Dubbel jubileum voor Frits Spits

Het Radio 2-programma 'Tijd Voor Twee' viert maandag 21 januari een dubbel jubileum. Presentator van het programma Frits Spits wordt twee dagen daarvoor 60 jaar en zit in 2008 ook 35 jaar in het vak als radio-dj. Tijd voor een feestje dus, maar heel veel is nog niet bekend over de jubileumuitzending, want de inhoud moet nog geheim gehouden voor Spits zelf. Het wordt een verrassingsuit-zending met bijzondere gasten.

Niet alleen zijn eigen programma 'Tijd Voor Twee' zal stil staan bij het dubbele jubileum, ook andere Radio 2-programma's zullen er aandacht aan besteden.

Radiocarrière 

Frits Spits begon in 1973 bij de VARA op de radio, nadat hij ontdekt was door Felix Meurders. Al in 1978 startte Spits met het legendarische radioprogramma 'Avondspits'. In 1988 stopte hij daarmee om te werken aan het tv-programma Nieuwsspits. Na twee jaar haalde de NOS het programma van de buis wegens matig succes en zat Frits Spits werkloos thuis.

Na een korte periode bij het toenmalige TV10, kwam Spits op 1 april 1990 terug bij de NOS waar hij nog vijf jaar de Avondspits presenteerde. Sinds 1995 presenteert Frits Spits dagelijks het KRO Radio 2 programma 'Tijd Voor Twee'.

Spits won in zijn 35-jarige radiocarrière twee maal de Marconi Award (in 1996 en 1997), de Groenman Taalprijs (1997), de Zilveren Reissmicrofoon (1999) en nog een Marconi-award met zijn team van Tijd Voor Twee (1999).

Echte naam

De echte naam van Frits Spits is trouwens Frits Ritmeester, een naam die Frits -naar eigen zeggen- al op twaalfjarige leeftijd bedacht. Hij deed dat niet met de gedachte voor de naam van een radioprogramma (als Avondspits), maar omdat 'Ritmeester' eenvoudigweg te lang was.

Zie ook:
- Peter Holland 35 jaar in het vak
- Ferry Maat 35 jaar in het vak
- Radioman Ferry Maat (60) wil nog altijd scoren

Lees ook:Met Frits terug naar de Avondspits
Lees ook:Bij een verjaardag hoort een feestje
Lees ook:Jubilerende Frits Spits overladen met (koninklijke) cadeaus
Lees ook:Frits Spits stopt op Radio 2
Lees ook:Frits Spits viert 5-jarig jubileum ‘KRO’s De Strepen van Spits’

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Dubbel jubileum voor Frits Spits

 1. riki

  Ik vind Frits Spits een bijzondere radiomaker. Hij is heel goed in zijn vak, heeft liefde voor muziek, en dat merk je ook in zijn programma’s. Ik heb de Avondspitsperiode -helaas- nooit zelf bewust meegemaakt, maar heb hem wel vaak op Radio 2 gehoord. Helaas heb ik ook altijd het idee dat hij zichzelf ook heel graag hoort praten en laat hij andere mensen niet uitpraten. Desalniettemin zet hij wel al jaren inhoudelijk zeer goede programma’s neer. Hij was toch één van de programmamakers die Radio 2 groot heeft gemaakt.

  Op de site van de KRO (http://www.uitgelicht.kro.nl/default.aspx?id=103086) is trouwens de eerste uitzending van Tijd voor Twee terug te luisteren. Dit is tevens ook de eerste dag van het vernieuwde Radio 2, met een nieuwe koers die later heel succesvol blijkt te zijn… :)

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  @riki: Zijn liefde voor muziek hoor je inderdaad goed. Dat komt nog beter naar voren in ‘De Strepen Van Spits’ op zaterdag.

  Spits is altijd erg enthousiast op de radio en dat klinkt goed! Over het ‘graag zichzelf horen’, dat hebben heel veel dj’s. Maar… ik moet je eerlijk zeggen, als je een beetje een goede stem hebt, je hebt ‘m lekker ingekleurd op het mengpaneel en je zet je hoofdtelefoon lekker hard… dan is het ook wel fijn om je zelf te horen praten;) Uiteraard moet het daar niet om gaan, het gaat ten slotte om de luisteraar (en als die aan het woord is, moet je die ook uit laten praten, mits interessant).

  Leuk trouwens dat de KRO die oude shows online zet. Ook mooi om de hits van toen te horen: De Meeste Dromen Zijn Bedrog :)

    /   Reply  / 
 3. Gerda Goes.

  Lieve Frits,

  Jou liefde voor muziek weet je bij mij zo goed over te brengen dat ik er een beetje aan verslaafd ben.
  De strepen Van Spits op zaterdag luister ik altijd als het kan.

  35 jaar lang geweldige muziek dank zij jou.
  Veel liefs Gerda

    /   Reply  / 
 4. Ruud den Hoed

  Beste Frits,
  Bijgaand stuur ik je de tekst van mijn E-mail aan de redactie van DWDD, waarvan de inhoud voor zichzelf spreekt. Met vriendelijke groeten,
  Ruud den Hoed.

  >
  Dames en heren redactie van DWDD,

  Ik reageer nooit op TV uitzendingen, maar het moet mij van het hart, dat ik mij vreselijk heb geergerd aan het “gesprek” met Frits Spits. Eigenlijk was het een monoloog van Matthijs, die zorgvuldig en hoogmoedig het eigenlijke onderwerp vermeed. Samen met Giel Beelen werd alles uit de kast gehaald om Frits onderuit te halen. Zeer onprofessioneel.

  Dit voorval bevestigt mijn eerdere mening, dat Matthijs zichzelf zo graag hoort, dat hij meestal alleen aan het woord is en de gast negeert.

  R. den Hoed
  Hamiltonlaan 11
  4631 NX Hoogerheide

    /   Reply  / 
 5. berchris

  Heb de uitzending van DWDD met Frits Spits gezien, kom nu terug van een paar dagen weggeweest en lees tot mijn verbazing de reactie van de heer Spits. Vond dat hij voorkomend werd ontvangen door Matthijs, nam handenschuddend afscheid van Matthijs en zelfs van Beelen, liet dus niets van zijn afkeer blijken. Ik had echt wel begrepen, dat het om een boekje ging, vond echter de verhalen overhem tijdens het interview best interessant. Kan me wel voorstellen, dat hij en Beelen geen vrienden zijn. Neem aan, dat hij de uitlating typisch VARA programma als een compliment bedoelde. Kortom niet zeuren bij b.v. Boulevard. Heer Spits, u bent echt een begrip, ik luister echter nooit naar DJ programma’s, van welke omroep dan ook. U bent door uw gehuil wel in mijn achting gedaald. Lees ook mij reactie bij DWDD

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>