[Interview] Herbert Visser

100% NL wil eerder gaan uitzenden dan 8 juli. Dat heeft mede-initiatiefnemer Herbert Visser gezegd tegen de redactie van Radioactive.blog.nl. Vanuit een bomvolle studio vol vrienden, radioliefhebbers en camerateams stond hij ons te woord. Over de beoogde doelgroep, waarom Nederlandstalige muziek wél kan scoren, waarom 100% NL zo veel vrouwelijke dj’s heeft en waarom de marktaandeel-ambities niet zo hoog hoeven te zijn.

Door Thomas Giger

Jullie willen zo snel mogelijk uitzenden. Maar bij RTL zitten natuurlijk ook mensen met een baan in grote onzekerheid.

“Ja, dat is waar. Maar bij de frequentieverdeling in 2003 kregen alle radiostations drie dagen de tijd om hun boeltje in te pakken, terwijl dat voor ons nu veel langer is. Dat vind ik heel raar. En bovendien, wij hadden die licentie gewoon in 2003 moeten hebben en niet nu.”

Op welke doelgroep gaan jullie je richten – en met welk format?

“Een vrij algemene doelgroep. In de praktijk zullen het vooral luisteraars zijn van 15 tot 35 jaar. Het format wordt Nederlands product. Pop, rock en urban, met een nadruk op Nederlandstalige muziek.”

Nederlandstalig… is dat vooral Marco Borsato of is dat Mieke Telkamp?

(Lacht) “Bij ons is dat Ali B, Brainpower, K-Liber, THC en Lange Frans en Baas B. En dát heeft nog niemand geprobeerd. Dus we zijn op geen énkele wijze te vergelijken met de Noordzee Nationaals, de Holland FM’s en dergelijke.”

Ja, want de ervaring heeft geleerd…

(Breekt meteen in) “…dat die zenders niet werken. Dat soort muziek zullen we niet draaien. Bij ons hoor je geen Frans Bauer, geen Marianne Weber, geen Havenzangers.. die zul je bij ons allemaal niet tegenkomen.”

Hoe gaan jullie verder klinken qua sound – als ik denk aan jingles en uitstraling?

“De jingles worden gemaakt door VHU, da’s dezelfde partij die het ook allemaal voor 3FM doet. De programma’s worden minimaal van zes tot middernacht gepresenteerd. En er zullen relatief veel vrouwen dj bij ons worden.”

Bewuste keuze?

“Ja, want dan klink je heel anders. Het wordt een heel ander geluid dan de bestaande radiozenders.” Visser noemt onder meer Wendy Duivenvoorde (oud-filelezeres bij de ANWB), Nienke Westerhof (nieuwslezeres bij Sky Radio) en Nienke Disco (presentatrice van belspellen bij SBS – met zo’n naam móet je inderdaad wel dj worden).

In de radiowereld wordt vaak gedacht dat mensen in Nederland niet van vrouwelijke stemmen op de radio houden, omdat ze vaak een stuk hoger klinken dan mannenstemmen.

“Ja. Nou, je ziet in de ons omringende landen bij Top 40-zenders veel vrouwelijke dj’s die heel erg goed zijn. Dat geldt ook in de States en ook in Zuid-Amerika. In verschillende landen zie je dat het wél kan en dat het juist heel goed werkt. Alleen in Nederland is het wat minder wat het aantal vrouwen op de popradio betreft. En ik denk dat daar een behoorlijk potentieel ligt.”

RTL heeft nu een marktaandeel van 3,5 procent. Wat is júllie doelstelling?

“Nou ja, dat moeten we zien. Ik denk dat we met 2 procent marktaandeel en een juiste doelgroep al aardig uit de kosten zullen komen. Vergeet niet, wij hoeven niet de marktleider van Nederland te worden, want we hebben een financieel bod van 8000 euro gedaan.”

Een symbolisch bedrag.

“Inderdaad. Maar dat scheelt dus miljoenen euro’s op de begroting in vergelijking met andere zenders. Wij hoeven niet echt een súperhoog marktaandeel te hebben om winstgevend te kunnen worden. Dat is een andere situatie bij vrijwel alle andere landelijke commerciële zenders.”

Is er al een sales- en promotie-afdeling?

“Ja, dat zijn dingen waar we ons nu allemaal mee bezig kunnen gaan houden. Er moeten nog heel veel dingen ingevuld worden. We hebben gewoon eerst de licentie afgewacht, nu kunnen we het radiostation gaan organiseren. We hebben een heel goed beeld, maar dat is iets wat we nu gaan invullen.”

(c) Thomas Giger – overname van dit artikel alleen met bronvermelding en link

Dossier RTL FM
________________________________________________________________

Lees ook:Coen & Sander vanaf de Libelle Zomerweek
Lees ook:Sky-luisteraars kiezen muziek SBS6-ijsdansen
Lees ook:Herbert Visser: 100% NL gaat voor ruim 2% MA
Lees ook:Na webradio moet ook gewone radio in VS dokken
Lees ook:Verhagen verlengt 59 frequentievergunningen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “[Interview] Herbert Visser

 1. Andre

  Leuk interview!

  Who’s next!

    /   Reply  / 
 2. Thomas Giger

  Dank je, leuk om te horen! Ik doe het ook voor jullie als radioliefhebbers, dus altijd mooi om wat respons te krijgen.

  Ik heb ook gesproken met Fons van Westerloo om zijn kant van het verhaal te horen. Dat komt morgen in de loop van de dag online.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>