Wereldomroep moet meer samenwerken met de NOS

Nederlanders in het buitenland bevinden zich in de luxepositie dat ze door de overheid hier op de hoogte worden gehouden van het nieuws uit ons land. Daarvoor bestaat Radio Nederland Wereldomroep (RNW), in 1947 opgericht en voortkomend uit radioverbindingen die Nederland had met (voormalige) kolonien. Uit onderzoek blijkt nu dat RNW nog minder energie kan in steken algemeen Nederlands nieuws te achterhalen. Voor actualiteiten van Nederlandse bodem kunnen de redacteuren prima berichten blijven overnemen van de NOS en zich richten op service-informatie voor doelgroepen als vakantiegangers en expats.

Die resultaten komen uit het onderzoek ‘Een Wereldwijde Blik’ dat in opdracht van het ministerie van OCW is uitgevoerd. De onderzoekers concluderen verder dat de Nederlandse publieke omroepen vaker een beroep moeten doen op de internationale expertise van de medewerkers van de Wereldomroep. 

Het visierapport dat woensdag gepresenteerd werd, beslaat een analyse van de Wereldomroep over de periode 2004-2008. In die tijd is RNW meer gaan samenwerken met de NOS, maar de rapporteurs vinden dat er nog wel een schepje bovenop kan: “Wij bevelen aan om de samenwerking met de NOS op het terrein van nieuws en sport voort te zetten, de plannen uit te voeren om het Nederlands nieuws in zijn geheel van de NOS over te nemen en het aanbod te concentreren op specifieke doelgroepen en servicegerichte informatie‘.

Zie ook:
- Online samenwerking NRC en Wereldomroep

Lees ook:Wereldomroep en NOS volgen advies onderzoek op
Lees ook:Medewerkers Wereldomroep starten wereldwijde petitie
Lees ook:Luistercijfers radio juni-juli 2008
Lees ook:Online samenwerking NRC en Wereldomroep
Lees ook:Wereldomroep gaat bezuinigen en samenwerken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>