Patricia van Liemt over ‘Jan Smit-rel’ bij 100%NL

"De strijd gaat voort." Dat zegt dj Patricia van Liemt tegen Radioactive Blog over het conflict bij 100%NL nadat meerdere dj's tegen de regels in Jan Smit draaiden. De artiest past volgens de programmaleiding niet in het (urban, rock & pop) format van de zender, maar dat weerhield haar en diverse collega's er niet van om de populaire zanger gewoon te draaien. "Ik weet gewoon zeker dat het goed is voor de zender."

Door Thomas Giger

Waarom eigenlijk deze actie voor Jan Smit?

"Het is begonnen als een stunt van mij. We draaien ook Nick & Simon op de zender, dus waarom Jan Smit niet? Vervolgens was het hek van de dam. Herbert (Visser) zei: dat moet je niet meer doen, je weet hoe we over Jan Smit denken. Maar ik kreeg heel veel steunbetuigingen binnen. Daar zat zelfs een sms'je bij van iemand uit het management van Jan Smit, die mij succes wenste en zei dat hij achter mij stond.

Dave (Donkervoort, red.) belde mij gisteravond en zei: ik vind het vervelend dat jij er niet bent en ik wil wel de deur voor je opendoen, ondanks dat je geschorst bent. Toen hebben we samen besloten dat we toch wéér Jan Smit gaan draaien. We dachten dat Herbert wel bij zou draaien, maar hij kwam de studio binnen. 'Eruit, eruit!' kregen we te horen. Toen heeft hij om half negen het programma overgenomen en daarna heb ik hem eigenlijk niet meer gesproken, want hij is bezig met de rechtszaak."

Radio.nl suggereert dat 100%NL morgen een non-stop station wordt. Dat lijkt me sterk.

"Mij ook, maar ik weet niet wat er besloten gaat worden, want ineens had Wendy Duivenvoorde hem gedraaid en Arnoud Schellenberg dus kennelijk ook, om te laten zien: we staan achter je. Dat vond ik toch positief. Niet vanwege Herbert, want je weet dat ik met hem goed door één deur kan, maar hij zit wat dit betreft gewoon verkeerd.

Hij ziet de muziek van Jan Smit als schlagers, als smartlappen. Op een bepaalde manier zijn ze dat, maar voor het overgrote deel is het gewoon pop en hartstikke populair. Ik weet gewoon zeker dat het goed is voor de zender om Jan Smit te draaien. We laten ook Nick & Simon horen, dus, haha, hoe groot is het verschil met Jan? Het is niet zo dat ik de Weather Girls promoot, weet je wel."
 

"Er is een kleine anarchie"

Kun jij je voorstellen dat Herbert boos is?

"Als ik de directie was, zou ik ook boos zijn, moet ik eerlijk toegeven. Zeker weten, want de playlist is heilig. Ik had daar in principe niet aan mogen komen, dat zal ik ook tegen Herbert zeggen als ik hem weer spreek."

Ik vind het wel opvallend dat op z'n minst vier dj's zich en public afzetten tegen het programmabeleid. Dan denk ik bij mezelf: er is wel wat gaande bij 100%NL.

"Ja, er is een kleine anarchie, zo kun je dat wel noemen. Ik wil echt niet mijn baan op het spel zetten, want ik heb het onwijs naar mijn zin. Als Dave mij gisteravond niet had gebeld om te zeggen dat hij achter mij stond, dan weet ik niet of ik door had gezet. Maar Dave is een goede vriend van Herbert, die zou dat niet zomaar doen als hij niet zou denken: dit heeft zin. Zonder Dave had ik het ook niet gedurfd, want zo rebels ben ik zelf nu ook weer niet."

Ik ga je nu wel een gewetensvraag stellen. Jullie worden door het management betaald om te doen wat zij zeggen. Is het dan aan jullie om het beleid on air ter discussie te stellen?

"Op zich niet, nee. Nogmaals, ik zou óók boos zijn, ik had misschien ook wel gezegd: eruit! Of geschorst, in ieder geval. Maar ik hoop toch te bewerkstelligen dat Herbert in gaat zien dat het gewoon goed is om Jan Smit te draaien. Dat het via de media wordt gespeeld, is wel een beetje jammer.

Ik heb Shownieuws ook aan mijn broek gehad, maar dat heb ik allemaal een beetje afgewimpeld. Daar is het mij allemaal niet om te doen geweest. Het is naar buiten gekomen nadat ik van de zender was afgehaald. Het gaat een eigen leven leiden en gaat van kwaad tot erger. De actie van vanochtend was natuurlijk ook niet heel slim. Maar ik verwacht dat het probleem opgelost gaat worden."

Herbert Visser wilde geen commentaar geven op deze zaak.

Zie ook:
100%NL ziet 'frequentieuitspraak' als formaliteit
Dossier 100%NL

Lees ook:“Ochtend-dj’s zijn gelijkwaardig”
Lees ook:Jan Smit van start als dj op 100%NL
Lees ook:Jan Smit presenteert ochtendprogramma op 100% NL
Lees ook:‘Coen en Sander mee met Jan Smit De Zomer Voorbij’
Lees ook:John de Mol op Radio 538: tv-zender Tien gaat door

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Patricia van Liemt over ‘Jan Smit-rel’ bij 100%NL

 1. Kees

  Thomas, wederom weer een steengoed artikel op je site! :-) Inmiddels is bekend dat Jan Smit wordt toegelaten op de playlist.

    /   Reply  / 
 2. Herbert

  Wat een vreemd station dat 100% nl, het plaatje en praatje station. Ze willen zich voordoen als een station dat 100% Nederlandse muziek draait, maar jan smit past dan net weer niet in het format. Ben je nou 100% Nederlands of 50 % ?. Janjolante shit staat deze week op nr 1 in de top 40 en mag niet gedraaid worden op het station. Nu is de directeur van het station herbert visser best wel radiominded vindt ik, zit in de naam :-) Maar het muziekbeleid is intern niet helemaal duidelijk, of zelfs te duidelijk dat dj’s de grenzen gaan opzoeken. En dat wil je op een gegeven moment ook wel met zo’n format. Vandaar dat een van de dj’s even op non actief is gesteld. Ze zijn vaker in het nieuws met dit soort acties, publiciteit kunnen ze erg goed gebruiken want het is helemaal niets met het marktaandeel van 0,5 tegen over rtl fm die het in januari nog met 2,8 deed. Commerciel muziek van Nederlandse artiesten wordt genoeg in de ether gedraaid. Waarom scoren de piratenzenders in het oosten van het land en op internet zo goed met hun volksmuziek ? omdat er een grote doelgroep voor is. Dus meneer herbert visser maak het formaat dan ook echt 100 % nl. En draai naast de commerciele veilige weg ook eens frans bauer, jans smit, corry en de rekels, bennie joling, normaal en nog meer piratenhits die ik niet ken. En ga niet geld pompen in een stoorzender maar bedien die grote doelgroep die al jaren smacht op hun muziek in de vrije ether! Het is wachten todat de stekker door investeerders uit de zender wordt getrokken. En het weer tijd wordt voor een echte radio club als een jaar geleden.

    /   Reply  / 
 3. greet

  wat kinderachtig allemaal!!

  waarom mag jan smit niet worden gedraait en nick en simon wel?
  slaat toch nergens op!!!
  jan is een TOP artiest die hoort er gewoon bij en diegene die dat niet vinden hebben geen verstand van muziek.

  aldus greet

    /   Reply  / 
 4. R.Spoor

  Eeerst vonden we het fijn een nederlands talige zender, maar nu komt deze zender mijn neus uit met
  5 van de tien gedraaide plaatjes van die kwijl van een Jantje Smit .BAH!Je wordt stront ziek van die slijmbal.We hebben nog zoveel andere betere nederlandse zangers,Ook die geblondeerde ordinaire
  zus van hem zijn we ook zat.Laat ze maar weer
  garnalen gaan pellen.Ook die manager Jaap Buis
  met zijn gouden kettingen moet je niet teveel in beeld zien. Bah Bah Bah. PATSERS

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Patricia van Liemt schrijft column voor Glamour Blog | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>