Winst RTL valt verder terug door slechte advertentiemarkt

RTL Nederland heeft de eerste helft van 2009 winstgevend afgesloten, maar het mediaconcern zag het bedrijfsresultaat wel met meer dan vijftig procent dalen naar zestien miljoen euro. Dat blijkt woensdag uit de cijfers die RTL gepubliceerd heeft. RTL Nederland is eigenaar van de televisiezenders RTL 4, 5, 7 en 8 en bezit ook radiozender Radio 538. Opvallend is dat het radiostation in de eerste zes maanden van 2009 net zo veel winst gegenereerd heeft als alle vier de tv-zenders bij elkaar.

De omzet van RTL Nederland daalde in het eerste half jaar van 2009 met 16,5% naar 177 miljoen euro (2008: 212 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat liep zoals gezegd terug naar 16 miljoen euro en dat was 34 miljoen euro in 2008. De daling van het resultaat is volgens de zendergroep beperkt gebleven door een vroegtijdige focus op kostenreductie.

Uit de cijfers blijkt dat zowel radio als televisie evenveel last hebben van de slechte advertentiemarkt. Radio 538 wist van januari tot en met juni 2009 een omzet te boeken van 26 miljoen euro, een daling van 16,6% ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar. Bij de televisiezenders van RTL is een evengrote procentuele daling in de omzet te zien.

UPDATE: ‘Radio 538 is de financiële redding van RTL’

Wat betreft de winst zitten de tv-zenders en Radio 538 op hetzelfde niveau; beide onderdelen behaalden een bedrijfsresultaat van 8 miljoen euro. Dat betekent een daling van ruim 60 procent bij de tv-kanalen, terwijl Radio 538 de schade beperkt hield tot een daling van bijna 39 procent.

Stevige positie

Bert Habets, CEO van RTL Nederland, over de resultaten van de eerste zes maanden van 2009: “Wij zijn tevreden met de koers die we vorig jaar hebben ingezet om onze kosten structureel te verlagen en onze positie op de radio- en televisiemarkt verder te verstevigen. Hiermee is een solide basis gelegd voor de toekomst. We hebben de invloed van de recessie op onze resultaten beperkt en zijn een winstgevend bedrijf in een markt die sterk onder druk staat.”

Staat als een huis

De topman van RTL Nederland stelt verder dat ‘Radio 538 staat als een huis’. In de eerste helft van 2009 heeft het radiostation een zenderaandeel behaald van 16,8% onder luisteraars van 20-49 jaar (17,3% in 2008). Hiermee handhaaft het station haar positie als het nummer 1 radiostation van Nederland. En die plek in het radiolandschap wil het mediabedrijf graag behouden, zoals al bij de perspresentatie afgelopen maandag bleek is het doel dat Radio 538 de absolute marktleider blijft.

Zie ook:
- Radio 538 wil absolute marktleider blijven

Lees ook:RTL Group heeft goed eerste half jaar
Lees ook:Halvering winst RTL door daling advertenties
Lees ook:Sky Radio geraakt door slechte advertentiemarkt
Lees ook:RTL boekt forse winstgroei dankzij Radio 538
Lees ook:Overname Radio 538 blijkt gouden greep voor RTL

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>