan niet op gebaseerd en dus ook ons bód niet."

Dat zou een whole new ballgame zijn.

"Ja, dan zou er een juridisch spel beginnen van heb ik jóu daar. Daar lijkt me niet verstandig. Los van het feit dat het technisch niet kan."

(c) Thomas Giger – gedeeltelijke overname alleen met bronvermelding en link
________________________________________________________________

Lees ook:Radio Noordzee Nationaal op kabel in Den Haag
Lees ook:“Altijd Hollandse hits, 24 uur per dag”
Lees ook:100%NL wordt Radio Noordzee Nationaal
Lees ook:Het wordt spannend voor RTL FM
Lees ook:Zing mee met… Radio Noordzee Nationaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>